Trods hård modvind tror Pape stadig på, at han kan blive statsminister: "Jeg brænder for det her"

I løbet af de første år på Christiansborg nåede den tidligere borgmester i Viborg at fortryde sit spring til topppen af dansk politik mange gange. I dag, hvor Søren Pape Poulsen kæmper for at holde statsministerdrømmen i live, er det helt anderledes. Altinget tog med ham til hjemmebanen i Vestjylland.

Søren Pape Poulsen og Inger Støjberg er både politiske modstandere og private venner. Tirsdag aften holdt de et fælles vælgermøde i byen Skave uden for Holstebro.
Søren Pape Poulsen og Inger Støjberg er både politiske modstandere og private venner. Tirsdag aften holdt de et fælles vælgermøde i byen Skave uden for Holstebro.Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Søren Pape Poulsen skal lige nå at tale med Inger Støjberg i enerum, inden de to partiformænd skal på scenen. Derfor skynder han sig ind i Danmarksdemokraternes store, hvide valgbus, der holder på parkeringspladsen foran Skave Multihus, da han har svaret på et par spørgsmål fra den DR-reporter, der følger i hælene på ham gennem hele valgkampen.

Søren og Inger, der nu har fået bussen for sig selv, er private venner - også selvom Søren Pape Poulsen sidste år var med til at sende den tidligere udlændingeminister ind i Rigsretten og ud af Folketinget.

Men det er vand under broen nu, og i aften skal de to politikere møde et par hundrede af de lokale vælgere. I beskrivelsen på Facebook-begivenheden står der, at man kan komme med "ind bag borgens tykke mure", og at det bliver en "hyggelig aften", "hvor de vil fortælle anekdoter fra deres politiske liv og tale om politik".

Vi er på landevejen mellem Viborg og Holstebro, så det er Pape, der har en fortid som borgmester i domkirkebyen mod øst, der er på hjemmebane. I næste uge gentager de arrangementet i Nordjylland, og så er rollerne byttet om.

I hallen er der dækket op med uspecificeret smørrebrød, øl og sodavand på de hvide langborde. For enden er der sat en lille scene op, som de to borgerlige profiler nu har stillet sig op på.

Hvis man læser meningsmålinger, ved man godt, hvem der har haft den sjoveste valgkamp indtil videre.

Faktisk har den seneste tid været et skoleeksempel på, hvor hurtigt det kan gå, og hvor voldsomt det kan blive, når man står midt i orkanens øje. Især når der er valgkamp, hvor de fleste følger ekstra godt med i den politiske holmgang, og hvor de færreste har lyst til at være på det tabende hold. Hvilket så igen afspejler sig i den konstante strøm af meningsmålinger, der hurtigt bliver genstand for journalisternes spørgsmål.

En ond spiral, kunne man kalde det.

Man glemmer næsten, at Konservative faktisk står til en fremgang i forhold til valget i 2019. Og at det er Papes blå konkurrent, Jakob Ellemann-Jensen, der er i gang med at præstere en massiv tilbagegang for Venstre.

Da Søren Pape Poulsen i august spillede sig på banen som den første konservative statsministerkandidat siden midten af 90'erne, stod han til mere end 16 procent i de bedste målinger.

I Altingets seneste snit af målinger står han til 9,6 procent af stemmerne. Onsdag bragte Voxmeter en måling, hvor partiet er helt nede på 7,7 procent. I 2019 lød resultatet på 6,6.

Læs også

"Han var presset"

Ved et af langbordene i Skave-hallen sidder Karsten E. Olesen. Til dagligt repræsenterer han Konservative i byrådet i Holstebro. Han er kommet for at bakke formanden op. Han mener, at "sagerne" har "trukket i en negativ retning" og "fjernet fokus".

Det bliver ikke sagt højt, men alle ved, hvad det er for "sager", han taler om.

Den mest markante er historien om, hvordan Pape i sin tid som justitsminister i 2018 besøgte præsidenten og andre ministre i Den Dominikanske Republik på en privat ferie uden at orientere Udenrigsministeriet.

Mere kulørt var det, da Ekstra Bladet afdækkede, hvordan den konservative partiformand havde viderebragt usande oplysninger om hans nu tidligere ægtefælles familiære baggrund og religiøse overbevisning.

I den samme periode blev hans hans forslag om at afskaffe topskatten og bruge færre penge på den offentlige sektor i øvrigt arkiveret lodret af Inger Støjberg. Hun kunne tilsyneladende godt finde ud af at adskille det private og det politiske.

"Inden han blev statsministerkandidat, har han fået lov til at køre lidt på frihjul. Og når man stikker næsen frem, så kommer man jo i skudlinjen. Det har han prøvet på den hårde måde," siger Karsten E. Olesen og fortsætter:

"Vi har jo kendt Søren og mødt Søren adskillige gange, og han er meget sig selv. Men ved den seneste tv-debat kunne man godt se, at han ikke var helt ovenpå. Der var han presset på en eller anden måde. Det var lidt ærgerligt at kigge på, for han er jo vores mand."

På den anden side af bordet sidder Gitte Bach Andersen, formand for den lokale vælgerforening, med en følelse af "frustration".

"Valget handler om politik, men det var bare ikke sådan, valget startede for Søren. Søren er en meget reel person, og det er rigtig træls for ham, selvom meget af det er uforskyldt. Det har været hårdt for ham, for der har været en masse ubehagelige spørgsmål, han skulle svare på," siger hun.

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Støjberg i bikini, Pape i speedos

Gæsterne har tygget af munden, og nu er det tid til at læne sig tilbage i stolen og lytte.

