Konservative drømmer om magten i København: Det ville være pligtforsømmelse ikke at påtage os ansvaret

Konservative har overtaget Socialdemokratiets rolle som partiet for københavnerne, som de er flest, mener partiets leder på rådhuset, Jakob Næsager. Han åbner samtidig døren på klem for et samarbejde med Enhedslisten. 

Jakob Næsager har været børne- og ungdomsborgmester i København siden 2022, og leder af de Konservative på rådhuset siden 2015. 
Jakob Næsager har været børne- og ungdomsborgmester i København siden 2022, og leder af de Konservative på rådhuset siden 2015. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix
Søren Dahl

I langt over et århundrede har overborgmesterkontoret på Københavns Rådhus været indtaget af en socialdemokrat.  

Men spørger man lederen af rådhusets største borgerlige parti, konservative Jakob Næsager, er det ikke en selvfølge, at den tradition fortsætter efter den nuværende valgperiode, der netop er gået ind i sin sidste halvdel.  

I 120 år har Socialdemokratiet været det toneangivende parti i alle vigtige beslutninger på rådhuset. I den her valgperiode er det Konservative, der har indtaget den position.

Jakob Næsager, børne- og ungdomsborgmester (K)

“Hvis der bliver et blåt flertal efter næste valg, synes jeg, at det er naturligt, at vi som det største borgerlige parti også rækker ud efter overborgmesterposten,” siger Jakob Næsager, der er borgmester for kommunens Børne- og Ungdomsforvaltning.  

“Det skal jo ikke være for at sidde i stolen på et flot kontor. Men overborgmesterposten er den suverænt vigtigste vej til at udvikle København i den retning, vi gerne vil henimod".

Indtil for nylig ville enhver tanke om en seriøs udfordring til det socialdemokratiske bystyre i København blive betragtet som politisk dagdrømmeri.

Men ved kommunalvalget i 2021 blev Socialdemokratiet reduceret fra femten til ti mandater, mens vælgerne belønnede Konservative med otte poster på rådhuset.  

Efterfølgende har Niels Peder Ravn skiftet Nye Borgerlige med ud Konservative, hvorfor forskellen mellem de to partier nu er minimal.  

“Før valget ville vi blive betragtet som hamrende naive for overhovedet at tænke, at vi skulle nærme os overborgmesterstolen. Nu mener jeg, at det vil være pligtforsømmelse overfor de mange københavnere, der har stemt på os, hvis vi ikke forbereder os på at kunne tage det ansvar,” siger Jakob Næsager.  

Hvis vi ser på mandatfordelingen på rådhuset nu, vil det kræve, at enten Socialdemokratiet, Enhedslisten eller SF gør dig til overborgmester. Hvorfor skulle de gøre det?  

“Alle spidskandidater er potentielle overborgmesterkandidater, men det er naturligt at særligt de største partier gør sig tanker om at indtage den post. Der må vi se, hvem der kan finde hinanden,” siger Jakob Næsager.

Læs også

Selvom Konservative fik et godt valg i 2021, er det vel naivt at forestille sig et rent blåt flertal i København?  

“Det ser jeg heller ikke er realistisk. Det vil kræve en løsning, der rækker ind over midten, hvis Konservative skal få overborgmesterposten,".

“Men det har jo vist sig på Christiansborg, at man kan samle et politisk flertal ind over den politiske midte. Der må vi jo se, hvordan flertalskonstellationen ser ud efter næste valg”. 

Det gennemgående parti  

Ifølge Jakob Næsager skabte Socialdemokratiets magt i København i mange år en situation, hvor det nærmest var utænkeligt for de mindre partier på rådhuset at svinge taktstokken.  

“Nu er der en helt anderledes dynamik på rådhuset, som nærmest er enestående. Der noterer jeg mig, at Konservative er lykkedes med at være det gennemgående parti i samtlige vigtige beslutninger, der er indgået på rådhuset siden valget,” mener børne- og ungdomsborgmesteren.

Han henviser til, at partiet var med til at indgå sidste års budgetaftale med Enhedslisten, som Socialdemokratiet og SF stod udenfor.  

I år var billedet vendt, da Enhedslisten og Alternativet måtte se med på tv, mens de øvrige partier præsenterede årets budgetforlig i rådhusets magistratsal. 

“Enhedslisten har målt på mandater og stemmetal overtaget Socialdemokratiets gamle position på rådhuset. Men jeg mener ikke, at de har gjort den indflydelse gældende politisk,” siger Jakob Næsager.  

