Thomas Larsen: Liberal Alliances EU-valg bør bekymre resten af blå blok
I blå blok er der ingen af de øvrige partiledere, der har lyst til at sige det højt. Men det bekymrer dem, at LA ikke fik et bedre resultat, for blå blok har brug for Vanopslagh som samlingspunkt og vælgermagnet, skriver Thomas Larsen.
Thomas Larsen
Politisk kommentatorDen sorte ridder nægter at lade Kong Arthur komme forbi. En blodig duel er uundgåelig.
Først hugger kongen venstre arm af ridderen. Dernæst ryger højre arm – sværdarmen.
Men da blodet sprøjter og lemmerne falder til jorden, lyder det trodsigt fra ridderen: ”Ha, det er kun en skramme!”
Uden arme sparker den sorte ridder mod kongen, indtil et par sværdhug får sat dem af. Alligevel nægter han at give op, og da kong Arthur drager videre, råber den nu meget lille og korte ridder hånligt efter ham og forsøger at ægge kongen til videre kamp.
Den absurde scene fra filmen Monty Python and the Holy Grail bør de fire blå partiledere, Alex Vanopslagh (LA), Inger Støjberg (DD), Mona Juul (K) og Morten Messerschmidt (DF) måske gense.
For en væsentlig konsekvens af EU-valget kan blive, at det endelige opgør med SVM-regeringen kan trække ud.
Vanopslagh og LA tog for let på opgaven og satsede for meget på medvind på cykelstien og sjove kampagner, som var lette at skyde ned.
Thomas Larsen
Politisk kommentator
På valgdagen fik den notorisk upopulære regering ganske vist et øksehug fra vælgerne. Kun hver tredje dansker satte sit kryds ved et af de tre regeringspartier, som ved folketingsvalget i 2022 blev støttet af mere end halvdelen af befolkningen.
S fik kun støtte fra 15,6 procent af vælgerne og blev overhalet af SF med det 26-årige politiske stortalent, Kira Marie Peter-Hansen i front. En kæmpe ydmygelse.
Venstre fejrede højlydt, at det gik bedre, end målingerne havde lagt op til. Men partiet tabte 8,8 procentpoint i forhold til sidste EU-valg og mistede to mandater, og i en historisk kontekst ligger støtten fra 14,7 procent af vælgerne på et skuffende niveau.
Moderaterne fik opbakning fra blot seks procent, og Stine Bosses mandat blev hevet i land med hjælp fra valgforbundet med Venstre og de Radikale. Kun Alternativet klarede sig ringere.
Alligevel nægter SVM-regeringen at give op. Og det er netop den erkendelse, som er ved at indfinde sig hos Vanopslagh, Støjberg, Juul og Messerschmidt. Nok er SVM-regeringen sendt i dørken. Men kampen er ikke forbi.
Allerede mandag blev denne sandhed blotlagt af Hans Engell, der overfor TV2 konstaterede, at valget blev ”dødsstødet til SVM-regeringen.” Men han tilføjede i samme ombæring, at der ikke er udsigt til et folketingsvalg i nær fremtid.
Og det er så sandt, som det er sagt. Et snarligt valg ville føre til en ny regering og gøre voldsomt indhug i folketingsgrupperne i S, V og M.
Derudover er det gået op for de blå partiledere, at V-formand Troels Lund Poulsen er så lettet over Morten Løkkegaards stærke performance og støtten fra knap 15 procent af vælgerne, at han føler, at Venstre har købt sig tid og bedre kan forblive i SVM-regeringen.
I V-ledelsen ser man valget som et bevis på, at Venstre kan bryde nedturen i målingerne og vinde vælgere tilbage, og mange i partiet håber, at valget er et vendepunkt.
Vanopslagh, Støjberg, Juul og Messerschmidt må derfor nøjes med hinandens selskab en tid endnu, når de ses til de hulemøder, hvor de forsøger at støbe fundamentet til en blå regering.
De er tvunget til at acceptere, at der vil gå tid, før Venstre vender tilbage, og i ventetiden er de nødt til at styrke både sig selv og deres fælles platform.
Vanopslagh, Støjberg, Juul og Messerschmidt må derfor nøjes med hinandens selskab en tid endnu, når de ses til de hulemøder, hvor de forsøger at støbe fundamentet til en blå regering.
Thomas Larsen
Politisk kommentator
For stort set alle partierne i blå blok gik EU-valget over forventning. Med én undtagelse. For Inger Støjberg er det et stort og betydningsfuldt skridt frem, at Danmarksdemokraterne har fået valgt en parlamentariker i skikkelse af Kristoffer Storm.
Hos de Konservative er der lettelse over, at Niels Flemming Hansen blev valgt, og en opbakning fra 8,8 af vælgerne var mere, end nogen havde turdet håbe på for få dage siden.
Mona Juul får nu arbejdsro til at genopbygge partiet og styrke sine allerede solide relationer til de øvrige borgerlige partiledere.
I Dansk Folkeparti er der glæde over, at Anders Vistisen blev valgt. Selv om partiet gik tilbage i forhold til sidste EU-valg, glæder Messerschmidt & Co. sig over, at støtten fra 6,4 procent af vælgerne ligger pænt over resultatet fra folketingsvalget i 2022.
Langt mere problematisk er situationen for Alex Vanopslagh og Liberal Alliance, som med Henrik Dahl i spidsen måtte nøjes med 7,0 procent af stemmerne.
Resultatet efterlader LA’erne med blandede følelser, som den politiske ordfører Sólbjørg Jakobsen var ærlig nok til at erkende: ”Det er en stor glæde, at vi for første gang i partiets 15-årige historie får et mandat i Europa-Parlamentet,” sagde hun, inden hun tilføjede: ”Vi var jo spået større opbakning i meningsmålingerne, men det er vælgernes dom på dagen, der tæller.”
I blå blok er der ingen af de øvrige partiledere, der har lyst til at sige det højt. Men at LA ikke fik et bedre resultat, bekymrer, for blå blok har brug for Vanopslagh som samlingspunkt og vælgermagnet.
Det andet, de heller ikke siger højt, er, at Vanopslagh og LA tog for let på opgaven og satsede for meget på medvind på cykelstien og sjove kampagner, som var lette at skyde ned.
Den slags fejl falder tilbage på partiformanden – og især hvis han gerne vil være borgerlig leder.
Nu får de blå partiledere god tid til at forsøge at styrke sammenholdet og tømre en politisk platform sammen, der bliver så solid, at de kan fremstå som et reelt alternativ, når de næste gang skal møde vælgerne. Dér er de ikke endnu.