Overblik: Mød partiernes EU-spidskandidater

EU-VALG: Hvem er de danske spidskandidater til EU-parlamentsvalget til maj? Altinget giver dig overblikket her.

SF's Margrete Auken og LA's Mette Bock til Folkemøde i 2015. De er nu begge udpeget til spidskandidater til EU-parlamentsvalget.
SF's Margrete Auken og LA's Mette Bock til Folkemøde i 2015. De er nu begge udpeget til spidskandidater til EU-parlamentsvalget.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenThomas Lauritzen

Artiklen blev først bragt i september 2018. Den er opdateret, da DF udpegede deres spidskandidat i februar 2019.

Venstre

Morten Løkkegaard 
Morten Løkkegaard, 53 år

Den tidligere DR-studievært fik debut både i politik og på EU-plan, da han blev valgt ind i EU-Parlamentet i 2009. Men Morten Løkkegaard kunne ikke gentage succesen ved sidste parlamentsvalg, da Venstre gik fra tre mandater til to. Han blev skiftet ind i Parlamentet igen i 2016, da Ulla Tørnæs (V) blev kaldt hjem for at blive minister. I mellemtiden var Jens Rohde afhoppet til Radikale, hvilket gør, at Løkkegaard nu alene svinger EU-fanen for Venstre i Bruxelles og Strasbourg. Det har han gjort så overbevisende, at partiet har valgt ham som spidskandidat frem for stemmeslugeren Søren Gade, der også stiller op til EU-valget.

Se listen over alle Venstres kandidater her


  • Morten Løkkegaard, nuværende MEP
  • Linea Søgaard-Lidell, Region Sjælland
  • Søren Gade, Gruppeformand for Folketingsgruppen
  • Erik Poulsen, Vestjyllands Storkreds
  • Casper Pedersen, Venstres Ungdom
I begyndelsen af 2019 afholder Venstre et EU landsmøde, hvor partiets EU program vedtages og Europa-Parlaments kandidater endeligt vælges. Det skriver Venstres pressetjeneste i en mail til Altinget.

Det Konservative Folkeparti
Pernille Weiss
Pernille Weiss, 50 år 
Med Weiss håber De Konservative på, at et friskt ansigt fra verden uden for politik kan løfte arven efter Bendt Bendtsen, der næste år forlader Europa-Parlamentet efter to perioder. Pernille Weiss kan næppe blive en stemmesluger på niveau med den tidligere partiformand og vicestatsminister. Men den alsidige tidligere sygeplejerske og senere selvstændige virksomhedsleder, der har uddannelser i blandt andet sundhedsvidenskab, innovation og sexologi, satser på at slå igennem som noget nyt. Weiss definerer sig selv som kristen, og hun brænder især for klima og handelspolitik.

Se listen over alle Det Konservative Folkepartis kandidater her


  1. Pernille Weiss
  2. Ali Aminali
  3. Jens Kindberg
  4. Kuzma Pavlov Jensen
  5. Charlotte Libach
  6. Lasse Bork Schmidt
  7. Louisa Schønnemann Bøttkjær
  8. Anders Guldhammer
  9. Tomas Dyrbye
  10. Inge Carlé
  11. Dino Selimovic
  12. Jane Christensen
  13. Jakob Sejergaard
  14. Dina Raabjerg
  15. Thomas von Jessen
  16. Torsten Nielsen

Liberal Alliance
Mette Bock
Mette Bock, 61 år
Nu hvor kulturminister Mette Bock har lagt grunden til det, hun selv mener er et ”bedre og mere fokuseret” DR, går hun til valg på at gøre det samme på EU-plan. Liberal Alliances tidligere EU-ordfører har meldt ud, at hun vil bekæmpe detailregulering og bureaukrati, hvis hun bliver valgt ind i Parlamentet. Sammen med hvem henstår dog i det uvisse, eftersom partiet endnu ikke har bekendt sig til en politisk gruppe på EU-plan. Bock har dog advaret om, at hun vil føre valgkamp sideløbende med sin ministerpost, og hvis hun kan få lov til at blive som minister efter et folketingsvalg, vil hun hellere det.