Det er damerne først, siger Pape, så Inger Støjberg starter med fortælling om, hvordan hun gik fra gården i Salling til toppen af dansk politik via Rigsretten.

Da Søren Pape Poulsen får ordet, fortæller han, at han er "rundet af noget af det samme som Inger".

Vi hører, at han er opvokset som adoptivbarn på en gård lidt uden for Vejerslev i det, der i dag hedder Favrskov Kommune.

"Jeg har altid sagt, at jeg synes, at jeg er rundet af nogle af de bedste værdier, man kan få her i livet. Den selvstændiges holdning til, at enhver svarer sit, og at man skal gøre noget selv, inden man rækker hånden frem," siger Pape.

Selvom han ikke kommer fra noget "politisk hjem", var hans mor medlem af Venstre i den lokale Kjellerup-kreds, hvor Anders Fogh Rasmussen i øvrigt var stillet op i sine første spæde år.

"Jeg husker lige så tydeligt, at hun engang kom hjem og sagde: 'Han bliver statsminister en dag'. Det havde hun ret i."

"Hvad har hun så sagt om dig," spørger Inger Støjberg.

"Nu du spørger”, siger Søren Pape Poulsen og holder en lille pause.

"Så har hun sagt det samme. Nu må vi se, om hendes forudsigelse bliver lige så god denne gang".

Latteren bryder for alvor løs, da Søren Pape Poulsen fortæller om dengang, han så Inger Støjberg i bikini og med udslået hår på en fælles badeferie.

"Og der vil jeg bare sige... Det kan I godt ærgre jer over, at I ikke har oplevet".

Til gengæld har Inger Støjberg set Søren Pape Poulsen i speedos.

"Nu citerer jeg hende lige igen: Hvor er de menneskerettigheder, når man har brug for dem?" siger den konservative partiformand.

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Det dummeste projekt i hele verden

Søren Pape Poulsen er udlært som kontorassistent på pumpevirksomheden Grundfos i Bjerringbro, hvor han også har arbejdet som lærer og skoleleder. Siden vendte han tilbage til Viborg, hvor han kom i kommunalbestyrelsen og blev borgmester.

I 2014 manglede Konservative en formand, og så blev der sendt bud efter den populære vestjyske bykonge. For måske var det ham, der kunne vende nedturen for det kriseramte og decimerede parti.

På det tidspunkt var det traditionsrige borgerlige parti - ifølge Pape - at sammenligne med "en sæbekassebil på vej ned af en bakke med rustne bremser".

"Dengang var der mange kommentatorer, der sagde, at det da var det dummeste projekt i hele verden. Jeg kan konstatere, at det gået bare lidt bedre. Nu er der nogen, der siger, at jeg er helt håbløs, og at jeg burde melde mig ud af alting. Så siger jeg, at det jo heldigvis ikke er kommentatorer og analytikere, der bestemmer, hvordan Folketinget skal se ud efter 1. november".

Siden valget i 2015 er det kun gået fremad for Konservative. I 2016 kom partiet i regering, og Søren Pape Poulsen blev justitsminister, hvor han fik sit egentlige folkelige gennembrud som politiker. I 2019 tabte VLAK-regeringen valget, men Konservative blev fordoblet, og Søren Pape Poulsen blev pludselig en slags uformel førstemand i den borgerlige opposition. I september udfordrede han officielt Ellemann som det borgerlige bud på en statsminister.

Resten er historie, som man siger.

Pape: Det er barskt og hårdt

Efter debatten er det tid til selfies og autografskrivning, og Søren Pape Poulsen tager sig god tid til alle, der vil tale. Han får også et klap på skulderen og en kort, lavmælt snak med Gitte Bach Andersen, formanden for den lokale vælgerforening.

"Vi ses Søren. Hav det rigtig godt," siger hun og går.

Inden Søren Pape Poulsen skal ud i sin valgbus, beder Altinget ham om at gøre midtvejsstatus på den konservative valgkamp.

"Skal vi ikke bare sige, at det er gået godt for os længe. Og så har jeg været igennem noget, som man kan have mange meninger om, og det har jeg også. Men det nytter ikke noget at mene en masse om det. Selvfølgelig er det barskt og hårdt, men nu konstaterer jeg også, at det ser ud til, at vi igen kan få lov til at tale politik."

Er løbet kørt for dig som statsministerkandidat?

"Der er vi slet ikke endnu. Jeg tror stadig på, at vi får et rigtig godt valg, hvis vi bare kan få lov til at tale politik. Det kommer jeg til at kæmpe for på landevejen de næste 14 dage."

Har du tvivlet på noget tidspunkt?

"Nej. Jeg har været politisk aktiv, siden jeg var 15, og jeg brænder for det her. Jeg brænder for den konservative familie, og det betyder alt for mig at gøre vores gode samfund endnu bedre. I mit første år på Christiansborg nåede jeg at fortryde nogle gange, for det var helt urimeligt hårdt. Men lige siden har jeg syntes, at det var fantastisk og et kæmpe privilegium at være formand og nu statsministerkandidat."

Kan I holde humøret oppe i den konservative valgbus?

"Det er ikke svært, for i bund og grund har jeg et lyst og optimistisk sind. Jeg tror på, at det, vi gør, er rigtigt, og at danskerne vil tilvælge vores politik og vende tilbage, når de slipper for at høre om alt muligt andet. Hvis man bare vil bade sig gennem livet og tror, det skal være nemt, så skal man virkelig ikke vælge den her branche." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00