Konservative og Venstre kæmper om klippeøens borgerlige mandat: "Det har Pape fået ødelagt nu. Den ros skal han have"

Konservative havde for første gang nogensinde en reel chance for at kapre Venstres mandat på Bornholm, men har nu mistet forspringet. Altinget er rejst mod øst for at finde frem til, hvorfor klipperne rokker.

Peter Juel-Jensen, spidskandidat for Venstre, sidder med en kvinde og taler om partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V).
Peter Juel-Jensen, spidskandidat for Venstre, sidder med en kvinde og taler om partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V).Foto: Emil Helms
Lærke Møller Hansen

En bildør smækker i, og med kurs mod den lokale brugs trisser et ældre ægtepar afsted hånd i hånd. Egentlig skulle de bare ind for at handle. Men med ét springer en mand med en blå Venstre-jakke imod dem.

”Kom lige herover. Jeg har et bolsje med til jer og en brochure til køleskabet. Du går ikke så tit i køleskabet vel,” spørger Peter Juel-Jensen, spidskandidat fra Venstre. Han er et velkendt ansigt, mens den borgerlige konkurrent, Henriette Søvind fra Konservative, er tilflytter.

”Det sker. Det er jo der, der gemmer sig de gode øl,” siger manden og griner.

Det er en gråvejrslørdag i Nexø på parkeringspladsen ved Kvickly.

Ved indgangen til brugsen står K-spidskandidat Henriette Søvind med rank ryg i en grøn jakke og et stort smil. I den ene hånd har hun flyers, og på armen bærer hun en fletkurv med bolsjer. Ikke langt derfra holder en Audi parkeret med hendes ansigt klistret på.

”Jeg har lige været ovre ved blomsterhandleren for at hjælpe med at bære blomster ind,” siger Peter i forbifarten.

”Det er godt med dig Peter,” griner Henriette Søvind.

Fra venner til rivaler

Konservative stod for første gang til at erobre Venstres mandat på Bornholm i starten af september. Selv ikke under Poul Schlüters storhedstid som partileder og statsminister i 1980’erne formåede Konservative at fravriste mandatet fra Venstre.

Men få uger inde i valgkampen står Konservative mere vakkelvornt i meningsmålingerne.

Det er fortællingen om et søskendeforhold i dets op- og nedture. Fra venner til rivaler.

Altinget er under valgkampen draget til Bornholm for at gøre status på styrkeforholdet mellem de to toneangivende borgerlige partier og for at undersøge, om Konservative har smidt sin første rigtige mulighed for at erobre et mandat på Bornholm i vasken.

Rønne Havn.
Rønne Havn. Foto: Emil Helms

Et søskendeforhold

I mere end 100 år har de to partier konkurreret mod hinanden om at få flest borgerlige stemmer og har samtidig skullet samarbejde i blå blok. 

“Det er lidt ligesom et søskendeforhold, hvor man kan have nogle forfærdelige perioder, men man ved samtidig, at man har mere til fælles end det, der splitter”. 

Det er tankerne Hans Engell, politisk kommentator og tidligere leder af Konservative, står tilbage med i 2022.

Men når det ene parti er meget større end det andet, er det med til at fremme rivaliseringen. Styrkeforholdet har generelt fungeret bedst, når de har været nogenlunde lige, da det har givet større jævnbyrdighed i samarbejdet. 

Partierne kan hver for sig ikke udgøre et regeringsalternativ til Socialdemokratiet, og derfor har magtkampene for det meste foregået civiliseret. Årsagen er klar. De ved, at de har brug for hinanden på trods af forskellighederne. 

Siden 1990’erne har det stået soleklart, at rollen som storebror har tilhørt Venstre, efter Schlüter-regeringen kollapsede i 1993 på grund af Tamilsagen, og der herskede interne opgør og formandsskifter i Konservative. Derefter red Venstre på en bølge af succes.

Men det kulminerede, da formanden for Konservative, Søren Pape Poulsen (K), valgte at gå benhårdt efter den mest magtfulde post som statsminister på lige fod med Jakob Ellemann-Jensen. En måling fra 25. August viser, at Konservative fik fremgang i forlængelse af den melding. Her stod partiet til at få 16,7 procent stemmer, mens Venstre lå på 11,3 procent.

