Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen

Mere sikker viden om sammenhængen mellem AstraZeneca-vaccinen og livstruende blodpropper får Sundhedsstyrelsen til at tage vaccinen ud af vaccinationsprogrammet. Vaccinen risikerer at give flere bivirkninger, end den kan forebygge af alvorlig sygdom og død, vurderer Sundhedsstyrelsen.

Andreas WindOle Nikolaj Møbjerg Toft

Risikoen for at få livsfarlige bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen er for høj til, at Sundhedsstyrelsen vil benytte vaccinen mod Covid-19 i Danmark.

Det var hovedbudskabet fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde onsdag.

”Vi har beregnet risikoen til at være 1 til 40.000 for at få livstruende bivirkninger i form af typisk store blodpropper i hjernen,” sagde Søren Brostrøm på pressemødet, hvor også Lægemiddelstyrelsens enhedschef, Tanja Erichsen, deltog.

Tanja Erichsen understregede, at Lægemiddelstyrelsen vurderer, at vaccinen grundlæggende er en effektiv og sikker vaccine. Men at det er op til de enkelte landes sundhedsmyndigheder at vurdere, om bivirkningerne står mål med de sygdoms- og dødstilfælde vaccinen kan forebygge.

Søren Brostrøm slog fast, at Sundhedsstyrelsen vurderer, at epidemien under kontrol. Det vil ifølge styrelsens beregninger betyde, at brugen af landets samlede lager af AstraZeneca-vacciner statistisk set i en periode kun vil forebygge én indlæggelse på intensivafdelinger, men afstedkomme omkring fem alvorlige tilfælde af bivirkninger med stor risiko for død eller varige skader.

”Vi har vaccineret de ældste, mange af de sårbare og meget af frontpersonalet, så vi har et robust sundhedsvæsen,” sagde Søren Brostrøm.

Andre vacciner på vej
Ifølge ham er årsagen til skrotningen af vaccinen, at der er andre vacciner på vej. Og at mange af de danskere, der mangler at blive vaccineret, ikke er personer med stor risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19. Sundhedsstyrelsen kan derfor ikke forsvare at udsætte dem for risikoen for de sjældne, men alvorlige bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen.

Søren Brostrøm understregede dog, at han sagtens kan forstå, hvis andre landes sundhedsmyndigheder vil bruge vaccinen, fordi deres sundhedsvæsen er under større pres end det danske. Han vil heller ikke afvise, at Danmark vil bruge vaccinen på et senere tidspunkt, hvis der er brug for den.

”Havde vi haft vaccinen til rådighed under anden bølge, hvor sundhedsvæsenet var under pres, så ville jeg ikke have tøvet med at anbefale, at vi brugte den, sagde Søren Brostrøm.

AstraZeneca-vaccinen har siden 11. marts 2021 været sat på pause grundet mistanken om mulige alvorlige bivirkninger. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

Tanja Erichsen

Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen
Msc, Pharm (Københavns Uni. 2000)

0:000:00