Rådhusets borgerlige sejrherre bejler til Hæstorp, men kommer også med advarsel: "Hun læner sig tilbage og nyder udsigten"

Konservatives dør er åben, hvis Sophie Hæstop vil udvikle København i en anden retning end Enhedslistens rødgrønne visioner, understreger partiets leder på rådhuset og nyvalgte børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager. Han anklager dog også den socialdemokratiske overborgmester for "ekstrem" passivitet i de første måneder efter valget. 

Jakob Næsager er den første konservative borgmester på Københavns Rådhus i mere end 10 år. 
Jakob Næsager er den første konservative borgmester på Københavns Rådhus i mere end 10 år. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix
Søren Dahl

Historien om efterårets valg i hovedstaden er fortællingen om Enhedslistens "røde bølge", der for første gang i mere end hundrede år satte en stopper for Socialdemokratiets traditionsbundne status som rådhusets største parti. 

Færre sange er sunget om Konservative, der efter valget overhalede flere røde partier indenom og nu indtager pladsen som Københavns tredjestørste parti. 

Læs også

Valgsejren gav Konservative sin første københavnske borgmesterpost siden 2010. Samtidig er antallet af konservative politikere mere end fordoblet fra tre til otte i forhold til sidste valgperiode.  

Kort sagt: Konservative er igen en magtfaktor i københavnsk politik. 

Et faktum, som den nyslåede konservative børne- og ungeborgmester, Jakob Næsager, ikke har i sinde at lade rådhusets nyvalgte socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, glemme.

"Før valget var Socialdemokratiet fem gange så store som os. Nu er vi i øjenhøjde med dem. Derfor står Sophie Hæstorp overfor et valg: Vil hun lave politik med os eller Enhedslisten? For hun kan ikke undvære os begge," siger han.

Han henviser til, at selvom traditionen med socialdemokratiske overborgmestre i København fortsætter, er partiets størrelse målt på mandater skrumpet med en tredjedel - fra 15 til 10.  

"Nu oplever jeg en overborgmester, der læner sig tilbage og nyder udsigten. Mens Enhedslisten i stigende grad sidder både på rattet og på speederen,"

Jakob Næsager, børne- og ungdomsborgmester (K)

Det nye styrkeforhold på rådhuset kommer for alvor på prøve til september, når de årlige budgetforhandlinger skydes i gang. 

Konservative stod som det eneste parti udenfor sidste års budgetaftale. Jakob Næsager er dog opsat på at bringe den politiske tyngde, som partiet fik med valget, i spil ved årets forhandlinger. 

"Der kommer til at være mange afstemninger, hvor overborgmesteren er afhængig af, at alle mand er tilstede. Derfor har hun behov for enten os eller Enhedslisten for at få et flertal til at fungere. Der er jeg spændt på, hvad hun vælger," siger Jakob Næsager. 

Hvorfor tror du, at Socialdemokratiet vil tage jer mere seriøst end tidligere? 

"Jeg kan konstatere, at Socialdemokratiet selv mener, at de har afgivet stemmer og mandater til os. Så vi fylder noget i deres bevidsthed," siger Jakob Næsager. 

"Det kommer vi ikke til at stemme for" 
Det store spørgsmål er, hvordan Københavns fremtidige udvikling ser ud, hvis Konservative får den indflydelse, som Jakob Næsager sigter efter.

Umiddelbart flugter Konservatives prioriteter med flere af de projekter, der har udgjort rygraden i den socialdemokratiske københavnerpolitik over det sidste årti. 

Partiet har stemt for det omstridte byggeri på Amager Fælled og har modsat Enhedslisten ingen ambitioner om at lave om på den model, der finansierer ny københavnsk infrastruktur gennem salg af byggegrunde. 

Jakob Næsager understreger dog, at partiet ikke vil lave politik med Socialdemokratiet for enhver pris. 

"Overborgmesteren har en plan om at nedlægge hver tredje parkeringsplads i København. Det bliver uden os. Det kommer vi ikke til at stemme for," slår han fast. 

Hvilken forskel kommer det ellers til at gøre for københavnerne, hvis Socialdemokratiet går til jer i stedet for Enhedslisten?

"Vi kommer ikke til at stemme for politik, der gør det mere besværligt at være københavner. Derfor skal vi blive ved med at udvikle og bygge i København. Det betyder flere boliger, men vi skal også have mere metro, så vi kan sikre, at der er et godt alternativ, hvis vi skal have de mest forurenende biler ud af byen," siger Jakob Næsager. 

Jakob Næsager på valgnatten 16. november 2021, da det stod klart, at Konservative på Københavns Rådhus blev fordoblet i størrelse. 
Jakob Næsager på valgnatten 16. november 2021, da det stod klart, at Konservative på Københavns Rådhus blev fordoblet i størrelse.  Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

Opgør med "Tordenskjolds soldater"
Ifølge Jakob Næsager skal den næste fase af Københavns udvikling også indeholde et opgør med den dialog, der indtil nu har været mellem Københavns borgere og politikerne på rådhuset.

"En række af de vigtigste projekter for Københavns fremtid er grebet an på en måde, hvor der ikke er samklang mellem politikere og befolkning. Uanset om vi taler om Amager Fælled, Lynetteholm eller parkeringsproblemet," siger Jakob Næsager.