Se listen over alle Liberal Alliances kandidater her


  1. Mette Bock

De øvrige kandidater vælges i januar 2019.


Socialdemokratiet
Jeppe Kofod
Jeppe Kofod, 44 år 
Det er anden gang, Socialdemokraterne kører Jeppe Kofod i stilling som spidskandidat til Europa-Parlamentet. Da den 44-årige bornholmer i 2014 skiftede Christiansborg ud med Bruxelles og Strasbourg, trak han 170.000 personlige stemmer. Det landede ham titlen som den næstmest populære kandidat i feltet – dog milevidt bag DF’s Morten Messerschmidt, der satte stemmerekord med 465.000. I Parlamentet har Kofod kastet sig ind kampen mod denne verdens skatteunddragere og økonomisk kriminelle. Desuden er han næstformand i den store socialdemokratiske gruppe.

Se listen over alle Socialdemokratiets kandidater her


  1. Jeppe Kofod 
  2. Christel Schaldemose
  3. Niels Fuglsang
  4. Marianne Vind 
  5. Morten Klessen
  6. Jakob Thiemann 
  7. Mette Poulsen
  8. Lasse Holm Grønning
  9. Anders Baun Sørensen 

 
Radikale Venstre
Morten Helveg Petersen
Morten Helveg Petersen, 52 år
Helveg-familiens politiske dynasti lever videre i skikkelse af Morten Helveg Petersen, der 16. september blev radikal spidskandidat for anden gang. Det skete efter et kampvalg mod 36-årige Karen Melchior, som var usædvanligt for det EU-glade parti. Men det blev en sikker udnævnelse af Helveg, der fik over 76.000 personlige stemmer ved sidste EP-valg. Helveg er ikke højtråbende, men en omhyggelig og respekteret politiker, der især har markeret sig inden for klima- og energipolitik i Europa-Parlamentet. Han har netop udgivet bogen Nu skal Europa videre.

Se listen over alle Radikale Venstres kandidater her


  1. Morten Helveg Petersen
  2. Karen Melchior
  3. Philip Tarning-Andersen
  4. Sissel van Run-kvist
  5. Alexander Bjørn
  6. David Munis Zeppernik
  7. Mathias von Jessen
  8. Eva Borchorst Mejnertz
  9. Amalie Søgaard Nielsen
  10. Camilla Kampmann
  11. Frederik Aagaard Sørensen
  12. Kristian Kirk Mailand
  13. Jannie Valentin Dexter
  14. Poul Elmegaard
  15. Ole Lynggaard Jørgensen
  16. Özkan Ekiz
  17. Kim Elmose
  18. Kim Pagels
  19. Peter Miltersen
  20. Anders Erik Thrige Nielsen

 
SF
Margrete Auken
Margrete Auken, 73 år 
Danmarks svar på Bernie Sanders – hvis man spørger hende selv – 73-årige Margrete Auken, går efter sin fjerde valgperiode for SF i Europa-Parlamentet. Det var Auken, der mod sin hovedbestyrelses vilje tilbage i 2004 flyttede SF fra den yderste EU-venstrefløj ind i Parlamentets mere midtsøgende Grønne gruppe. Her har hun i snart 15 år dyrket mærkesager som kampen mod klimaforandringer og for et renere miljø – og sit hjertebarn Palæstina. Den uddannede teolog og sognepræst er i sin politiske karriere gået fra EU-skeptiker til ublu fortaler for samarbejdet. Auken vil være 79 år i slutningen af sit mandat, hvilket har fået nogle til at spekulere i, om hun planlægger at trække sig i midten af perioden for at give plads til nye folkesocialistiske kræfter.

Se listen over alle SF's kandidater her


  1. Margrete Auken
  2. Karsten Hønge
  3. Peter Westermann
  4. Kira Marie Peter-Hansen

 
Alternativet
Rasmus Nordqvist
Rasmus Nordqvist, 43 år 
Rasmus Nordqvist har som Alternativets EU-ordfører allerede arbejdet sig godt ind på den europæiske dagsorden hjemmefra. Men det er første gang, Alternativet forsøger at erobre pladser i Parlamentet. Partiet går til valg på en fælles platform med en række ligesindede partier i andre EU-lande under titlen European Spring, der vil gøre EU grønnere, mere borgernært og mere socialt ansvarligt.
Nordqvist spiller dog på flere heste, i og med at han også samtidig stiller op til det folketingsvalg, der efter al sandsynlighed kommer til at ligge inden EU-valget. Han har dog lovet at forlade sin plads på Christiansborg, hvis han bliver valgt ind i Parlamentet.