Venstre har opnået sin nuværende position på grund af Papes uformåenhed, snarere end det er Venstres egne evner.

Jarl Cordua
Politisk kommentator

Styrkeforholdet blev vendt på hovedet, og statsminister Mette Frederiksen (S) begyndte at opfatte Søren Pape Poulsen som den største konkurrent og reelle oppositionsleder. Det var ham, som hun rettede alle sine skyts mod i debatterne.

Men man skulle ikke langt ind i valgkampen, før Konservative oplevede signifikant tilbagegang, og Venstre gik frem.

Ifølge en meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR Nyheder fra 16. oktober, står Venstre til at få 12,9 procent af stemmerne, og Konservative er gået ned til 8,6 procent.

“Nu står Ellemann i en position, hvor flere kigger til ham. Venstre har opnået sin nuværende position på grund af Papes uformåenhed, snarere end det er Venstres egne evner,” siger Jarl Cordua.

Og selvom de to statsministerkandidater gerne vil fremstå som en samlet front, “begynder man fra Venstres side at fryde sig over, at Pape kommer under ansvarets åg”. Det vurderer Hans Engell.

Men det er værd at huske på, at Konservative trods alt står til at gå frem i forhold til valget i 2019, og at Venstre i det samlede billede er kommet i massiv tilbagegang, siden Jakob Ellemann-Jensen trådte til som partileder.

Henriette Søvind, K-spidskandidat på Bornholm, står foran Kvickly i Nexø sammen med tre andre fra Konservative.
Henriette Søvind, K-spidskandidat på Bornholm, står foran Kvickly i Nexø sammen med tre andre fra Konservative. Foto: Emil Helms

Den lokale versus tilflytteren

Ved indgangen til Kvickly står to kvinder og to mænd i grønne jakker med fletkurve i hånden. Den ene er K-spidskandidat Henriette Søvind. En anden er kandidat fra Konservativ Ungdom, og de to sidste er konservative medlemmer, der er kommet for at støtte op.

I kurvene ligger valgflyers og sukkerfrie bolsjer fra den lokale by Svaneke. På dem er skrevet navnet “Søvind” med grønt.

“Jeg har som den eneste spidskandidat valgt at købe lokale bolsjer, selvom jeg ikke er herovre fra,” fortæller hun.

Navnet Søvind vækker nok ikke genklang i særlig mange bornholmske øregange. Og det er der en god grund til. Henriette Søvind er spidskandidat for Konservative i Bornholms Storkreds, men er modsat Venstres spidskandidat nytilflytter. Hun har boet i Aalborg i 50 år og rykkede bopæl i april.

Alligevel oplever hun flere bornholmere, der kommer over til hende for at fortælle, hvor glade de er for, at hun stiller op.

Med sine matchende mørkegrønne støvler sætter Henriette Søvind sig ned på hug ved fodovergangen og aer en sort bomuldshund. Den springer i det samme op på hendes blå cowboybukser. 

“Jeg tog kandidattesten og er 84 procent enig med dig,” siger kvinden ved siden af med en munter stemme og kigger ned på sin hund.

Henriette Søvind har kastet sig helhjertet ind i kampen om det borgerlige mandat, fordi hun brænder for at gøre en forskel, som hun selv siger det. For hende handler det konkret om at forbedre psykiatrien, forholdene for de ældre og det lokale erhvervsliv.

“Da jeg fik at vide fra Konservative, at man ikke har en børnepsykiatri her, og at de ældre havde det svært, var jeg overtalt med det samme. Jeg havde selv en mor, der var i psykiatrien, og det er min datter også,” siger Henriette Søvind, der er uddannet tjener og nu er ejer af en kostvejlederskole.

Hun tror, at hun kan bidrage med et friskt syn på Bornholms udfordringer.

“Jeg ved, hvilke udfordringer der er, når man kommer fra en storby. Jeg kan fortælle, hvorfor folk flytter tilbage,” siger hun og tilføjer:

“Det kan godt være, at jeg er derovrefra, som nogle siger. Men jeg er mere engageret her end nogle af de andre kandidater.”

