Juraprofessor om Ellemanns første kommentar til våbensagen: "En plausibel undskyldning langt hen ad vejen"

I sagen om forkerte oplysninger til Folketinget i forbindelse med et våbenindkøb, har forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) nu forklaret, at oplysningerne kom fra hans embedsværk. Og det kan være en plausibel undskyldning for ministeren, vurderer en juraprofessor. 

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Ministeransvarlighedslovens paragraf 5, stk. 2 er ganske klar i sin ordlyd.

En minister kan straffes, hvis han eller hun "giver Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller under Folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen".

Ministeransvarlig-hedsloven § 5

”En minister straffes, hvis han forsætligt eller af grov uagtsomhed tilsidesætter de pligter, der påhviler ham efter grundloven eller lovgivningen i øvrigt eller efter hans stillings beskaffenhed.

Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 finder anvendelse, såfremt en minister giver folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller under folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen."

Der skulle derfor umiddelbart ikke være noget at rafle om i den såkaldte våbensag, hvor forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i januar i år gav Folketinget urigtige oplysninger i forbindelse med indkøb af israelske våben for 1,7 milliarder kroner.

26. januar bad han Finansudvalget hastebehandle og godkende indkøbet, da tilbuddet fra den israelske våbenproducent ifølge ministeren udløb 31. januar. Men som Altinget kunne afdække i maj, så var det ikke korrekt. Tilbuddet udløb først 30. juni, viste en aktindsigt i det konkrete tilbud.

Ikke pyntet på oplysninger

Men da Jakob Ellemann-Jensen i sidste uge vendte tilbage til Forsvarsministeriet og dansk politik efter knap seks måneders sygeorlov, forklarede han, at han videreformidlede oplysninger fra sit embedsværk.

Læs også

"Jeg har viderebragt de ting, som jeg har fået at vide fra mit ministerium og fra Forsvarets materielindkøb. De ting har jeg givet videre til Folketinget. Jeg har ikke pyntet på dem. Jeg har ikke ændret på dem. Jeg har ikke haft interesse i at justere på dem," sagde Jakob Ellemann-Jensen i et interview med TV 2.

Plausibel undskyldning

Den undskyldning køber en juraprofessor.

"Det er en plausibel undskyldning et langt stykke hen ad vejen. Som udgangspunkt er man selvfølgelig ikke ansvarlig for noget, man ikke selv kan gøre for," pointerer Sten Bønsing, der er professor på juridisk institut på Aalborg Universitet, og fortsætter:

"Når vi taler et egentligt juridisk ansvar efter ministeransvarlighedsloven – det vil sige rigsretssager – så er det et krav, at man har det, som vi kalder tilregnelse. At man forsætligt eller groft uagtsomt har handlet forkert. Det kniber det med, hvis det er embedsmændene, der har leveret forkert oplysninger til en."

Vende det døve øre til

En minister skal dog også huske at være vagtsom.

Læs også

"De konkrete omstændigheder i en sag kan dog være sådan, at man kan argumentere for, at han burde have spurgt ind til detaljerne i sagen. Der er grænser for, hvor meget man kan vende det døve øre til," påpeger Sten Bønsing.

Jakob Ellemann-Jensen og andre ministre kan heller ikke bruge undskyldningen igen og igen.

"I det lange løb kan man som minister selvfølgelig ikke gå fri fra ansvar. Det ligger i ministeransvarlighedsloven, at man skal indrette ministeriet, så man får de relevante oplysninger. Så man ikke kan komme igennem et helt liv som minister ved bare at undskylde sig med, at det var embedsmændenes skyld hver gang," understreger Sten Bønsing.

To samråd om sagen

Daværende fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) bad i maj Forsvarsministeriet om en redegørelse om indkøbssagen. Den forventes at lande på Jakob Ellemann-Jensens bord i slutningen af næste uge.

Desuden skal Ellemann i samråd om sagen i Forsvarsudvalget og Finansudvalget.

*Artiklen er ændret 7.8.2023 klokken 14.30: I en tidligere version af artiklen brugte vi udtrykket "Ellemanns ansvarsfralæggelse" i rubrik og brødtekst. Det er ændret, da Jakob Ellemann-Jensen i sin udtalelse ikke direkte forholder sig til sit eget ansvar i sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Sten Bønsing

Professor, juridisk Institut, Aalborg Universitet
cand.merc.jur (Aalborg Uni. 1996), Ph.d. (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00