Se listen over alle Alternativets kandidater her


  1. Rasmus Nordqvist
  2. Karin Rohr Genz
  3. Jan Kristoffersen
  4. Susan Kjeldgaard
  5. Sadi Tekelioglu
  6. Esben Ingerslev
  7. Pavia Jacobsen
  8. Børge Sejersen Sommer

Storkreds Øst- og Nordjylland vælger først deres kandidat i slutningen af december.


Enhedslisten
Nikolaj Villumsen
Nikolaj Villumsen, 35 år 
Selv om Villumsen er en af de nye i feltet af spidskandidater, så er han langt fra at være en politisk nybegynder. Som tidligere politisk ordfører og EU-ordfører og nuværende integrationsordfører for Enhedslisten er han genkendelig for mange, og han kender europæisk politik godt. Det bliver det første europaparlamentsvalg for Enhedslisten, der plejer at støtte Folkebevægelsen mod EU. Nu bryder Nikolaj Villumsen & co. med det tværpolitiske for at satse på en mere klart venstreorienteret, EU-kritisk linje i samarbejde med andre europæiske partier på den yderste venstrefløj.

Se listen over alle Enhedslistens kandidater her


  1. Nikolaj Villumsen, MF
  2. Eva Flyvholm, MF
  3. Eva Milsted Enoksen
  4. Jakob Nerup


Folkebevægelsen mod EU
Rina Ronja Kari
Rina Ronja Kari, 33 år 
Ved sidste europaparlamentsvalg i 2014 overraskede den unge, dengang relativt ukendte Kari ved at tordne afsted til Strasbourg med næsten 64.000 personlige stemmer. Hun afløste veteranen Søren Søndergaard og har fortsat hans linje med utrætteligt at kritisere unionen og det europæiske bureaukratis absurditeter. Rina Ronja Kari har dog måske haft sværere ved at markere sig i det politiske arbejde, og hun kommer ved næste års valg i skarp konkurrence med sine egne venner fra Enhedslisten. Er der plads til to EU-modstandere på den yderste venstrefløj?

Se listen over alle Folkebevægelsen mod EU's kandidater her


  1. Rina Ronja Kari, nuværende MEP
  2. Lave K. Broch
  3. Ole Nors Nielsen
  4. Karina Rohr Sørensen
  5. Susanna Dyre-Greensite
  6. Christian Juhl
  7. Jesper Bræmer
  8. Erik Bach
  9. Thorkil Sohn
  10. Åge Staun
  11. Jørgen Grøn
  12. Mette Langdal
  13. Niels Jørgen Bæk Paulsen
  14. Carsten Rasmussen
  15. Pernille Grumme
  16. Hedvig Vestergaard
  17. Jean Thierry
  18. Hasan Ibrahim

Dansk Folkeparti

Peter Kofod Poulsen

Peter Kofod, 28 år
Som det sidste blandt partierne udnævnte DF i starten af februar retsordfører Peter Kofod til at følge i Morten Messerschmidts fodspor, efter Messerschmidt ved sidste valg trak fire mandater og gjorde DF til det største danske parti i Parlamentet. I kølvandet på Meld/Feld-skandalen har den 28-årige nye spidskandidat dog minimereret ambitionerne til to mandater. Peter Kofod går under navnet ”mini-Tulle” for sin lighed med partileder Kristian Thulesen Dahl. Han er uddannet lærer, men nåede aldrig ud i klasselokalerne, før han blev valgt til Folketinget i 2015. Inden da blev han blandt andet kendt for at starte en hjemmeside med titlen ”Meld en østeuropæer”. Her opfordrede han til at melde kriminelle østeuropæere til politiet, hvilket dog endte i en politianmeldelse til ham selv.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00