Hun har blandt andet engageret sig i Red Barnet og cykler på Team Rynkeby Bornholm.

Henriette Søvind og en hund.
Henriette Søvind og en hund. Foto: Emil helms

På torvet i Rønne sidder 50-årige Jadranko Kajic i den lokale bager og drikker en kop kaffe med en ven. Han har dog ikke tiltro til Konservative på nogen måde og stemmer på Socialdemokratiet.

Da Altinget spørger ham om Konservatives muligheder for at nuppe mandatet fra Venstre, griner han og tager en slurk af sin kop kaffe. 

“Det tror jeg ikke, der er chance for.”

Hvorfor det?

“Det bliver Venstre og Socialdemokratiet. Det er min klare fornemmelse. Spidskandidaten fra Konservative kender folk ikke. Det lykkedes med en konservativ borgmester. Men det går ikke to gange.”

Den kan I læse, når I har læst brugsanvisningen.

Peter Juel-Jensen
Spidskandidat for Venstre i Bornholms Storkreds (MF)

Langs de brostensbelagte små gader i Nexø spankulerer bornholmeren Peter Juel-Jensen med hastige skridt forbi græskardekorationer på hvert gadetrin. Klar til at uddele Venstre-bolsjer og valgflyers. 

Man hører flere sige: “Hej Peter”, da Altinget følger den mere erfarne spidskandidat fra Venstre i stræderne.

På sin vej ser han to mænd ved butikken Bog & Idé. Foran dem står en trailer med en vaskemaskine. Straks går han hen for at hjælpe dem med at løfte den ned. 

Der er ingen tvivl om, at Peter Juel-Jensen er et velkendt ansigt. Og han er ikke bleg for at komme med en kæk bemærkning til de to mænd, mens han rækker dem en valgbrochure.

”Den kan I læse, når I har læst brugsanvisningen.”

Peter Juel-Jensen er født bornholmer og er tidligere lærer og viceskoleinspektør. At føre valgkamp er han alene om. Men det er ikke første gang. For han har været folkevalgt for Venstre siden 2007. 

Peter Juel-Jensen (V) hjælper med at løfte en vaskemaskine ned fra en trailer.
Peter Juel-Jensen (V) hjælper med at løfte en vaskemaskine ned fra en trailer. Foto: Emil Helms

Forkærlighed for S og V

I flere årtier har det stået mejslet i den bornholmske granit, at øens to mandater blev delt mellem Socialdemokratiet og Venstre. Poul Schlüter gjorde Konservative til det største borgerlige parti, da han var statsminister fra 1982 til 1993, men selv ikke dengang lykkedes det partiet at kapre et mandat.

Det afspejler sig også i størstedelen af øens erhvervsfolk, som igennem mange år har været forankret i netop de partier.

“Bornholms erhvervsstruktur er bundet op på landbrug og fiskeri. Konservative på Bornholm har tidligere båret meget præg af landmænd og folk fra forsvaret. Men det fylder ikke meget sammenlignet med Socialdemokratiet, som har haft godt fat i industriarbejdere, og Venstre som har fat i landbrugsfolk,” siger Hans Engell.

Kun én gang siden 1920 har udfaldet set anderledes ud, da Fremskridtspartiet ved Jordskredsvalget i 1973 hapsede mandatet fra Venstre fra den senere landbrugs- og fiskeriminister Niels Anker Kofoed (V).  

Ved valget i 2015 lykkes det kun lige med nød og næppe Peter Juel-Jensen at få en plads i Folketinget foran Dansk Folkepartis Jess Christian Persson. Der vandt han med 100 stemmer. 

Så tæt tror Venstre-kandidaten dog ikke, at det bliver denne gang.

Læs også

Støjberg og Løkke-effekten

Med Peter Juel-Jensen på førersædet kører vi fra færgen ved Rønne mod Nexø. Langs kløvermarker med køer, der græsser. Og i radioen kan man høre Jakob Ellemann-Jensen i et radiointerview.

