Korruptions-vagthund advarer om risiko for interessekonflikter i EU-Parlamentet

Manglende tilsyn med EU-parlamentarikeres indtægter skaber risiko for politik drevet af særinteresser, advarer antikorruptions-bevægelse. Kontrollen er "som vinden blæser," siger Venstre-mand, som har registreret den tredjestørste indtægt blandt Europa-Parlamentets medlemmer.

”Risikoen er reel. Der er helt klart tilfælde, som bestemt bør undersøges nærmere for potentielle interessekonflikter," lyder det fra Transparency International EU. 
”Risikoen er reel. Der er helt klart tilfælde, som bestemt bør undersøges nærmere for potentielle interessekonflikter," lyder det fra Transparency International EU. Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Der bør gøres langt mere for at granske EU-parlamentarikeres habilitet, når de tjener penge ved siden af deres politiske arbejde.

Ellers er der risiko for, at 500 millioner borgere kan blive direkte påvirket af politik, som i virkeligheden er drevet af personlige særinteresser.

Så kontant lyder advarslen fra antikorruptions-bevægelsen Transparency International EU, som i en ny analyse har kortlagt EU-parlamentarikernes oplyste indtægter.

”Risikoen er reel. Der er helt klart tilfælde, som bestemt bør undersøges nærmere for potentielle interessekonflikter,” siger Vitor Teixeira, senior policy officer i Transparency International EU. 

Hvis medlemmernes økonomiske aktiviteter bliver registreret og tjekket, og det viser sig, at der ingen interessekonflikt er, så kan de uden problemer fortsætte deres indtjening uden for politik, tilføjer Vitor Teixeira.

"Men der foretages ikke sådanne tjek, og vi ser tilfælde, som umiddelbart kan rejse tvivl om, hvorvidt der er tale om en interessekonflikt eller ej."

Konkret peger Vitor Teixeira på et eksempel, hvor et parlamentsmedlem sidder i udvalget for industri, forskning og energipolitik og samtidig har en bestyrelsespost i et europæisk energiselskab.

”Det giver om ikke andet anledning til løftede øjenbryn, og det er helt oplagt at tjekke, om det skaber et habilitetsproblem,” siger han.

Derfor bør der ifølge Transparency International EU etableres en uafhængig myndighed, som skal kigge medlemmerne efter i sømmene og af egen drift granske deres økonomiske aktiviteter for potentielle interessekonflikter, uddyber Vitor Teixeira.

Hver fjerde har indtægt uden for politik
Transparency International EU’s analyse viser, at mere end hver fjerde af de nuværende 705 medlemmer af Europa-Parlamentet oplyser, at de tjener penge ved siden af deres politiske arbejde i Bruxelles og Strasbourg.

Jeg kan godt forstå bekymringen. Når en person som Silvio Berlusconi ikke har oplyst noget som helst, så fortæller det mig, at både indberetninger og krav er, som vinden blæser. Og det duer ikke.

Asger Christensen (V)
Medlem, Europa-Parlamentet

Når medlemmer påbegynder deres mandat, bliver de bedt om at udfylde dokumenter om eventuelle økonomiske aktiviteter ved siden af arbejdet i parlamentet. Her skal de selv markere den indtægtsgruppe, de tilhører. 

Den fjerdedel af parlamentsmedlemmerne, som tjener penge uden for politik, har ifølge Transparency International EU registreret årlige indtægter på mellem 29 og 85,5 millioner kroner, siden de blev valgt ind i 2019.

Derudover har mindst 23 medlemmer øget deres indkomst siden begyndelsen af ​​deres mandat, og det vurderes, at op til 39 medlemmer potentielt tjener mere end 100.000 euro om året på aktiviteter uden for parlamentet.

Transparency International EU konstaterer samtidig, at omkring 15 procent af medlemmer med anden indtægt har brugt så vage beskrivelser af deres indtægter, at det reelt ikke er muligt at gennemskue, hvad de har taget sig betalt for.

