Kun én gang i regeringens 14 sider lange finanslovspjece bliver klima nævnt: “Hvis ikke det står i forordet, er det en forglemmelse”

Der er nærmest ingen nye klimainitiativer, der ikke på forhånd var annonceret, i regeringens finanslovsforslag. Til gengæld står Klimarådet til at miste to tredjedele af sin bevilling i 2024.

Nicolai Wammen (S) beklagede, at han ikke nævner 'klimakrisen' i forordet til finanslovet, da han præsenterede udspillet på pressemødet.
Nicolai Wammen (S) beklagede, at han ikke nævner 'klimakrisen' i forordet til finanslovet, da han præsenterede udspillet på pressemødet.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Klimakrisen er en af de største udfordringer, vi står overfor. Måske den største af dem alle.

Sådan lød det fra Nicolai Wammen (S), da han stod ved talerstolen for at præsentere regeringens bud på en ny finanslov.

Men da en journalist spurgte, hvorfor han ikke nævner ‘klimakrisen’ i forordet til finansloven, hvor tidens store kriser bliver opridset, kiggede han hurtigt ned i sine papirer og skyndte sig at sige:

{{toplink}}
Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

“Mens jeg har stået her, har jeg nævnt klimakrisen i hvert fald ti gange. Og hvis ikke det står i forordet, så er det en forglemmelse.”

“Klimakrisen er en kæmpestor prioritet for den her regering og for mig som finansminister. Hvis der er en side, hvor det ikke står tydeligt nok, så beklager jeg det,” tilføjede han.

Klimakrisen er en kæmpestor prioritet for den her regering og for mig som finansminister. Hvis der er en side, hvor det ikke står tydeligt nok, så beklager jeg det.

Nicolai Wammen (S)
Finansminister

Alligevel er der stort set ingen nye klimainitiativer at finde i regeringens finanslovsudspil, som ikke allerede var annonceret.

Helt konkret indeholder udspillet 20 millioner kroner til den nationale energikrisestab, som også blev annonceret i regeringsgrundlaget. Derudover er der penge til en forøgelse af fjernvarmepuljen, som blev aftalt i februar. Og så vil regeringen afsætte 1,7 milliarder kroner til “grønne forskningsinitiativer”, hvilket svarer nogenlunde til det, der blev brugt på grøn forskning i 2021.

Til gengæld står Klimarådet, som er regeringens rådgivende organ, til at miste to tredjedele af sin finansiering i 2024, som det ser ud lige nu.

0:000:00