Fra skuldertræk til stærk bekymring: Sådan reagerede politikere på falske facebookkrigere

FN-PAGT: Der er alvorligt, at robotter på sociale medier har pustet til ilden i debatten om FN's migrationspagt, mener politikere. Undtagen LA's Henrik Dahl, der ikke ser noget mærkeligt i det.  

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/ Ritzau Scanpix
Freja SøgaardAnders Redder

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slog mandag fast, at Danmark vil tilslutte sig FN's migrationspagt, som har været meget diskuteret på sociale medier, og som også nåede helt ind i finanslovsforhandlingernes slutspurt. 

Lars Løkke Rasmussen har tidligere udtalt, at han "sjældent har set så meget misinformation" som i forbindelse med debatten om FN-pagten. 

Og da han blev spurgt direkte ind til Altingets artikler om, at webrobotter har pustet til debatten om FN-pagten i Marrakesh, udtrykte han bekymring:

"Der, hvor vi skal være påpasselige, det er, hvis nogle, der i virkeligheden ikke har noget med vores egen debat (i Danmark) at gøre, engagerer sig i debatten med det motiv at hvirvle noget støv og ballade op og sætte skel ind mellem politikere og befolkning."

Læs også

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mener, at vi skal være mere kritiske i forhold til, hvad der foregår på de sociale medier og i medierne generelt. 

"Man skal tage det alvorligt. Det her har givet turbulens forskellige steder. Jeg synes, at det har været en debat, der har været til at håndtere herhjemme. Men hvis man er gået ind på specielle sider, statsministerens facebook-side, kan man se, at der har været en voldsom debat,” siger han. 

Ligner noget orkestreret
Altinget har kontaktet tre ud af de adskillige politikere, der selv er venner med en bot på Facebook. 

Europaparlamentariker Morten Løkkegaard (V) var ikke klar over, at han er venner med bots, men fortæller at han prøver at tjekke de mange venneanmodninger han får hver dag.

Han er ikke overrasket over, at robotter blander sig i den offentlige debat. Tværtimod. 

"Jeg har sagt det her fra starten af. Det kræver ikke guddommelig indsigt at se, hvad der foregår. At det her var manipuleret og misinformation på et højere niveau," siger han og tilføjer:

"Lige pludselig hører jeg fra folk, der normalt ikke ville vide, hvor Marrakesh ligger, eller hvad FN i øvrigt drejer sig om. Så ligner det noget orkestreret."

Men det er jo ikke sådan, at hele befolkningen ændrer mening på grund af nogle delinger på Facebook. Så hvorfor er det vigtigt?

"Fordi det er misbrug af vores demokrati. Det er systematisering af misinformation, som jo betyder, at folkeopinionen kan blive ændret i løbet af ganske få dage. Og det er selvfølgelig ikke noget nyt i misinformation eller propaganda. Det nye er, at det kan blive spredt systematisk på Facebook eller andre platforme."

Misinformation er ikke nyt
Kan du forstå, hvis modstandere af Marrakesh-pagten ser det her som et forsøg på at lukke munden på kritikerne?

"Det skal de jo sige. Sådan er rollefordelingen: Det er de samme mennesker, der altid – også før det her blev aktuelt – mente, at man altid lukkede munden på dem uanset hvad."

Også Kaare Dybvad (S) ser på situationen med alvor, men mener ikke, at det er noget nyt.

"Jeg synes selvfølgelig, at det er alvorligt, og at det skal stoppes, hvis vi kan. Men misinformation fra udenlandske magter er jo ikke nyt. Det gjorde Moskva jo også i et halvt århundrede under kommunismen," siger han.

Robotter har også ytringsfrihed
Henrik Dahl, udenrigsordfører for Liberal Alliance, er dog ikke bekymret. 

"Hvis du kunne vise mig et bevis for, at tingene gik skævt her i verden på grund af bots, så ville jeg sige, at vi blev nødt til at kigge på det. Så længe det ikke er sagen, må man sige, at det er noget, der eksisterer. Ligesom så meget andet," siger han. 

Hvad tænker du om, at der er nogle, der prøver at påvirke folk i en bestemt retning?

"Det vil der jo altid være. Der er jo også folk, der prøver at påvirke i alle mulige andre retninger. Det er jo en del af den virkelighed, vi lever i, så robotterne bliver jo kontrolleret af nogle mennesker, der gerne vil opnå et politisk mål, og så kan robotterne gøre det lidt hurtigere, end hvis vi selv skulle sidde og rode med det."

Han mener det vil være "at gribe ind i ytringsfriheden", hvis man bremser robotterne. 

Han er i øvrigt "pænt ligeglad med", at han er facebookven med en formodet bot. 

"Jeg gør efter bedste evne, jeg prøver at se om de der profiler er falske. Så ved jeg ikke, hvorfor der er en, der lige er smuttet igennem."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024