EU spejder langt efter løsning på retsstats-fejde med Polen

Den europæiske familiefejde med Polen over landets respekt for retsstatsprincipperne eksploderede ikke, men blev heller ikke bilagt ved et topmøde i Bruxelles torsdag.

Den polske premierminister kom under pres fra sine EU-kolleger ved et topmøde torsdag.
Den polske premierminister kom under pres fra sine EU-kolleger ved et topmøde torsdag.Foto: Olivier Hoslet/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Hvad har vi opnået? For at sige det ligeud ikke særligt meget.”

Sådan lød den ærlige vurdering fra den belgiske premierminister, Alexander De Croo, af det første møde mellem EU’s stats- og regeringschefer, siden en kontroversiel afgørelse fra den polske forfatningsdomstol tidligere på måneden åbent stillede spørgsmål ved flere af Unionens juridiske grundprincipper.

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, fik to intense timer i den varme stol ved et topmøde, der ellers var domineret af en otte timer lang diskussion om de europæiske energiprisers himmelflugt.

Jeg har sjældent set en kollega blive talt til på denne måde i to timer. Hvad sker der i dit land, og er det faktisk muligt?

Mark Rutte
Hollands premierminister

Her fik Morawiecki lov til at svare på, hvordan han havde tænkt sig at forholde sig til EU-rettens forrang og EU-Domstolens rolle, efter hans lands øverste domstol har givet ham grønt lys til at ignorere dem, hvis polakkerne finder, at de er i konflikt med den polske forfatning.

Det sker, efter juraeksperter i årevis har advaret om, at den siddende polske regering har udhulet både forfatningsdomstolens og det øvrige polske retsvæsens uafhængighed, og som svar i en sag, som den polske premierminister meget atypisk endda selv har rejst.

Morawiecki gentog torsdag, at han ”ikke vil ligge under for afpresning” fra EU-hold, hvad angår det juridiske system i Polen. Noget, han også gjorde gældende ved en ophedet debat i Europa-Parlamentet tidligere på ugen. Tværtimod mener han, at det handler om, hvorvidt EU-Kommissionen og EU-Domstolen i stigende grad blander sig i landenes nationale anliggender langt ud over deres beføjelser.

Det argument var der dog ikke mange af de andre regeringschefer, der købte.

Ifølge den hollandske premierminister, Mark Rutte, var der klar besked til polakken fra et flertal af de øvrige ledere i rummet om, at den ikke går længere.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00