Debat

Jeppe Kofod: Derfor skal Danmarks nye udenrigsstrategi hvile på socialdemokratiske værdier

KRONIK: Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedsstrategi skal tage udgangspunkt i socialdemokratiske værdier, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der i denne kronik forklarer, hvad det reelt kommer til at betyde.

Jeppe Kofod har sat kursen for en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, der skal være klar inden for et halvt år.
Jeppe Kofod har sat kursen for en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, der skal være klar inden for et halvt år.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister 

Mit udgangspunkt er de socialdemokratiske værdier. Jeg er glødende socialdemokrat, og jeg efterlader ikke mine overbevisninger ved døren, inden jeg troligt møder ind på ministerkontoret hver morgen.

Derfor har jeg brugt mit første år som udenrigsminister på at skabe rammerne for en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi. Den skal hvile på værdier som ret og pligt, lighed, frihed og forpligtende fællesskaber. Målet er at sikre en tryg ramme om Danmark og en verden, hvor en aftale er en aftale, hvor man tager ansvar, og hvor vi skaber og deler værdi sammen.

Hvor vi indser, at idéen om, at enhver er sin egen lykkes smed simpelthen ikke holder i virkeligheden. Hvor vi i stedet insisterer på, at alle kommer med på vognen og ikke accepterer, at fanden tager de sidste.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er socialdemokratiske værdier. Det er sådan en verden, jeg ønsker at give videre til mine børn. Jeg synes, vi kan være stolte over det velfærdssamfund, vi danskere over generationer har bygget. Det skal vi værne om. Det er der brug for.

Fællesskaber smuldrer 
For de forpligtende fællesskaber, vi er en del af, smuldrer.

Den nye udenrigspolitiske strategi skal have vores værdier som kompas. Fordi vi arbejder for danske interesser, når vi fremmer vores værdier.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Med Brexit har Storbritannien ikke bare trukket sig fra EU – men vil nu tilsyneladende også bryde den udmeldelsesaftale, de selv har forhandlet. En aftale er ikke altid en aftale længere.

De spilleregler, der beskytter os, bliver stadig oftere brudt. Rusland er det første og eneste land siden Anden Verdenskrig, som i Europa har anvendt kemiske våben. Derfor skal vi i Nato, FN og i dialog med vores allierede og partnere arbejde for at styrke våbenkontrol og nedrustning og bremse et truende våbenkapløb.

Globalt vinder autokratiske kræfter frem, mens frihed, menneskerettigheder og demokrati stækkes. Se bare på Hviderusland. Som dansk udenrigsminister har jeg presset på for EU-sanktioner og afsat 500.000 kroner til en akut hér-og-nu-indsats til blandt andet retshjælp, beskyttelsesudstyr og dokumentation af overgreb og tortur i Hviderusland.

På min instruktion er sagen blevet rejst i Europarådet, OSCE og FN. Men der er brug for hurtigere og skarpere handling ikke mindst på europæisk plan. Det internationale samfund skal simpelthen op i gear. Ellers udhules vores rettigheder og værdier – demokrati, menneskerettigheder, mindretalsbeskyttelse og frie medier – gradvist, men sikkert globalt.

Input fra danskerne
En dyster grundanalyse, det erkender jeg. Men for at kæmpe for den verden, vi ønsker, må vi forholde os til den verden, der er – og altid have et skarpt blik for den verden, vi vil forhindre. Derfor er vi i regeringen i gang med at udarbejde en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi. Den skal skrives med input fra danskerne.

Jeg vil en dansk udenrigspolitik, der er i øjenhøjde med de bekymringer og håb, du og din familie taler om omkring middagsbordet og på arbejdet. Derfor vil jeg rejse rundt i landet og diskutere Danmarks rolle i verden.

For mig er det afgørende, at strategien får et klart værdipolitisk kompas. Så vi ved, hvor vi står, hvor vi vil hen, og hvorfor det er vigtigt. Så vi beskytter vores måde at leve på.

