Se corona-pressemødet: "Bliv derhjemme"

COVID-19: Forsamlingsloftet sænkes til fem, og borgerne opfordres til at aflyse alle aftaler og holde sig hjemme. Det siger statsminister Mette Frederiksen på tirsdagens pressemøde om  coronasituationen. Læs om hovedpointerne eller se pressemødet her.

Kristine Korsgaard

Regeringen sænker nu forsamlingsforbuddet til maksimalt fem personer og strammer også yderligere op på andre restriktioner.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag eftermiddag. Se det i videoen ovenfor.

Den britiske, aggressive variant af virussen betyder, at vi står i en "alvorlig" og "foruroligende" situation, siger Frederiksen.

Derfor opfordres danskerne nu til at holde sig hjemme, at aflyse alle aftaler og ikke samles mere end fem personer i private hjem - med mindre der bor mere end fem personer i husstanden.

Der er ikke så mange flere redskaber i den berømte værktøjskasse

Mette Frederiksen

Samtidig opfordrer myndighederne til, at man går fra én til to meters afstand, når man for eksempel er ude at købe ind eller møder folk på skovstien. Og at man overvejer, om ens sociale kontakter er nødvendige.

"Vi ved godt, det her er hårdt," siger Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.

Vi ved godt, det her er hårdt

Søren Brostrøm
Direktør i Sundhedsstyrelsen

Det er dog fortsat forsvarligt at holde daginstitutionerne åbne, melder regeringen. Men Frederiksen siger, at danskerne skal indstille sig på, at de øvrige gældende restriktioner kommer til at vare længere end hidtil annonceret.

Kapløb mellem virus og vacciner
De næste uger bliver afgørende for, hvad den britiske virusvariant kommer til at betyde for Danmark, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

"Det her bliver et kapløb mellem den nye virusvariant og vores vaccineindsats. Det kapløb skal vi vinde," siger han.

I dag er det dog kommet frem, at der denne tirsdag nærmest ikke vaccineres nogen danskere, fordi indkaldelserne ved en fejl ikke er nået fem til borgernes e-boks.

Regeringen og myndighederne forventer, at "en væsentlig del af befolkningen vil være vaccineret til sommer", siger Heunicke.

Sundhedsministeren oplyser, at når det gælder udbredelsen af den særligt smitsomme coronavariant, står Danmark lige nu samme sted, som Storbritannien stod i november.

"De vidste ikke, hvad de havde med at gøre. Det ved vi. Og derfor har vi muligheden for at handle i tide," siger Magnus Heunicke.

Sundhedsvæsenet er spidsbelastet
Både ministrene og myndighedernes repræsentanter på pressemødet betoner, at vi ikke kan undgå udbredt smitte med den nye variant.

"Den britiske variant vil blive den dominerende. Opgaven er at forsinke den," siger Heunicke.

Politikerne og eksperterne er især bekymrede for belastningen af sundhedsvæsenet, som ifølge Søren Brostrøm allerede er "spidsbelastet" og har været det længe.

Læs også

Udgangsforbud står allernederst på listen
Henrik Ullum fra Statens Serum Institut oplyser, at vi nu begynder at se øget dødelighed blandt ældre i Danmark.

Til et spørgsmål om, hvad de næste mulige restriktioner kunne blive, hvis smitten stadig stiger, svarer Søren Brostrøm, at han tror og håber på, at de nye restriktioner vil få kurven til at knække meget hurtigt.

Mette Frederiksen tilføjer, "at der er ikke så mange flere redskaber i den berømte værktøjskasse".

Direkte adspurgt til et muligt udgangsforbud siger statsministeren:

"Ingen af os, der står her, har lyst til at indføre et udgangsforbud. Vi har klaret os relativt godt igennem 2020 uden at indføre udgangsforbud".

Hun tilføjer, at det ikke fuldstændigt kan afvises som en mulighed, men: "Udgangsforbuddet er det absolut sidste på vores liste. Jeg har en fortsat tro på, at de andre restriktioner vil være tilstrækkelige i Danmark".

Hvornår kan vi åbne igen?
Altinget spurgte, hvad regeringen og myndighederne kigger på, når de skal vurdere, hvornår samfundet kan åbne igen, så børn eksempelvis kan komme tilbage i skole, eller detailhandlen kan åbne.

Henrik Ullum fra seruminstituttet oplyste, at man kigger på en kombination af:

  • Antal nye smittede
  • Hvor stor en del af de testede, der er smittet
  • Belastningen af sundhedsvæsenet
  • Hvor syge bliver de smittede
  • Dødeligheden
  • Smittetrykket, altså hvor mange andre smitter en coronasmittet i gennemsnit
  • Antigentest - hvor mange bliver testet positive for antistoffer mod virussen
  • Antal vaccinerede

Mette Frederiksen tilføjede, at regeringen ved genåbning er optaget af, hvor man får størst effekt i forhold til samfundsøkonomien og at hjælpe grupper, der er særligt afhængige af social kontakt.

Ingen ministre vaccineret
Statsministeren blev også spurgt, om hun er blevet vaccineret.

Nej, svarede Frederiksen. Da hverken hun selv eller andre ministre er i risikogruppen, bliver samtlige ministre først vaccineret, når det er deres aldersgruppes tur, oplyste hun.

Tidligere tirsdag var alle Folketingets partiledere til møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) om udviklingen af den nye og mere smitsomme mutation af covid-19. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00