Kommentar af 
Johanne Thorup Dalgaard

Johanne Dalgaard: Sass og de andre skallesmækkende mimoser

KOMMENTAR: Henrik Sass Larsen og hans kollegers seneste angreb på pressens arbejde er endnu et eksempel på magtfulde politikeres tyndhudethed over for kritiske spørgsmål, skriver Johanne Dalgaard.

Faktum er, og vedbliver med at være, at Henrik Sass Larsen udeblev fra sit job som statsrevisor for i stedet at møde op til optagelsen af et debatprogram, skriver Johanne Dalgaard.
Faktum er, og vedbliver med at være, at Henrik Sass Larsen udeblev fra sit job som statsrevisor for i stedet at møde op til optagelsen af et debatprogram, skriver Johanne Dalgaard.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et eller andet var der tydeligt galt med Henrik Sass Larsen, da han for nylig blev interviewet til Presselogen om sin klage over Ekstra Bladets Christiansborg-journalister og deres behandling af ham.

Hans sære anstrengte mimik og urolige kropssprog lignede ikke den "hårde hund" fra Socialdemokratiet, man er vant til at se ham som.

Da han efterfølgende i et interview i Politiken berettede, at han havde haft en depression, og at han ved interviewet i Presselogen ikke havde sovet i to døgn på grund af et tilbagefald, gav det i den forstand mening.

Hvad der til gengæld ikke giver mening, er de konsekvenser, Sass og et bredt udsnit af hans politikerkollegaer efter alt at dømme synes, offentligheden og i særdeleshed pressen skylder at tage af hans psykiske nedtur.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

En hær af S-kollegaer slutter på sociale medier ring om deres ”modige” ven og kammerat, og Mette Frederiksen finder anledning til at bede medierne om at "opføre sig ordentligt". Finansordfører Benny Engelbrecht udtaler:

"Jeg synes, man skal prøve at bruge noget empati. Forestil dig, at du have et familiemedlem, der havde været syg med en depression, og vedkommende så bad dig om ikke at stille spørgsmål til det. Ville du så stille spørgsmål, hvis du blev bedt om at lade være? Det tror jeg ikke, du ville."

At Sass kan undlade at passe et hverv, der ikke desto mindre indbringer ham lige præcis én gennemsnitlig dansk årsløn, står i skærende kontrast til, hvad konsekvensen ved at være uarbejdsduelig i månedsvis er for en almindelig borger – nemlig fyring og økonomisk deroute.

Johanne Dalgaard

Det kan måske umiddelbart lyde som et sympatisk nok synspunkt, hvis man altså er fuldkommen blind over for forskellen på relationen mellem to familiemedlemmer og relationen mellem landets kommende finansminister og den demokratiske offentlighed.

Faktum er, og vedbliver med at være, at Henrik Sass Larsen udeblev fra sit job som statsrevisor for i stedet at møde op til optagelsen af et debatprogram med Søren Pind. Faktum er også, at Henrik Sass Larsen oven i sin almindelige folketingsgage på en halv million kroner modtager 319.000 kroner for det job som statsrevisor.

Det er muligt, Sass føler det som en ”menneskejagt”, når Ekstra Bladet forsøger at foreholde ham disse oplysninger, og at det ikke er gunstigt for hans depressive sind, men det er ikke og kan aldrig blive Ekstra Bladets ansvar at tage vare på politikernes mentale helbred.

Det er selvfølgelig Sass’ eget ansvar, at han ikke har meldt sig syg, men i stedet benyttet sig af muligheden for lækker skærmtid på TV 2 i et valgår.

Det er også i vid udstrækning Sass’ og kollegernes eget ansvar, hvis medierne føler, det kræver en ”jagt” at få dem i tale. Sidste år var det for eksempel ikke muligt at interviewe Henrik Sass Larsen, hvis man ikke var Reimer Bo og betalt af Socialdemokratiet.

Og det var med en socialdemokratisk justitsminister ved roret og et bredt folketingsflertals opbakning, at offentlighedsloven i 2013 blev omdannet til sin egen modsætning: en lov, der skærmer magthaverne mod nysgerrige blikke på deres arbejde, frem for en lov, der giver offentligheden bedst muligt indblik i, hvordan magten forvaltes.

