Høegh bringer EU-kolleger ind i salmonellasag

INTERVIEW: Fødevareminister Henrik Høegh (V) ærgrer sig over, at de danske salmonellakrav er blevet dømt ude af EU-kollegerne. Han lover nu at kæmpe videre og tage sagen op på næste rådsmøde i Bruxelles.
Danmark kunne desværre ikke få sine salmonellakrav igennem, lyder det fra fødevareministeren, som dog alligevel glæder sig over de nye EU-regler.
Danmark kunne desværre ikke få sine salmonellakrav igennem, lyder det fra fødevareministeren, som dog alligevel glæder sig over de nye EU-regler.
Ida Skytte

Stod det til Danmark, skulle alle salmonellatyper være omfattet de nye EU-regler, som en embedsmandkomité vedtog i går, onsdag, i Bruxelles. Men sådan gik det ikke - sådan som Altinget | Fødevarer kunne fortælle i tirsdags (læs artiklen her).

Næstbedst have været, at Danmark havde fået særstatus for sit høje beskyttelsesniveau. Den gik heller ikke. Fjerkræbranchen er godt skuffede over EU-beslutningen, og fødevareminister Henrik Høegh (V) lover nu at kæmpe videre for den eftertragtede særstatus.

Trods skuffelsen glæder ministeren sig over, at sikkerhedsniveauet i EU-landene generelt bliver hævet med forordningen. De to typer salmonella, som forordningen omfatter, dækker nemlig over 80 procent af de tilfælde, hvor mennesker bliver syge efter at have spist fjerkrækød.

Danmark kom ikke igennem med krav
Hvad vil være bedst for beskyttelsesniveauet i Danmark: at der kræves fravær af alle salmonellatyper eller fravær af disse to typer salmonella?
Det allerbedste for danske forbrugere er at købe dansk kylling og fjerkrækød, for der er nul salmonella i. Men det her vil betyde, at for 80 procent af de forekommende salmonellatyper bliver der nu et væsentlig lavere salmonellaniveau i hele EU og dermed også for danske forbrugere.

Fakta

De to typer, som nu bliver omfattet fælles EU-regler, er Salmonella Typhimurium og Salmonella Enteritidis.

De er årsag til 80 procent af de tilfælde, hvor mennesker bliver syge efter at have spist fjerkrækød.

De resterende 20 procent vil der altså fortsat ikke være EU-regler for.

Men vil det være bedst for danske forbrugere, at reglerne gælder alle typer salmonella eller det to her?
Det bedste for danske forbrugere ville være, at vi kunne sige nej til at importere kyllingekød med salmonella overhovedet. Det er også det, vi skylder branchen. Men det kan vi desværre ikke komme igennem med lige nu. Vi har ikke opgivet, og vi arbejder videre med det. Og den danske forbruger kan hjælpe os ved at vælge danske produkter, som er fri for salmonella.

De to typer dækker 80 procent. Havde det ikke været bedre, hvis 100 procent havde været dækket?
Jo, vi havde helst set, at Danmark enten havde kunnet få lov til at sige nej, eller at hele EU ville komme på nul indhold af salmonella. Det er vi desværre ikke kommet igennem med, men det her er en forbedring i forhold til både EU-forbrugere og danske forbrugere, som alligevel køber udenlandsk i nogle situationer. Vi skal også huske, at en del danskere rejser sydpå på ferie, og for dem er det her en væsentlig forbedring, især i Sydeuropa.

Vi har sagt, at vi vil have dansk status i hele EU eller særstatus, og der må vi bare sige, at det har vi ikke haft succes med - heller ikke denne gang.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Ifølge fjerkræbranchen var det i 2003 meningen med forordningen, at alle typer salmonella skulle være omfattet, og nu er man så endt på de to typer - er det ikke at sænke ambitionsniveauet?
Ambitionsniveauet var, at EU skulle på dansk status. Det måtte vi så konstatere, at det lykkedes ikke. Så ville vi i stedet gerne have særstatus ligesom svenskerne, og det er der desværre nogle lande, der blokerer for i EU i øjeblikket, så vi kan ikke få kvalificeret flertal. Vi arbejder i øjeblikket på at få kommissæren til at hjælpe os. Han har holdt sig lidt ude af det her og har ladet os tage slæbet med at prøve at overtale de andre.

Rådet og kommissæren ind i sagen
Hvordan helt konkret vil du arbejde for at få kommissæren ind i det her?
Jeg har haft møde med ham, hvor jeg har opfordret ham til at sætte det på dagsordenen, og det har han indtil dato ikke villet. Jeg kan ikke garantere for, at han gør det i nær fremtid, men vi gør, hvad vi kan for at overtale ham, og jeg vil blandt andet gøre opmærksom på det, når det kommer på dagsordenen i Ministerrådet.

Hvordan har I fra dansk side kæmpet for, at alle salmonellatyper skulle være omfattet EU-reglerne, sådan som de er i Danmark?
Vi har sagt, at vi vil have dansk status i hele EU eller særstatus, og der må vi bare sige, at det har vi ikke haft succes med - heller ikke denne gang. Nu bliver salmonellaniveauerne sænket, og det støtter vi, for det er trods alt bedre for dem, som køber importeret kød, og ikke mindst for de ferierende danskere i Sydeuropa.

Sikkerhedsniveauet bliver generelt højnet i EU, men hvad så for Danmark, betyder det her noget for branchen?
For vores arbejde med at få særstatus ændrer det ikke noget, det fortsætter ufortrødent. Og branchen herhjemme ligger stadig på et væsentligt lavere salmonellaniveau, end hvad vi taler om her, så for dem ændrer det heller ikke noget.

Men hvad så på længere sigt, hvis der ikke bliver givet den særstatus - hvad vil det så betyde for salmonellaniveauet i Danmark?
Hvis vi kommer efter det danske formandskab og må konstatere, at det ser håbløst ud, så skal vi selvfølgelig have en debat med branchen om, hvad den danske strategi så skal være, og det vil jeg ikke komme nærmere ind på nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

0:000:00