Snakken falder på, om Peter Juel-Jensen er bekymret for Konservatives fremgang fra tidligere folketingsvalg. Men faktisk er det to andre partier, som ligger ham mere på sinde.

“Det er Danmarksdemokraterne og Moderaterne, som udfordrer mig ved dette valg, fordi det er nogle af dem, som spiser af mine vælgere,” siger han og uddyber: 

Det er Danmarksdemokraterne og Moderaterne, som udfordrer mig ved dette valg.

Peter Juel-Jensen (V)
Spidskandidat for Venstre i Bornholms Storkreds (MF)

“Inger er et godt brand og en dygtig politiker. Derfor trækker hun selvfølgelig nogle Venstre-vælgere, selvom hun ikke stiller op her.”

Når han tænker på de to partiers formænd, Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussen, er det med vemod. 

“Det er to personer, som jeg i bund og grund respekterer og holder meget af. Men jeg mener ikke, at man kan svigte sine vælgere på den måde, som Lars Løkke gjorde,” siger Peter Juel-Jensen, der har kendt Lars Løkke Rasmussen, siden han var formand for Venstre Ungdom.

Og selvom Peter Juel-Jensen erkender, at han også kommer til at aflevere stemmer til Konservative, er han mest nervøs for, at de mange partier på stemmesedlen i år vil give Socialdemokratiet overtaget.

“Den største fare er, at Socialdemokratiet bliver dobbelt så store som Venstre og løber med begge mandater,” siger han.

Konservativ fremgang på Bornholm

Men intet er afgjort endnu. For det tyder også på, at Konservative har fået mere opmærksomhed blandt bornholmerne, efter Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Konservative sammen pegede på en konservativ borgmester ved kommunalvalget i 2021 ved navn Jacob Trøst.  

Tilbage i Rønne, hvor Altinget har været på gågaden for at snakke med vælgere, står 52-årige Birgitte Rasmussen bag kassen i butikken Skoæsken. Hun har før stemt på Dansk Folkeparti og er heller ikke i tvivl om, at hendes kryds bliver sat samme sted i år.

Hun har samtidig tiltro til, at Konservative kan få det borgerlige mandat.

“Jeg tror godt, at Konservative kan nuppe mandatet fra Venstre, fordi vi har fået ny konservativ borgmester, og han virker meget vellidt,” siger hun.

Hvordan det?

“Jacob Trøst er lidt mere menneskelig end den tidligere borgmester. Der var mange, som ikke kunne lide den gamle borgmester personligt. Jeg tror, at der er kommet mere opbakning til Konservative.”

Pølsevogn på Rønne torv.
Pølsevogn på Rønne torv. Foto: Emil Helms

I en pølsevogn på Rønne torv langer 21-årige Kathrine Jakobsen en pølse og et brød over disken til en dame. Hun er en af de bornholmere, som overvejer at stemme på Konservative.

“Konservative vil hæve topskattegrænsen, så en sygeplejerske ikke skal betale topskat, bare fordi hun tager et par ekstra vagter. Det vil også komme andre erhverv til gode. Men jeg overvejer også Moderaterne, da man vil have en regering over midten, og nogle af partiets udspil appellerer godt til unge mennesker,” siger hun.

I hendes øjne har Konservatives Henriette Søvind en lige så stor chance som Venstres Peter Juel-Jensen.

“Konservative kan helt sikkert få mandat til at komme i Folketinget, hvis partiet fører en ordentlig valgkamp. Det kan svinge den ene eller den anden vej afhængig af, hvilke udspil Konservative og Venstre kommer med.”

“Det har Pape fået ødelagt”

Men en række sager har ført statsministerkandidat Søren Pape Poulsen i blæsevejr, siden han meldte sit kandidatur. Det gælder historier om hans forhenværende ægtefælle, Josue Medina Vasquez, uofficielle ministermøder på en ferie til Den Dominikanske Republik, en tidligere udtalelse om Grønland, som er blevet støvet op.

Alle sagerne har en ting til fælles. De har sået en vis tvivl ved hans troværdighed som statsministerkandidat og har også sat sine spor i det bornholmske vælgerhav. 