"Så får det konsekvenser en dag”  

Ifølge borgmesteren har Enhedslistens ubøjelige modstand mod byggeriet af Lynetteholm sat partiet i en situation, hvor de med hans ord er “meget lidt politiske spilbare”.  

Udviklingen af den kommende kæmpe-halvø nord for København var på mange måder den politiske lim, der bandt partierne bag sensommerens budgetaftale sammen.  

Læs også

Lynetteholmen er ligeledes udset til at spille en central rolle i forhandlingerne om Københavns næste kommuneplan, der bestemmer udviklingen for hovedstaden i de næste 12 år, og som skal forhandles på plads til næste forår.  

“Hvis du gang på gang siger, at du ikke anerkender en hel bydel, som ovenikøbet er fundamental i udviklingen af fremtidens København, så får det konsekvenser en dag. Det har det fået for Enhedslisten nu” siger Jakob Næsager.  

København bliver alt for ofte behandlet som en forkælet lillebror, eller direkte overset af politikerne på Christiansborg, fordi det tilsyneladende er mere opportunt at bejle til borgmestre i Jylland.

Jakob Næsager, børne- og ungdomsborgmester (K)

Nogen vil tænke, at det er en mærkelig situation, at rådhusets største parti er sat uden for indflydelse. Kan du se dit eget parti samarbejde med Enhedslisten, selvom de principielt er imod Lynetteholm? 

“På et eller andet tidspunkt må selv Enhedslisten nå en erkendelse af, at Lynetteholmen er godt i gang med at blive bygget, og ikke kommer til at forsvinde. Når de dertil, kan vi jo selvfølgelig indgå i forhandlinger med dem om, hvordan overfladen på Lynetteholmen skal anvendes,” siger Jakob Næsager. 

“Jeg noterer mig, at Enhedslisten har haft lignende modstand mod byggeriet på Amager Fælled, men for nylig har været med til at finde penge til de skoler, der skal bygges i Fælledby. Jeg savner, at de udviser tilsvarende pragmatisme, når det kommer til Lynetteholm,” siger borgmesteren.  

Han henviser til, at Enhedslisten i forbindelse med aftalen om Københavns budget for 2023 var med til at afsætte godt 73 millioner kroner til skolen i Vejlands Kvarter, der skal bygges i den kommende bydel på Amager Fælled.  

Parkering er velfærd 

Siden kommunalvalget 2021 er Konservative med Søren Pape Poulsen i spidsen faldet dybt i meningsmålinger på nationalt niveau, men alligevel er Jakob Næsager fortrøstningsfuld, når det kommer til partiets muligheder for et godt valg i 2025.

“Ved sidste valg så vi en tendens til, at København bliver mere og mere blå. Det tror vi på fortsætter, for københavnernes indtægter er stigende, flere er i arbejde, og færre søger friplads til daginstitutioner og andre offentlige ydelser,” siger borgmesteren.

Op til valget kastede Jakob Næsager sig under sloganet “Parkering er velfærd” sig særligt ind i kampen for at sikre flere og bedre parkeringsforhold for københavnerne.

En sag, han stadig bakker fuldtonet op omkring i dag.  

“Vi kan se i fraflytningsanalyserne, at nogle af de vigtigste årsager til, at folk flytter fra København, er fremkommelighed og parkering,” siger Jakob Næsager. 

“Og jeg kan høre, at det betyder rigtig meget i hverdagen for mange, om man kan føle sig nogenlunde sikker på at finde et sted til sin bil, i stedet for at skulle cirkulere rundt, nogle gange i timevis,” tilføjer han. 

Kan man, uagtet at parkering øjensynligt er en vigtig sag for mange københavnere, nøjes med at have en enkelt mærkesag, hvis man gerne vil være et overborgmesterparti, der favner alle københavnere? 

“Men det mener jeg heller ikke, at vi har. En af fordelene ved, at vi er blevet væsentligt flere i den konservative gruppe er, at vi kan tillade os at bruge kræfter på mange forskellige typer politik,” siger Jakob Næsager.  

“Jeg har for eksempel brugt rigtig meget tid den seneste måned på at tale med vores folk i socialudvalget, der har prøvet at finde en løsning på de besparelser, man står overfor der,” bemærker han.  

Hvis man ser på den landspolitiske situation, så står Liberal Alliance utroligt stærkt i øjeblikket, ligesom mange forventer, at Moderaterne vil stille op ved næste kommunalvalg. 

Hvordan vil du sikre, at i fremstår særligt attraktive for vælgerne?  