"Når vi er valgt som borgerrepræsentanter, så må vi også tage vores titel seriøst. Hvis vi skal undgå de her situationer, hvor der opstår nogle meget tilspidsede konfrontationer, så er vi nødt til at gentænke borgerdialogen," understreger han. 

Hvordan gør man det? 

"Det er utroligt svært at tage patent på. Men vi kan starte med at sikre os, at vi ikke kun lytter til dem, der råber højest og mest, når vi laver ny politik." 

"Byggeriet på Amager Fælled er jo et glimrende eksempel. Man har glemt at lytte til de 600.000 københavnere, der ikke brokker sig højlydt over byggeriet, og i stedet brugt utroligt mange kræfter på borgergrupper, som i høj grad består af Tordenskjolds soldater, eller folk som slet ikke bor i København," siger Jakob Næsager.

Blå bog: Jakob Næsager

Født 20. november 1973 i Aalborg. Nu bosat i København med sin hustru og to børn.

Børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune siden 2022.

Blev valgt til Københavns Borgerrepræsentation for Konservative i 2009.

Tidligere kontorchef i Statsforvaltningen og i Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Kandidat i jura fra Københavns Universitet i 1997.

Holder med FC København.

"Hun læner sig tilbage og nyder udsigten"
Selvom Jakob Næsager med egne ord vil gøre "sig meget spilbar" i et samarbejde med Socialdemokratiet og Sophie Hæstorp, understreger han også, at han savner handling fra Københavns nye overborgmester. 

"Vi forsøger at være med, så mange steder vi overhovedet kan. Men vi venter på Hæstorp. Det er hende, der skal spille ud," siger Jakob Næsager. 

Hvilke signaler har du set indtil videre? 

"Hun er ekstremt passiv. Derfor frygter jeg, at det er Enhedslisten, der kommer til at styre slagets gang på Rådhuset," siger Jakob Næsager. 

Enhedslisten har ellers fået kritik i flere medier for at være for passive. Hvordan ser du på det? 

"Enhedslisten arbejder enormt meget bag linjerne. De er myreflittige, og deres to borgmestre har rigtig godt styr på deres område," siger Jakob Næsager. 

Borgmester: Der er for meget nøl
Jakob Næsager fremhæver særligt det indledende arbejde med Københavns Kommunes næste kommuneplan, der skal sætte rammerne for, hvilke boliger, veje og anden infrastruktur, der skal bygges i hovedstaden frem mod 2040. 

På et møde i Økonomiudvalget fremsatte Konservative et forslag om at fremrykke vedtagelsen af kommuneplanen fra 2024 til 2023. Forslaget blev dog nedstemt, fordi blandt andre Socialdemokratiet og Enhedslisten stemte imod. 

Af referatet fra mødet den 29. marts fremgår det, at Økonomiforvaltningen anbefaler politikerne at udskyde vedtagelsen af en ny kommuneplan til 2024. 

Alligevel mener Jakob Næsager, at det er en fejl at udskyde beslutningen. 

"Når vi nu har valgt en ny borgerrepræsentation, så er det et dårligt signal at sende til københavnerne, og dem der skal investere i København, at de skal leve med usikkerhed i de næste tre år. Vi risikerer, at gå glip af infrastruktur og investeringer, hvis vi ikke er hurtige i omdrejningerne, når det gælder om at fortælle omverdenen, hvordan København skal indrettes," siger Jakob Næsager.

"Overborgmesteren gik til valg på at bygge flere billige boliger og nedlægge en tredjedel af parkeringspladserne. Københavnerne fortjener et svar på, hvordan det skal ske. Der synes jeg, at der er for meget nøl," tilføjer han.

Der er kun gået få måneder siden valget, og der har kun været få større forhandlinger. Blandt andet overførselssagen, som I ikke selv var en del af, fordi i stod udenfor sidste års budgetaftale. Er det fair at kritisere en ny overborgmester for nøl allerede? 

"Overførselssagen var overskuddet fra sidste års budgetaftale. Det, jeg savner, er visioner på den lange bane," siger Jakob Næsager.

"Hvordan skaffer vi boliger til de børn, der vokser op i København i de kommende år? Skal de rykke ud af byen, når de flytter hjemmefra? Hvordan får vi en omstilling til elbiler? I forhold til den diskussion har Hæstorp stukket hovedet i jorden som en struds, og sagt: Det vil vi ikke tale om endnu," tilføjer han. 

Du er meget kritisk overfor en overborgmester, der kun har siddet på posten i få måneder. Er det ikke rimeligt, at man som overborgmester får tid til at sætte sig ind i sagerne, før man kommer med en masse ny politik? 

"Da Frank Jensen trådte ind ad døren i 2010, var det med en klar plan for, hvordan han ville udvikle København. Nu oplever jeg en overborgmester, der læner sig tilbage og nyder udsigten. Mens Enhedslisten i stigende grad sidder både bag rattet og på speederen," siger Jakob Næsager. 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Sophie Hæstorp Andersen til Jakob Næsagers kritik, men hun har ikke ønsket at kommentere artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)









0:000:00