USA som tætteste allierede
Det kræver forpligtende fællesskaber, hvor ret og pligt følges ad – og gælder for de store såvel som for små. Det kræver stærke alliancer.

For mig er der ingen tvivl om, hvem Danmark deler grundlæggende værdier med. USA er og bliver vores tætteste sikkerhedspolitiske allierede. Sådan har det været i en menneskealder – og det vil det blive ved med.

Og når USA gør ting, der strider imod vores værdier, må vi som venner sige fra – og det gør vi. Trumps exit fra Paris-klimaaftalen og vores forskellige holdning til retten til fri abort er eksempler på netop dét.

Danmarks forhold til Indien er også i hastig udvikling, og det er en særligt høj prioritet for mig at gøre vores forhold mere grønt. Indien står alene for cirka syv procent af verdens udledninger. Derfor er det mit mål, at vi indgår et grønt strategisk partnerskab med Indien.

Klima som bærende søjle
Klima skal være en bærende søjle i dansk udenrigspolitik. Klimakampen er et eksempel på, hvordan Danmark trods sin beskedne størrelse kan gå forrest og trække andre med.

Det globale klimaambitionsniveau skal hæves på linje med Parisaftalen. Derfor har vi udnævnt en klimaambassadør og gjort 15 af Udenrigsministeriets repræsentationer til klimafrontposter.

Krisen må ikke blive en undskyldning for at slække på klimaambitionerne, menneskerettigheder og sociale standarder. Vi skal tvært imod bruge den økonomiske genstart til at accelerere verdens grønne omstilling.

Her skal vi gå foran med et grønt nybrud i vores eksport og handelspolitik. Vi skal hjælpe dansk eksport tilbage på ret køl, vinde nye markedsandele og sikre danske jobs.

Vi skal også kæmpe for en mere lige verden, hvor vi tæmmer globaliseringens negative kræfter. Nok skaber globaliseringen enorm velstand, men den skaber også enorm ulighed.

I 2019 var verdens rigeste ene procent mere velstående end klodens øvrige 6,9 milliarder mennesker tilsammen. Det er uretfærdigt. Ulighedskampen skal være en global prioritet for Danmark.

Vi kan ikke vende udviklingen alene. Men med et værdipolitisk kompas, forpligtende fællesskaber og lidt mod kan vi trække andre med. Tag for eksempel EU. EU er vores vigtigste udenrigspolitiske platform. Men EU er ofte for langsom og slår ikke hårdt nok, når det gælder. Her skal Danmark presse på for handling – især på klima og værdier.

Ustabilitet og konflikt
Nøglen til et trygt Danmark er også forebyggelse af ustabilitet og konflikt. Lige nu er næsten 80 millioner mennesker på flugt fra krig og forfølgelse i verden. Det højeste antal nogensinde.

Samtidig har det internationale asylsystem spillet fallit. Regeringens mål er et nyt internationalt asylsystem. Hvor vi stopper irregulære migrantstrømme mod Europa. Hjælper reelle flygtninge bedre, hurtigere og tættere på, hvor de er – i nærområderne. Etablerer modtagecentre og knuser kyniske menneskesmugleres hjerteløse forretningsmodel.

Tættere hjemad er et stærkt og ligeværdigt Rigsfællesskab hjerteblod for mig. Her har jeg og regeringen helt fra start anlagt en helt anden tilgang end tidligere danske regeringer.

Jeg vil levere et styrket samarbejde i Rigsfællesskabet. Baseret på ligeværd, tillid og gensidig inddragelse. Også selvom vi i København kan blive nødt til at flytte os for at finde den fælles stemme. Det er også udgangspunktet for at styrke arbejdet for en sikker og fredelig udvikling i Arktis.

Tiden er inde og ambitionerne er høje. Den nye udenrigspolitiske strategi skal have vores værdier som kompas. Fordi vi arbejder for danske interesser, når vi fremmer vores værdier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00