Ingen oplagt SF-udfordrer til Margrete Aukens EU-kandidatur

EU: SF presses af Alternativet og Enhedslisten, der begge debuterer på stemmesedlen til europaparlamentsvalget i maj 2019. Stemmeslugeren Margrete Auken er indtil nu partiets bedste og eneste bud på at holde konkurrenterne på afstand, viste landsmøde.

"Jeg kan simpelthen ikke forlade europapolitik på et så skelsættende tidspunkt i EU's historie." Margrete Auken gjorde det på SF's landsmøde klart, at hun fortsat er SF's bedste bud på et succesfuldt EP-valg i 2019.
"Jeg kan simpelthen ikke forlade europapolitik på et så skelsættende tidspunkt i EU's historie." Margrete Auken gjorde det på SF's landsmøde klart, at hun fortsat er SF's bedste bud på et succesfuldt EP-valg i 2019.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Anders Redder

"Jeg er i min bedste Bernie Sanders-alder."

Margrete Auken, der med 153.000 personlige stemmer ved sidste EP-valg i 2014 var venstrefløjens største stemmesluger næstefter Jeppe Kofod (S), gjorde det på SF-landsmødet i Kolding klart, at hun agter at tage fem år mere i Bruxelles.

Også selv om hun ved indgangen til næste femårige valgperiode vil være 74 år.

"Jeg kan simpelthen ikke forlade europapolitik på et så skelsættende tidspunkt i EU's historie. Brexit efterlader en grøn partigruppe drænet for flere af de stærkeste miljøpolitiske stemmer i Europa-Parlamentet, og der er brug for at hive stemmer hjem til progressive, EU-positive kræfter," siger Margrete Auken.

Så længe Enhedslisten har så åndssvag en EU-politik, betragter jeg dem ikke som en reel trussel. Overhovedet ikke. Ved sidste EP-valg fik jeg 20 procent af mine stemmer fra Enhedslisten-vælgere. Keep them coming.

Margrete Auken
MEP (SF)

Ingen oplagt arvtager
Hvis SF går med tanker om at køre en arvtager i stilling inden EP-valget i maj 2019, gik partiet stille med dørene på SF's landsmøde i Kolding.

"Jeg går klart efter at blive spidskandidat," lød det fra Margrete Auken, der næsten egenhændigt orkestrerede en to timer lang europapolitisk konference på landsmødets første dag.

Her var der på nær unge Troels Stru Schmidt og SFU'eren Kira Marie Peter-Hansen ingen, der luftede ambitioner om at kandidere til næste EP-valg.

Det til trods for, at SF næste maj møder øget modstand i form af Alternativet og Enhedslisten, der begge stiller op til EU-valg for første gang, hvorfor der ifølge Margrete Auken er brug for et stærkt valghold.

"Vi skal have et hold af fire-fem dygtige kandidater, der kan hjælpe mig med at tage de store debatter og føre valgkamp i hele landet," siger hun og nævner SF'erne Teis Volstrup og Tonni Hansen som to af de EP-kandidater, der trak et stort læs i 2014-valgkampen.

Sidstnævnte genopstiller med sikkerhed ikke, da han blev partiets eneste borgmester efter et succesfuldt kommunalvalg på Langeland i november.

Margrete Auken erkender, at der endnu ikke er fundet en profileret kandidat til at hjælpe SF med at få et eventuelt mandat nummer to, som partiet ikke var mange stemmer fra at hive hjem i 2014.

"Det er rigtigt, at der ikke er en oplagt arvtager, når jeg en dag takker af, eller til at trække endnu en SF'er til Bruxelles. Det er eksempelvis svært at hugge ind i en så spinkel folketingsgruppe, som vi har. Men min oplevelse er trods alt, at Bruxelles er blevet et mere attraktivt sted at profilere sig selv, så jeg håber, at vi kan få stillet et stærkt hold efter sommerferien," siger Margrete Auken.

Alternativet er "varm luft"
Dårlige landspolitiske målinger forud for europaparlamentsvalget i 2014 smittede ikke af på SF's europapolitiske vælgertække. Forud for valget lå partiet på 4,6 procent af stemmerne i de nationale meningsmålinger, men endte med at få 10,9 procent af stemmerne til EP-valget.

Af samme grund mener Margrete Auken ikke, at partiet for alvor skal frygte for sit ene mandat til trods for konkurrencen fra Alternativet og Enhedslisten.

Begge partier opstiller ellers prominente navne fra deres respektive partigrupper i form af Rasmus Nordqvist (ALT) og Nikolaj Villumsen (EL).

Allerede inden Altingets spørgsmål om konkurrencen fra venstrefløjskandidaterne er stillet færdig, afbryder hun:

"Så længe Enhedslisten har så åndssvag en EU-politik, betragter jeg dem ikke som en reel trussel. Overhovedet ikke. Ved sidste EP-valg fik jeg 20 procent af mine stemmer fra Enhedslisten-vælgere. Keep them coming."

Hvad så med Alternativet?

"Rasmus Nordqvist er da dygtig, men han er jo hoppet med på den der Yanis Varoufakis-bølge om, at vi bare kan lave et helt nyt EU, uden at man bliver konkret i sine forslag. Det er ren varm luft. Jeg vil gerne indgå i valgforbund med Alternativet, men jeg betragter dem ikke som en konkurrent," siger hun og henviser til Alternativets samarbejde med den tværnationale DiEM25-bevægelse, der er ledet af Grækenlands tidligere finansminister Yanis Varoufakis.  

Pia kunne godt have talt mere om EU
Selv om der på årets SF-landsmøde både skal vedtages en EU-politisk udtalelse og valgprogram til europaparlamentsvalget, var Margrete Auken en af få SF'ere, som lod det internationale fylde fra sin plads på talerstolen.

Partileder Pia Olsen Dyhr nævnte i sin næsten en time lange tale kun EU et par gange, og generelt virkede det, som om SF-toppen langt hellere ville fokusere på OK18 og fordelingspolitik lørdagen igennem.

Ifølge Margrete Auken måtte "Pia godt have talt lidt mere EU," men til gengæld var partilederens italesættelse af den europapolitiske nøgle til en fair og humanistisk fordeling af flygtninge ifølge Auken "meget vigtig".

Fokus på skatteinddrivelse og grøn politik
Foruden en international ramme for fordelingen af flygtninge præsenterede SF yderligere tre mærkesager, som partiet vil gå til valg på om 13 måneder, hvis SF's medlemmer søndag godkender programmet.

På det grønne område skal EU gå forrest i kampen mod global opvarmning, mens nedgangen i biodiversiteten og udbredelsen af plastik i verdenshavene skal bekæmpes fra Bruxelles.

På det sociale område skal EU blandt andet etablere en 'social søjle', som har fokus på at sikre vandrende arbejdstagere ret til ordnede løn- og arbejdsvilkår.

Derudover blev der på landsmødets første dag lagt op til, at bekæmpelsen af skattely skal spille en endnu mere central rolle i SF's EU-politik. Af selvsamme grund havde partiet inviteret Oxfam Ibis' vicegeneralsekretær Lars Koch, der endte med at få en af dagens største applauser for sin tale.

Den endelige urafstemning, som fastsætter SF's hold af kandidater til europaparlamentsvalget, finder sted til efteråret.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00