Sidste år foreslog Sass at indføre enorme bøder for medier, der bringer urigtige oplysninger, samt en skærpelse af redaktørers personlige strafansvar. Ironien, når man tænker på, hvad politikere kan slippe straffrit afsted med af usandheder, så længe der er flertal i Folketinget, er tommetyk.

Hvad angår mediernes dækning af politik, så var Henrik Sass Larsen en tudeprins, længe før han efter eget udsagn blev ramt af depressionen, ligesom alt tyder på, at han stadig er det.

Og denne notoriske tyndhudethed har han tilfælles med mange af sine kollegaer. Faktisk kan man godt få følelsen af, at landets politiske top udgøres af lutter skallesmækkende mimoser.

Læs også

Et primaeksempel er integrationsminister Inger Støjberg, der nok forstår at fejre andres ulykke som en personlig sejr, der kalder på kage, men som man må forstå, det er meget, meget synd for, hvis nogen for eksempel påpeger hendes lighed med et bestemt billede af en hamburgerryg, efter at hun urigtigt har påstået at have besøgt en børnehave med hamburgerrygforbud.

Eller hvis nogle udskolingsbørn har klistret hendes billede på en fastelavnstønde, eller hvis nogle studerende laver en protesthappening, der udskyder hendes taletid i syv hele minutter.

Når sådan noget sker for Støjberg, vælter politikere og aspiranter ind på de sociale medier med løftede pegefingre og patosfyldte foredrag om det hårde liv på Borgen.

I samme spor er det umuligt at undertrykke en vantro latter, når Sass i Politiken-interviewet for eksempel udtaler om landets siddende statsminister: "At sådan en som Lars Løkke stadig kan stå op, er et under efter alt det, han har været udsat for."

Ja, alt det, stakkels Lars Løkke Rasmussen har været udsat for: journalister, der ville have at vide, hvorfor han ikke kan betale sine egne underbukser, hvorfor skatteydere skal betale for renseri af hans hotelgardiner og smøger og snapsefrokoster, hvorfor ”klimafonden” GGGI skulle bruge 770.000 kroner på hans flyrejser, hvorfor han modtager dyre gaver fra folk, som hans regering har begunstiget med lukrative fiskekvoter, hvorfor, hvorfor og hvorfor i en uendelighed.

At Sass overhovedet kan få sig selv til at ytre sådan noget, er særdeles sigende for den offermentalitet, der ofte præger Christiansborg-politikernes omgang med pressen.

"Jeg er Jakob Skomager og du er Kong Salomon," som daværende sundhedsminister Bertel Haarder engang rasede mod en journalist, der stillede spørgsmål, han ikke var forberedt på – oven i købet efter at Haarder havde givet afkald på livretten risengrød for at blive interviewet.

Men det forholder sig naturligvis omvendt: Ministrene udgør regeringen, regeringen og Folketinget laver lovene, og journalister er som alle andre borgere underlagt de love. Det er ubegribeligt, at det overhovedet skal være nødvendigt at påpege, men here goes:

For en almindelig borger, der er underlagt de vilkår for arbejdsliv, som den ene reform efter den anden over de sidste årtier har forringet betydeligt, er Henrik Sass Larsens personlige beretning formodentlig lidt mindre hjerteskærende, end den er for hans lidelsesfæller i toppolitik.

At Sass kan undlade at passe et hverv, der ikke desto mindre indbringer ham lige præcis én gennemsnitlig dansk årsløn, står i skærende kontrast til, hvad konsekvensen ved at være uarbejdsduelig i månedsvis er for en almindelig borger – nemlig fyring og økonomisk deroute.

At Sass åbenbart har gået til psykolog "næsten hver dag", er helt ude af trit med, hvad en gennemsnitsborger kan forvente eller få råd til af professionel hjælp til at bekæmpe en middelsvær depression.

Når der fra politikerhold appelleres til, at folk udviser empati for Sass’ personlige situation, så står det altså i dén kontekst: Nogle har magt og privilegier, mens andre kun har afmagt. Også når depressionen rammer.

-----

Johanne Thorup Dalgaard (f. 1987) er kommentarskribent på Altinget. Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Dalgaard

Freelanceskribent, specialkonsulent
cand.scient.pol (Københavns Uni.)

0:000:00