S-overborgmester om planer for udflytning af uddannelser: Risikerer at svække den nære velfærd

Københavns overborgmester frygter, at udflytning af uddannelser vil gøre det endnu sværere at rekruttere medarbejdere til at løfte den nære velfærd i hovedstaden. ”Vi kan få svært ved at levere den omsorg og nærvær, som både børn, ældre og handicappede har behov for,” lyder advarslen.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil Frost

Udgangspunktet for de igangværende politiske drøftelser om udflytning af uddannelser fra de største byer er bekymrende. Det mener Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Før de afgørende forhandlinger er uddannelsesinstitutionerne blevet bedt om at komme med deres egne bud på, hvordan de vil efterleve den politiske aftale om at udflytte eller nedlægge op mod hver tiende studieplads.

Fakta

Højere optag uden for de store byer

  • En af aftalens store målsætninger er at reducere optaget af studerende på uddannelser i de fire største byer København, Århus, Odense og Aalborg og samtidigt øge optaget i landets mindre byer.
  • Der skal ske en udflytning eller nedskalering på op til 10 procent af uddannelserne i de større byer frem mod 2030. Kravet gælder dog ikke for de store velfærdsuddannelser.
  • Udarbejdelse af planer for, hvordan hver hovedsektor (universiteter, erhvervsakademier, professionshøjskoler, maritime institutioner og kunstneriske institutioner) vil leve op til målsætningen om en udflytning eller reduktion af 10 procent af uddannelsespladserne.
  • Derudover skal hver større uddannelsesinstitution udarbejde en plan for, hvordan man vil nedskalere udbuddet af uddannelsespladser med 5-10 procent. For uddannelser med hovedcampus udenfor de fire største byer er det dog kun 3-5 procent.

Bag aftalen om udflytning af uddannelser står regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne.
Vis mindre

Og selvom de har lagt et stort arbejde i at løse den bundne opgave bedst muligt, er det bekymrende læsning, mener Sophie Hæstorp Andersen.

Københavnske daginstitutioner, plejehjem, folkeskoler og botilbud kæmper i forvejen med mangel på medarbejdere.

Men det står nu for alvor klart, at problemet risikerer at blive markant større med alvorlige konsekvenser til følge.

Københavns Professionshøjskole peger på, hvordan de vil udflytte 330 studiepladser inden for lærer-, pædagog-, socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelsen.

Netop udflytning af professionsuddannelser, som uddanner til velfærdsjobs, vækker særligt bekymring hos borgmesteren.

”Det er et kæmpe problem. For vi gør jo hvad vi kan for at fastholde vores dygtige pædagoger og sygeplejesker. Men vi kan se, at det slet ikke er nok,” siger hun og tilføjer:

”Derfor er jeg rigtig bange for, at den her aftale kan komme til at betyde endnu større mangel på medarbejdere til at tage sig af vores borgere. Så får vi som kommune svært ved at levere den omsorg og nærvær, som både børn, ældre og handicappede har behov for.”

Klar opfordring til Christiansborg
I juni sidste år blev et bredt flertal på nær Liberal Alliance og Radikale Venstre enige om en politisk aftale, der skal sikre bedre adgang til uddannelse på tværs af landet.

De seneste knap to uger har uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) og resten af aftalekredsen gennemgået institutionernes indspark, før de lægger sig fast på den endelige implementering.

Jeg vil gerne opfordre aftalepartierne til at finde en løsning, der tager højde for, at vi i København også står med meget alvorlige rekrutteringsproblemer

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, København

Og her bør aftalekredsen ifølge Sophie Hæstorp Andersen være særdeles opmærksomme på hovedstadens udfordringer med at rekruttere medarbejdere til helt centrale velfærdsområder. 

"Jeg vil gerne opfordre aftalepartierne til at finde en løsning, der tager højde for, at vi i København også står med meget alvorlige rekrutteringsproblemer på eksempelvis ældreområdet både nu og i fremtiden," siger hun.

Hun understreger, at de seneste opgørelser viste, at omkring halvdelen af 1.200 pædagogstillinger, som dagtilbud i Københavns Kommune slog op, aldrig blev besat af en uddannet pædagog.*

"Det er ikke kun et problem for yderkommunerne. Det er også et problem markant problem for storbyen. I Region Hovedstaden har vi faktisk større problemer med at rekruttere pædagoger, end man samlet set har i resten af landet."

I aftalen er institutionerne blevet bedt om at reducere studiepladserne med fem-ti procent. Hvilke konsekvenser vil det have, hvis partierne kræver en reduktion tættere på de ti end på de fem procent? 

"Det ville være en katastrofe. Min opfordring vil klart være, at hvis man skal gøre det her, så skal man lægge sig på fem procent og ikke på ti procent. Det er også det, som både universiteter og professionsuddannelser her i København lægger op til. Men allerhelst så jeg gerne, at det var mindre."

Risikerer at svække kvaliteten generelt
Sophie Hæstorp understreger, at hun ikke er overbevist om, at de udflyttede uddannelser i tilstrækkelig grad vil kunne tiltrække studerende.

Og derfor frygter hun, at udflytningen også over bred kam vil skubbe udviklingen i den forkerte retning og resultere i færre optagne på velfærdsuddannelserne. 

"Konsekvenserne bliver ikke bare, at vi får færre uddannede pædagoger, lærere og social- og sundhedsassistenter her i København. Konsekvensen bliver også, at vi må forvente, at nogle af de unge formentlig i højere grad udskyder deres studievalg, eller at karaktergennemsnittet i København bare stiger," siger hun.

Så én ting er, at der bliver færre velfærdsuddannede i København. Men du frygter også en generel svækkelse af fagene?

"Ja, det er det, jeg frygter. Jeg er enig i ambitionen om, at vi skal gøre det muligt og attraktivt at uddanne sig i hele Danmark."

"Men jeg sætter bare spørgsmålstegn ved, om det skal ske ved at udflytte uddannelser, når vi ser, at søgningen til uddannelserne i København har været stigende i 2020 og 2021, og tilsvarende har antallet af afslag også været stigende. Så bliver jeg bekymret over, hvad det kommer til at betyde for vores rekrutteringsmuligheder."

Tidligere fremgik det i artiklen, at 1200 stillingsopslag i dagsinstitutioner ikke blev besat af en uddannet pædagog. Altinget er efter publicering gjort opmærksom på, at der var tale om omkring halvdelen af de samlede 1200 opslag. Altinget beklager fejlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00