Løkke om robotter i migrationsdebat: Nogen har sat strøm til debatten

FALSKE PROFILER: Der er ikke grundlag for at anklage fremmede magter for at påvirke den danske debat om FN-erklæringen om migration, siger Lars Løkke. Men ”det er åbenlyst”, at nogen har pustet til debatten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt tale ved konferencen i Marrakesh.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt tale ved konferencen i Marrakesh.Foto: Mosa'ab Elshamy/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

De danske myndigheder kigger nærmere på, hvem der kan stå bag de robotlignende profiler, som har været med til at sprede debat om den omstridte FN-pagt om migration.

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag, da han under usædvanligt stort presseopbud var i Marrakesh i Marokko for at give dansk tilslutning til FN-aftalen Global Compact for Migration.

”Vi kigger ind i det her,” sagde Løkke til pressen, da han blev spurgt, om fremmede magter kan stå bag de webrobotter, som formentlig gemmer sig bag falske Facebook-profiler.

”Vi kan jo se, at den her verden er præget af, at de sociale medier spiller en anden rolle, og det er der sikkert også nogle, der spekulerer i. Men jeg er ikke i besiddelse af informationer, der gør, at jeg skal rette en anklage et bestemt sted hen,” sagde statsministeren. 

Måske har de bidraget til at tegne et billede af, at den her bekymring stikker dybere og er mere bredt forankret, end den i virkeligheden er.

Lars Løkke Rasmussen
Statsminister

Webrobotter spreder modstand
Debatten om pagten har været heftig både i Danmark og andre lande, hvor modstandere af muslimsk indvandring har råbt op om, at aftalen kan føre til masseindvandring fra afrikanske lande til Europa. Den danske regering har blankt afvist, at pagten er juridisk bindende, og derfor ændrer den ikke ved den stramme danske udlændingepolitik, har beskeden lydt.

Som Altinget kunne fortælle mandag, mistænker myndigheder og eksperter nu, at webrobotter har været med til at sprede opslag med modstand mod FN-pagten. Udenrigsministeriet mener, at mindst 16 Facebook-profiler sandsynligvis er såkaldte bots. Og to eksperter deler mistanken om, at bots har spillet en rolle i debatten.

Læs også

En balancegang
Lars Løkke Rasmussen ville ikke forholde sig til de konkrete oplysninger om bestemte bots, men bekræftede, at der har været mere end almindelig debataktivitet på sociale medier om migrationserklæringen:

”Jeg er bare bekendt med, at der har været en stor aktivitet derude, og en stor del af den aktivitet er for så vidt fair og reel, for det er mennesker, der har givet udtryk for et synspunkt. Men så er det helt åbenlyst, at der også er nogle, der har brugt nogle kræfter på at få sat strøm til, så det her er kommet ud. Og måske har de bidraget til at tegne et billede af, at den her bekymring stikker dybere og er mere bredt forankret, end den i virkeligheden er”.

Løkke oplyste, at han ved besøget i Marrakesh havde haft mulighed for at tale direkte med den tyske kansler Angela Merkel om den misinformation, der sker på sociale medier.

Han nævnte, at der også har været eksempler på udenlandsk indblanding i valgene i Frankrig og USA.

Og han understregede, at det er en balance at modarbejde misinformation, ”for folk skal jo have lov at mene lige præcis, hvad de vil.”

”Der, hvor vi skal være påpasselige, det er, hvis nogle, der i virkeligheden ikke har noget med vores egen debat (i Danmark) at gøre, engagerer sig i debatten med det motiv at hvirvle noget støv og ballade op og sætte skel ind mellem politikere og befolkning,” sagde Løkke.

Den danske statsminister holdt tale ved konferencen i Marrakesh, hvor han blandt andet talte om, hvorfor det er vigtigt med et internationalt samarbejde om migration. Et stort flertal af de 192 medlemsstater tilsluttede sig pagten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00