Hummelgaard erkender: Vi kommer ikke til at hæve dagpengesatsen

FLEXICURITY: Regeringen anerkender problem med udhuling af dagpenge, men mangler politisk opbakning til at hæve ydelsen. Beskæftigelsesministeren kalder boom i lønforsikringer en "pragmatisk og forståelig" måde at håndtere udfordringen på.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder forringelserne i dagpengesystemet for et væsentlig opmærksomhedspunkt, men afviser, at regeringen kommer til at hæve dagpengesatsen.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder forringelserne i dagpengesystemet for et væsentlig opmærksomhedspunkt, men afviser, at regeringen kommer til at hæve dagpengesatsen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Simon Friis DateSøren Elkrog Friis

Den berømte danske flexicurity-model er efterhånden mere flex end security, og det knager faretruende under en af velfærdsstatens grundpiller.

Det konkluderer flere forskere i en artikel, som netop er publiceret i november-udgaven af Altingets politiske magasin.

Mange års arbejdsudbudsreformer og udhuling af offentlige ydelser har efterladt sikkerhedsnettet så tyndt, at op imod 400.000 danske lønmodtagere nu har tegnet private lønforsikringer.

Men selvom beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) anerkender problemet, har han ikke nogen løsning i ærmet.

Vi har ikke lige nu og her 10 milliarder kroner at proppe ind i systemet, så vi kan øge kompensationen fra den ene dag til den anden.

Peter Hummelgaard
Beskæftigelsesminister, S

Det siger han i interview med Altinget Magasin

"Vi har ikke lige nu og her 10 milliarder kroner at proppe ind i systemet, så vi kan øge kompensationen fra den ene dag til den anden. Det er et meget væsentligt opmærksomhedspunkt, men vi ved også, at der nok ikke er hverken økonomisk eller politisk vilje i Folketinget lige nu,” siger han.

Læs også

Minister: Ingen dårlig ting
I 2006 havde omkring 80.000 danskere en lønforsikring. I dag er op mod 400.000 privat forsikret mod ledighed.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er ikke alarmeret over, at flere fagforeninger tegner private lønforsikringer for deres medlemmer.

"Jeg synes ikke, lønforsikringer er en dårlig ting,” siger han.

Han kalder det en "pragmatisk og forståelig" reaktion på den politiske udvikling.

"Om man i enkelte a-kasser vælger at forbedre ydelsen, synes jeg, man skal være velkommen til. Men modellen bygger på brede, kollektive forsikringsløsninger på tværs af faggrupper, hvor dem, der ikke så ofte er arbejdsløse, er med til at betale for dem, der arbejder i mere konjunkturfølsomme områder," siger han med henvisning til den danske arbejdsmarkedsmodel.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 

Splitter fagbevægelsen
I fagbevægelsen er der betydelig splittelse, hvad angår lønforsikringer. I FOA, der organiserer 179.000 medlemmer inden for servicefagene, erklærer man sig ”dybt bekymret” over den markante stigning.

"Vi har jo et dagpengesystem, hvor dækningsgraden burde følge med. Man burde løse det ad den vej. Jeg er dybt bekymret over den vej, vi er på vej nedad, hvor alle skal have en sundhedsforsikring og en lønforsikring – hvad bliver det næste, man også skal?” siger forbundets formand, Mona Striib.

Fagforeningen HK Privat har netop tegnet en privat lønforsikring for sine 55.000 medlemmer. Her er meldingen, at forsikringen er et nødvendigt onde.

"At vi har lavet den her lønforsikringsordning er udtryk for en frustration over, at kompensationsgraden på dagpengene er så lav, som den er, og at den bliver lavere," siger formand for HK Privat Simon Tøgern. 

Han erkender, at den lønforsikring, han netop har tegnet for sine medlemmer, ikke er en mulighed for alle faggrupper. 

"Vi ved godt, at det ikke er alle, der kan lave det her," siger han med reference til flere kolleger i fagbevægelsen med medlemmer, der ikke kan forsikre sig lige så billigt som HK’erne. Derfor anerkender han også, at lønforsikringerne bidrager til en øget ulighed, som flere forskere, Altinget har talt med, påpeger.

"Den skævhed anerkender vi. Det er bare ikke et argument for, at vi som fagforening ikke skal beskytte vores medlemmer bedst muligt. Vi er ikke et idealistisk parti, vi er en faglig interesseorganisation," konkluderer han.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altingets Magasin. Du kan læse den nye udgave og tegne et abonnement på magasinet her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Pernille Knudsen

Viceadministrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00