Kommentar af 
David Trads

Hvis Trump vinder, kollapser SVM-regeringens udenrigspolitik på et splitsekund

Statsministeren har en naiv og bekymrende tro på, at USA fortsat vil støtte Ukraine, selv hvis Trump og Republikanerne skulle vinde præsidentvalget næste år. Det viser, at regeringens udenrigspolitik hviler på et spinkelt grundlag, skriver David Trads.

Efter Mette Frederiksens (S) besøg i Det Hvide Hus i sommer, udtrykte hun en naiv tro på USAs støtte til Ukraine. Men støtten kan sagtens ændre sig med valget af Trump, og det har vi ingen plan for, skriver David Trads.
Efter Mette Frederiksens (S) besøg i Det Hvide Hus i sommer, udtrykte hun en naiv tro på USAs støtte til Ukraine. Men støtten kan sagtens ændre sig med valget af Trump, og det har vi ingen plan for, skriver David Trads.Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i juni besøgte Joe Biden i Det Hvide Hus, afslørede hun på vej i flyet hjem en dybt naiv og dybt bekymrende tilgang til USAs fortsatte støtte til Ukraine.

”Jeg havde jo lejlighed til at være i Kongressen og tale både med demokrater og republikanere. Og der er stadigvæk en meget, meget bred støtte til Ukraine,” fastslog hun skråsikkert over for Politiken.

Det er åbenlyst forkert, når statsministeren i sommer afviste at tro, at den amerikanske opbakning til Ukraine kan fordufte. Der er – desværre – al mulig grund til at forberede sig på den risiko

David Trads

Også i Det Republikanske Parti, spurgte journalisten?

”Ja, det er der,” svarede statsministeren utvetydigt tilbage.

Men, fortsatte avisens udsendte, tror du i tilfælde af et magtskifte, at den amerikanske dedikation til Ukraine vil være lige så stor?

”Jeg har ikke nogen grund til at tro, at skulle der komme et skifte i USA, at der så ikke stadigvæk ville være opbakning,” lød det fra Frederiksen.

Allerede i juni var det mærkelige svar, ja, faktisk udtryk for en drømmeverden, hvor statsministeren som næsten alle andre danske toppolitikere og embedsmænd lukker øjne og øre for, hvad der rent faktisk foregår i Amerika. I dag lyder det endnu værre.

Her er, hvad vi ved, og som vi må tage for givet, at den danske ambassade i Washington indberetter til SVM-regeringen: Den amerikanske støtte til Ukraine, som Biden har lovet vil vare ’så længe, der er behov; for evigt’, vakler allerede, og det kan hurtigt blive værre.

Læs også

Republikaneren Mike Johnson, den nye formand for Repræsentanternes Hus, som er det organ, der skal godkende fortsatte bevillinger til Ukraine-indsatsen, er dybt, dybt skeptisk. Godt halvdelen af det republikanske flertal er på hans side. De mener dybest set, at Ukraine er et europæisk problem, og at USA har andet at bruge dets resurser på end lige den konflikt.

Hvad har Europa og Danmark tænkt sig at gøre, hvis Trump bliver præsident, og hvis Republikanerne bruger deres flertal til at sige stop for den militære og økonomiske støtte til Ukraine?

David Trads

Donald Trump, som lige nu fører (!) i direkte meningsmålinger over Joe Biden, er endnu klarere. Han kræver øjeblikkelig våbenhvile i Ukraine, hvilket de facto selvsagt vil være en kolossal sejr for Putins Rusland og derved indirekte et kæmpenederlag til Vesten.

Håbet er som bekendt lysegrønt, så hvem ved, måske taber Trump og Republikanerne i 2024, så Vestens næsten unisone alliance for Ukraine og mod Rusland kan fortsætte ufortrødent. Men… som valget i 2016 åbenbarede, så kan Trump sagtens vinde igen.

Det er derfor åbenlyst forkert, når statsminister Frederiksen i sommer afviste at tro, at den amerikanske opbakning til Ukraine kan fordufte. Der er – desværre – al mulig grund til at forberede sig på den risiko. En ny Trump-æra må ikke komme som et chok. Rettidig omhu er at kunne svare på det her spørgsmål:

Hvad i alverden har Europa i almindelighed og Danmark i særdeleshed tænkt sig at gøre, hvis Trump bliver præsident, og hvis Republikanerne i Kongressen bruger deres flertal til at sige stop for den militære og økonomiske støtte til Ukraine?

Læs også

Det er et fuldkomment legitimt spørgsmål, som, inden vi ved af det, kan blive mere aktuelt, end vi ønsker.

Alle de løfter, som SVM-regeringen er kommet med om evig støtte til Zelenskijs frihedskamp, vil fordufte – medmindre vi har en plan for, hvad vi gør, hvis Trump igen bliver den frie verdens leder

David Trads

I 2016 begik den europæiske og danske udenrigspolitiske elite to store fejl:

Først troede de ikke på, at Trump overhovedet kunne vinde. Næh, amerikanerne ville besinde sig. Det gjorde de så ikke. Tværtimod. Dernæst bildte eliten sig ind, at når først Trump satte sig i Det Ovale Værelse, ville han rette ind og, mærket af embedets tyngde, opføre sig lige som andre præsidenter. Det gjorde han så ikke. Tværtimod.

Lige nu står vi i samme situation som i 2016. Trump kan sagtens vinde igen. Alt i forhold til Ukraine vil blive kastet op i luften. Alle de løfter, som SVM-regeringen så smukt er kommet med om evig støtte til Zelenskijs frihedskamp, vil fordufte – medmindre vi har en plan for, hvad vi gør, hvis Trump igen bliver den frie verdens leder.

Har vi sådan en plan? Jeg tvivler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)









0:000:00