”Derfor ønsker vi et system, som faktisk minder om det, man har i Frankrigs parlament. Her er der en myndighed, som gennemgår alle politikernes foretagender og vurderer samtlige politikeres habilitet i forskellige spørgsmål,” siger Vitor Teixeira.

Kan politikerne ikke også i kraft af deres aktiviteter uden for politik opnå værdifuld viden, som kan komme til gavn i det parlamentariske arbejde?

"Jeg er ikke sikker på, at jeg er 100 procent enig i den fremstilling. Et problem med den fremstilling er, at for at deres erfaring skal være brugbar, så skal den jo være direkte relateret til deres politiske arbejde. Og det er netop dér, interessekonflikterne opstår."

Kontrol er ”som vinden blæser”

Med en årlig indtægt på omkring to millioner kroner som landmand ligger Venstre-medlem Asger Christensen nummer tre på listen over de EU-parlamentarikere, som har registreret den største indtægt.

"Jeg er faktisk stolt over, at jeg både er landmand og politiker. For det er der sgu ikke ret mange, der er. Flere skulle måske prøve at have en virksomhed ved siden af deres politiske arbejde. Det med at kunne bringe virkeligheden ind i politik, det er faktisk ikke så dumt,” siger Asger Christensen og tilføjer:

”Men jeg kan godt forstå bekymringen. Når en person som Silvio Berlusconi ikke har oplyst noget som helst, så fortæller det mig, at både indberetninger og krav er, som vinden blæser. Og det duer ikke.”

Vil du så selv tage det op i din gruppe og foreslå at styrke kontrollen? 

”Vi skal i hvert fald på en eller anden måde have det drøftet og se at få lavet et system, der er ensrettet, og hvor der er helt klare krav til, hvad der skal oplyses.”

Eksperter: Gennemsigtighed er det afgørende
Det springende punkt er, hvorvidt EU-politikernes økonomiske interesser er lagt åbent frem, så offentligheden, journalister og politiske kolleger kan kigge dem efter i sømmene, lyder det fra eksperter.

”Kontrol og åbenhed omkring de økonomiske interesser er fuldstændig afgørende og hele fundamentet for, at magthaverne kan holdes ordentligt til ansvar. Derfor bør der også føres tilsyn inden for EU-systemet,” siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, og tilføjer:

”Men får man etableret en effektiv kontrol, så er der ikke noget problem i at tjene selv meget store summer. Det skal bare være transparent.”

Anne Skorkjær Binderkrantz, professor i statskundskab og lobbyismeforsker ved Aarhus Universitet, har samme vurdering.

”Det helt afgørende er, at der er åbenhed om, hvilke interesser folkevalgte har. Derfor er det mest bekymrende, at der åbenbart er en tendens til, at nogle beskriver deres forskellige poster i meget vage termer – det gør det jo reelt umuligt at gennemskue, hvad det dækker over.” 

Disse fem har oplyst størst indtægter
  • Polske Radosław Sikorski (EPP) har oplyst en årlig indtægt på mellem 4,3 og knap 6 millioner kroner. 
  • Franske Sandro Gozi (RE) har oplyst en årlig indtægt på mellem godt 2,6 og 5 millioner kroner.
  • Danske Asger Christensen (RE) har oplyst en årlig indtægt på mellem godt 1,7 og 1,8 millioner kroner.
  • Belgiske Guy Verhofstadt (RE) har oplyst en årlig indtægt på mellem godt 1,1 og 2,2 millioner kroner.
  • Polske Marek Belka (S&D) har oplyst en årlig indtægt på mellem godt 1 og 2 millioner kroner.

 


Kilde: Transparency International EU

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asger Christensen

MEP (V), gårdejer
Bygholm Landbrugsskole (Horsens 1979)

Per Nikolaj Bukh

Professor, Aalborg University Business School, Aalborg Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1991), ph.d. i driftsøkonomi (Aarhus Uni. 1995)

0:000:00