Debat

Knud Vilby til regeringen: Børnene skal ud af Moria

DEBAT: To S-ministre har meldt ud, at Danmark skal udvise solidaritet og være med til at skabe trygge rammer for Lesbos’ flygtningebørn. Men indtil videre skylder de stadig svar på, hvordan vi skal gøre det, skriver Knud Vilby.

Moria-lejren er brændt ned, og det står klart for de fleste, hvor umenneskelige forhold, børnene i Moria-lejren har levet under, skriver Knud Vilby.
Moria-lejren er brændt ned, og det står klart for de fleste, hvor umenneskelige forhold, børnene i Moria-lejren har levet under, skriver Knud Vilby.Foto: Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Knud Vilby
Journalist, forfatter og tidligere chefredaktør for Information

Der er i Danmark en ganske stærk folkestemning for at hjælpe nogle af børnene fra Moria-lejren ved at bringe dem hertil.

Knud Vilby
Journalist, forfatter og tidligere chefredaktør for Information

For snart fem måneder siden meldte to af Mette Frederiksens og Danmarks ansvarlige ministre ud, at Danmark skal udvise solidaritet og hurtigt være med til at skabe trygge rammer for Lesbos’ flygtningebørn uden for flygtningelejrene.

Siden er det gået fra ondt til endnu værre. Moria-lejren er brændt ned, og det står klart for de fleste, hvor umenneskelige forhold, børnene i Moria-lejren har været og stadig er udsat for.

Danmark har sendt tæpper og penge og ellers tilsyneladende gjort meget lidt. Efter fem måneder må det være på tide at spørge de to ministre, hvad de har gjort, som offentligheden ikke har kendskab til. Og hvordan det går med at få børnene ud af flygtningelejrene og ind i trygge rammer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Trygge rammer for børnene
Formuleringen, om at Danmark vil udvise solidaritet i kampen for at få børnene ud af lejrene, er klar og utvetydig og kan findes på Udenrigsministeriets hjemmeside.

7. maj skrev udviklingsminister Rasmus Prehn og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye sammen en artikel i Politiken om børnenes skæbne, og hvad vi bør gøre. Det er den, der nu blandt andet er at finde på udviklingsministerens side i udenrigsministeriet.

Den centrale sætning lyder: ”Børnene er i en vanskelig situation. Det kræver, at vi udviser solidaritet, så vi hurtigt kan skabe trygge rammer for børnene udenfor flygtningelejrene”.

Det er dejligt, at de to ministre skriver ”vi”. Her er ikke noget med, at vi skubber ansvaret fra os som danskere. Vi skal i solidaritet være med at skabe trygge rammer for børnene. Og vel at mærke uden for lejrene. Tak for det.

Siden gentager ministrene regeringens rituelle påstande om, at alt bliver værre for alle, hvis Danmark beslutter at hjælpe nogle af børnene ved at bringe dem hertil. Det er altså ikke det, der er de to ministres løsning.

Danmark afviser også EU-kommissionens nye forslag om en lidt mere solidarisk flygtningepolitik, og vi dækker os blandt andet ind med det danske retsforbehold i EU. Men hvad er det så Danmark vil, og hvad sker der?

Lesbos er ikke et nærområde
De to ministre skriver også at ”Vores opgave er (derimod) at hjælpe flygtninge i nærområderne og hjælpe Grækenland med at beskytte EU’s ydre grænse og håndtere asylpresset i landet”.

Regeringen gentager ved enhver tænkelig lejlighed påstanden, om at flygtninge skal hjælpes i nærområderne, og denne sætning vil af de fleste mennesker blive læst som et eksempel på, at regeringen sender hjælp til et nærområde ved at sende penge og tæpper til Grækenland frem for at tage imod børn fra Lesbos. 

Men sagen er jo, at Lesbos ikke er et nærområde. Det er en lejr i EU for mennesker, der er nået frem til Europa og søger om asyl. Det er lige så lidt et nærområde som Sandholmlejren er det. Og det kan derfor ikke bruges i regeringens argumentation.

Der er i Danmark en ganske stærk folkestemning for at hjælpe nogle af børnene fra Moria-lejren ved at bringe dem hertil. Flere danske kommuner har tilbudt at tage en andel. Og mange europæiske regeringer har af humanitære grunde valgt at tage imod nogle børn eller familier. Men i den danske regering mener man som sagt kun, det vil gøre alle problemer endnu større.

Det er derfor, jeg synes, de to ministre nu må svare på, hvad deres alternative solidariske løsning er for at få børnene i trygge kår uden for lejrene. For fem måneder siden skrev de, at det skulle ske hurtigt. Hvad var deres plan? Hvornår sker det? Og hvordan?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Vilby

Fhv. chefredaktør, Information, journalist og forfatter
journalist (Møns Folkeblad 1960)

0:000:00