Lukkede landegrænser rammer Danidas evalueringsarbejde

EVALUERING: Begrænset adgang til udviklingslandene under covid-19-krisen har gjort det sværere for Danida at gennemføre evalueringer af bistanden. 

"Vi vil tage forbehold i de enkelte evalueringer, hvis vi ikke mener, at det har været muligt at verificere data ordentligt," siger kontorchef Nanna Hvidt. 
"Vi vil tage forbehold i de enkelte evalueringer, hvis vi ikke mener, at det har været muligt at verificere data ordentligt," siger kontorchef Nanna Hvidt. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Covid-19 og tiltagene for at begrænse virussens spredning i udviklingslandene udgør en ”stor udfordring” for gennemførslen af Danidas evalueringsprogram.

Det skriver evalueringskontoret i Udenrigsministeriet i et notat, der er på dagsordenen til onsdagens møde i Udviklingspolitisk Råd.

Problemet for kontoret er, at pandemien begrænser adgangen til både lande, institutioner og andre interessenter, der skal interviewes til evalueringerne.

”Den type evalueringer, vi laver, består for størstedelen af at tage ud og tjekke i yderste led, om den bistand, vi leverer, rammer de rigtige,” siger Nanna Hvidt, chef på evalueringskontoret. 

”Det er klart, at til en stor del af de her lande, er der ingen flyforbindelser og mulighederne for at komme rundt er simpelthen for få. Det rammer os, ligesom det rammer alle mulige andre, der laver evalueringer,” siger hun. 

Gis-data og lokale konsulenter
I de lande, hvor adgangen er blevet for svær eller helt umuliggjort, vil kontoret forsøge at omstille sine aktiviteter til den nye virkelighed ved blandt andet at anvende lokale evalueringsfolk i landene, fortæller Nanna Hvidt.

"Der findes lokale konsulenter, som man kan bruge i større omfang, og så prøver vi sammen med andre evalueringsfolk i OECD DAC at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe og støtte hinanden. Vi har brug for at få resultater ind også i de her covid-19-tider," siger hun. 

Evalueringskontoret vil desuden forsøge sig med at anvende gis-data i sine undersøgelser. Det skal kunne give et billede af, hvordan blandt andet fødevareprogrammer har fungeret i praksis. 

"I stedet for at rejse rundt og se på, hvorvidt et landbrugsprojekt har effekt, undersøger vi, om vi kan bruge elektroniske data eller gis-data for at se de afgrøder, der bliver lavet på jorden," siger Nanna Hvidt. 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00