Mænd dominerer dagligvarekoncerners bestyrelser trods mål om flere kvinder

COOP, Salling Group og Dagrofa har alle sat mål for ligestilling i deres bestyrelser. Ingen af dem har nået målene, men især Dagrofa halter bagefter. Det går ikke hurtigt nok, siger Lasse Bolander, bestyrelsesformand i COOP.

En mangfoldig bestyrelse har i højere grad et 360 graders blik for forretningen, siger COOP's bestyrelsesformand, Lasse Bolander.
En mangfoldig bestyrelse har i højere grad et 360 graders blik for forretningen, siger COOP's bestyrelsesformand, Lasse Bolander.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Verdensmål 5 om ligestilling er fremhævet, uanset om man åbner en CSR-rapport hos COOP, Salling Group eller Dagrofa.

De tre dagligvarekoncerner, der tilsammen har en årlig omsætning på omkring 100 milliarder, har også alle målsætninger om at få flere kvinder ind i deres bestyrelser.

Konkret betyder det, at det underrepræsenterede køn i bestyrelserne skal udgøre mindst 40 procent. Når målet ikke sættes ved præcist 50 procent, skyldes det matematik, altså at en bestyrelse bestående af fem mennesker ikke kan blive mere lige end 60 procent til det ene køns fordel. 

Alle koncernerne er et stykke vej for at nå det mål. Nogen et længere stykke vej end andre.

Koncernen bag blandt andet Meny og Spar-butikkerne, Dagrofa, klarer sig suverænt værst.

Nul kvinder er der blandt de medlemmer af Dagrofas bestyrelse, der er valgt på generalforsamling.

Sammensætningen har ifølge koncernens CSR-rapport været den samme siden 2018, trods en åbning i 2020 hvor en ny mand dog blev valgt ind. 

"Det er ærgerligt at se, hvor stor kløften nogle gange er mellem værdier og virkelighed. Hvis virksomheder eksekverede lige så dårligt på deres øvrige strategi, som de gør her, så ville de ikke have en god forretning," siger Nina Groes, stifter af foreningen Divérs og tidligere direktør i Kvinfo.

0:000:00