Over for en af de mange græskardekorationer ligger Flügger Farver. Herinde arbejder 53-årige John Lundt, der tidligere har været selvstændig malermester. For ham har de mange sager med Søren Pape Poulsen både rykket ved hans tillid til Konservative, og hvor han vil sætte sit kryds i stemmeboksen.

“Jeg overvejede mest at stemme konservativt, da jeg godt kan lide deres ordentlighed og konservative tankegang. Men det har Pape fået ødelagt nu. Den ros skal han have."

Jeg kan se Inger Støjberg står godt fast i mulden med sit røde hår og sine øjne, der ikke blinker. Men vi ved ikke, hvad hun vil.

John Lundt
Arbejder i Flügger Farver og er tidligere malermester

Hvorfor har du skiftet mening?

“Det er tilliden. I politik skal man brænde igennem og have star quality. Jeg kan se Inger Støjberg står godt fast i mulden med sit røde hår og sine øjne, der ikke blinker. Men vi ved ikke, hvad hun vil.” 

Tilbage ved indgangen til Kvickly i Nexø serverer Henriette Søvind en vælger et stykke squashkage.

Tror du, at Søren Papes personlige sager i medierne kan komme til at skade din valgkamp på Bornholm?

“Det har fyldt meget i medierne, og så fylder det selvfølgelig i folks hoveder. Men bornholmerne har nok, ligesom mange andre, også mødt et menneske, som man troede var på en måde, men som så var en anden. Derfor tror jeg ikke, at det vil være afgørende.”

Græskardekoration i Rønne.
Græskardekoration i Rønne. Foto: Emil Helms

Kan lillebror blive storebror?

Selvom der er meget på spil for Venstre og Konservative på Bornholm, vil valgresultatet formentlig ikke rykke noget i det samlede billede, selv hvis Konservative mod al forventning nupper mandatet for første gang.

”Det vil selvfølgelig være et kæmpe nederlag for Venstre. Men om de får et mandat på Bornholm, er ikke på nogen måder afgørende. Det afgørende er, hvem der bliver størst af de to borgerlige partier, og om de vil kunne danne regering,” vurderer Hans Engell.

Chancen for at Konservative og Venstre bytter roller som lillebror og storebror er heller ikke stor i Hans Engells øjne, men han spår et mere ligeværdigt forhold de næste år.

”Det bliver svært. Under alle omstændigheder vil vi se to relativt lige makkere efter valget. Men hvis ikke Venstre og Konservative kommer i regering sammen, kan forholdet mellem dem blive koldt i de kommende år.”

Jarl Cordua kan ikke forestille sig noget andet udfald, end at Venstre fastholder mandatet.

”Selv hvis man er meget pro-Pape, er det svært ikke at hælde til, at der er gået et eller andet galt. Der er noget hjemmearbejde, der ikke er blevet gjort godt nok.”

Peter Juel-Jensen i sin partijakke. 
Peter Juel-Jensen i sin partijakke.  Foto: Emil Helms

"Ellemann er ordentlig og dygtig"

På sin spadseretur får Peter Juel-Jensen i mellemtiden øje på en ældre gråhåret dame siddende på en mørkegrøn bænk. Hun har løbesko på, en krykke i hånden og en lysegul jakke på.

”Må jeg tilbyde dig et bolsje, frue”, spørger han i det samme, han slår sig ned ved siden af hende.

Kvinden ved endnu ikke, hvor hun vil sætte sit kryds og spørger: ”Kan han noget ham Ellemann.”

”Ellemann er ordentlig og dygtig, og så er han en super kammerat. Han er én, som påtager sig ansvaret, når ingen andre vil,” fortæller Peter Juel-Jensen.

Han prikker hende på skulderen og lægger en håndfuld bolsjer i hendes hånd.

Der bliver nikket og smilt fra damen: ”Det må jeg nok sige. Tak, jeg havde ikke noget slik i skuffen, så det var dejligt. Rigtig god fornøjelse med valgkampen.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Juel-Jensen

MF (V)
linjeofficer (Frederiksberg Slot 1993), lærer (Hjørring Seminarium 2000)

0:000:00