“Jeg konstaterer, at Liberal Alliance fik ét mandat i København, og vi sidder på ni. Samtidig er vi mere end dobbelt så store som Venstre,” siger Jakob Næsager.  

“Jeg tror på vores chancer. Det afgørende er, om vi kan blive ved med at vise københavnerne, hvad der er konservativ politik. Det synes jeg, at vi er lykkedes rigtig godt med i den her valgperiode,”.  

Verdens bedste børneby 

Hvad er i dine øjne den særlige københavnske udgave af konservativ politik?  

“Det er først og fremmest at sikre, at København fungerer i hverdagen, og at borgerne føler, at der er en fast hånd på rattet. Det betyder, at vi skal have udbygget metroen så meget og så hurtigt som muligt, men også, at vi sikrer, at der er en parkeringsplads til dem, der vil have en bil,” siger Jakob Næsager.  

“Og det handler lige så meget om, at københavnerne skal kunne forvente, at vi leverer offentlige tilbud i meget, meget høj klasse til dem. Det er derfor, jeg på mit eget område har ambitionen om, at København skal være Danmarks bedste børneby,” fortsætter han.

Hvis Konservative skal være et overborgmesterparti, og du skal være overborgmester, skal du jo favne en kommune, hvor man skal binde sløjfe på rigtigt mange ting. Du vil gerne have mere metro, men du vil også gerne pleje bilejernes interesser.

Samtidig kommer du til at være leder for en hovedstad, der har overordentligt store ambitioner på klimaområdet. Er det ikke en svær politisk ligning at få til at gå op?

“Det synes jeg faktisk ikke. Men jeg anerkender heller ikke præmissen om, at det er umuligt at gøre København til en endnu bedre by at bo i, samtidig med, at vi går forrest i den grønne omstilling,” siger Jakob Næsager.  

“Det mener jeg også, at vi har vist med vores politik flere gange i den her periode. Det var for eksempel Konservative, der før sommerferien stillede et forslag om, og fik vedtaget en analyse af, hvordan vi hurtigst muligt kan udfase fossile biler på en økonomisk og socialt forsvarlig måde,” pointerer han.  

Han henviser til et møde i Borgerrepræsentationen i maj, hvor SF og Alternativet havde stillet et forslag om, at fossile biler senest i 2030 skulle være fortid i København.  

Det blev dog nedstemt til fordel for en analyse, der altså endnu ikke sætter dato på udfasningen.

Analysen er ifølge Teknik- og Miljøforvaltningens presseafdeling klar efter sommerferien næste år. 

“Jeg har ikke noget personligt behov for, at der er mange biler i København, og langt de fleste dage cykler jeg selv på arbejde. Men jeg mener, at københavnerne skal have et reelt valg om, hvordan de vil transportere sig,” siger Jakob Næsager.  

“Hun gør det på hendes måde” 

Politikerne på rådhuset kan dog ifølge Jakob Næsager ikke nøjes med at sikre, at rammerne for københavnernes hverdagsliv er i orden. 

Den konservative leder pointerer, at københavnske politikere har et ansvar for at markere hovedstaden på den internationale, såvel som den landspolitiske scene.  

“Det ansvar mener jeg særligt man har, hvis man sidder i overborgmesterstolen. København har, og har i længere tid, haft en status som en by, der på flere punkter går forrest og sætter et eksempel til efterfølgelse,” siger Jakob Næsager.  

“Men jeg ser også, at København alt for ofte bliver behandlet som en forkælet lillebror, eller direkte overset af politikerne på Christiansborg, fordi det tilsyneladende er mere opportunt at bejle til borgmestre i Jylland,” tilføjer han.  

Du siger, at det er overborgmesterens ansvar at markere København udadtil. Mener du, at den nuværende overborgmester gør nok på den front?  

“Hun gør det på hendes måde. Jeg vil gøre det på en anden måde,” siger han. 

Du beskriver Konservative som et parti, der skal sikre, at København fungerer i hverdagen, og favner københavnerne som de er flest. Det lyder jo umiskendeligt som den rolle, Socialdemokratiet historisk har indtaget på Københavns Rådhus i de sidste mange, mange år.  

“Men den rolle synes jeg også, at vi har taget på os i den her valgperiode. Vi er det store gennemgående parti, og vi har været med i alle store aftaler lige siden konstitueringen på valgnatten,”. 

“I 120 år har Socialdemokratiet været det toneangivende parti i alle vigtige beslutninger på rådhuset. I den her valgperiode er det Konservative, der har indtaget den position,” bemærker Jakob Næsager.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997









0:000:00