Måling: DF kan fejre 1. maj som største arbejderparti

VÆLGERANALYSE: DF står til at få hver fjerde arbejderstemme og er dermed Danmarks største arbejderparti foran Socialdemokratiet. Det må skurre i selvopfattelsen hos S, mener Altingets politiske kommentator.

DF er i øjeblikket mere populære blandt arbejderne end Socialdemokratiet. Det viser en ny undersøgelse, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.
DF er i øjeblikket mere populære blandt arbejderne end Socialdemokratiet. Det viser en ny undersøgelse, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Om end det er venstrefløjens toppolitikere, som 1. maj flager med den røde arbejderfane og holder taler i landets parker og forsamlingshuse, er det i øjeblikket Dansk Folkeparti, der kan kalde sig landets største arbejderparti.

Det fremgår af en ny vælgeranalyse fra valgforsker Kasper Møller Hansen, der viser, at hver fjerde arbejder – 25,5 procent – ville sætte kryds ved DF, hvis der var valg i dag.

Det er godt tre procent mere end de 22,7 procent af arbejderne, som ville sætte kryds ved S.

Samtidig viser analysen, at Dansk Folkeparti siden sidste kvartal i 2017 har øget sin andel af arbejdervælgere med 2,6 procentpoint.

Der er slet ingen tvivl om, at det gør ondt på den socialdemokratiske selvforståelse.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

”S og DF har i et par år konkurreret om at være Danmarks største arbejderparti. I øjeblikket har DF tag i arbejdervælgerne, og det ser ud til at være de ’Blå Bjarner’ i arbejderklassen – dem med lavere indkomster og kortere uddannelser – der efter OK18 går mod DF,” siger Kasper Møller Hansen på baggrund af analysen.

Artiklen fortsætter under grafen

Og det er ikke kun håneretten, DF får ud af at være Danmarks pt. største arbejderparti.

Segmentet udgør cirka 12 procent af vælgerhavet, og både DF og Socialdemokratiet har overordentlig stor interesse i at have arbejderne på deres side.

”På den ene side er der langt færre arbejdere, end der var for 20-30 år siden. Men på den anden side er det en af de vælgergrupper, som rykker sig hen over midten. De kan med andre ord afgøre et valg og har derfor stadig stor politisk prioritet,” siger Kasper Møller Hansen.

Gør ondt i selvopfattelsen hos S
1. maj har som arbejdernes internationale kampdag en helt særlig plads i den socialdemokratiske historie.

Overalt i landet holder en række S-toppolitikere tale i anledning af dagen, og ifølge Erik Holstein, Altingets politiske kommentator, vil partiet ærgre sig over ikke at slå DF i ’Blå Bjarne’-segmentet.

”Der er slet ingen tvivl om, at det gør ondt på den socialdemokratiske selvforståelse. Ganske vist definerer Socialdemokratiet sig ikke længere som et arbejderparti, men som et parti for hele folket, men historien tilsiger, at de har en dominerende position i arbejderklassen,” siger han.

 

Læs hele artiklen med kommentarer fra DF-leder Kristian Thulesen Dahl, hvor du også kan se, hvordan de øvrige partiers vælgerprofiler ser ud (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement på Altinget: christiansborg her

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Kategorierne bygger på nuværende beskæftigelse, hvor kategorierne for arbejdere er:

Arbejder, ufaglært (ikke specialarbejder)
Arbejder, ufaglært (specialarbejder)
Arbejder, faglært
Interviews foretaget af Kantar-Gallup i perioden 1/1-18 til 31/3-18. I alt er der 10.812 interviews med i analysen.

Undersøgelsen kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.dk”.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00