EU nedtoner regler for salmonella

SALMONELLA: En EU-embedsmandskomité stemmer i morgen, onsdag, om nye, fælles salmonellaregler. Regeringen støtter de harmoniserede regler, mens fjerkræbranchen er skuffet over et lavt ambitionsniveau samt den manglende danske særstatus.
Kun to typer salmonella indgår i et forslag til nye EU-regler. Fjerkræbranchen er skuffet over, at ambitionsniveauet dermed er nedjusteret i forhold til udgangspunktet - nemlig at salmonella helt skulle væk fra europæisk fjerkrækød.
Kun to typer salmonella indgår i et forslag til nye EU-regler. Fjerkræbranchen er skuffet over, at ambitionsniveauet dermed er nedjusteret i forhold til udgangspunktet - nemlig at salmonella helt skulle væk fra europæisk fjerkrækød. Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

Vi er skuffede over, at de andre lande dels ikke ønsker selv at leve op til et ambitiøst salmonellaprogram og dels ikke ønsker at anerkende Danmarks indsats ved at give os særstatus. Så alt i alt er det ikke tilfredsstillende, at ambitionsniveauet ikke er højere.

Christoffer Susé
Sektorchef i Det Danske Fjerkræraad
Fakta

Fakta om zoonoseforordningen:

Forslaget indebærer en stramning af det eksisterende proceshygiejnekriterium for salmonella i fjerkræ.

Det betyder, at der fra den 1. januar 2012 (for høns og kyllinger) og 1. januar 2013 (for kalkuner) kun accepteres fem positive prøver for salmonella på slagtekroppe ud af 50 prøver. 

I dag accepteres syv positive prøver.


Kilde: Fødevareministeriet

EU's nye regelsæt om salmonella, som en embedsmandskomité i Bruxelles stemmer om i morgen, onsdag, er for slapt. Det mener paraplyorganisationen Det Danske Fjerkræraad, som er skuffet over, at forslaget kun omfatter to typer salmonella i stedet for alle typer.  

"Vi er kede af, at man nedtoner ambitionerne i den nye EU-forordning. Kun to typer salmonella bliver omfattet, og den måde, man tester på, er på et lavere niveau end i Danmark," siger sektorchef Christoffer Susé.

"I 2003 stod der i forordningen, at man ved udgangen af december 2010 skulle have fjernet salmonella i fjerkræ. Da vi så nåede december 2010, havde de andre EU-lande ikke formået at leve op til det, og så vælger man altså i stedet at nedskalere," forklarer han.

Dokumentation

Fødevareministeriet vurderer blandt andet:

"Samlet set vurderes det, at en godkendelse af forslaget vil påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark og EU i positiv retning, idet der nu introduceres et fælles EU-krav om fravær af de væsentligste salmonellabakterier. Beskyttelsesniveauet for kød fra andre medlemsstater og tredjelande vil med de nye regler øges, idet der ikke tidligere har været regler på området.

Indførelsen af harmoniserede regler betyder dog, at det ikke vil være muligt at fastholde danske krav til fravær af alle salmonellatyper."


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024