3F-boss til SF-landsmøde: Hold nallerne væk fra OK18-forhandlinger

GÆST: SF’s formand giver de offentligt ansatte sin uforbeholdne støtte. Men politisk indblanding i de verserende overenskomstforhandlinger truer den danske model, advarer 3F-formand Per Christensen.

3F's forbundsformand, Per Christensen, opfordrede ved SF's landsmøde politikere til at lade være med at blande sig i de verserende overenskomstforhandlinger.
3F's forbundsformand, Per Christensen, opfordrede ved SF's landsmøde politikere til at lade være med at blande sig i de verserende overenskomstforhandlinger.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeAnders Redder

KOLDING: Den danske model dør, hvis Christiansborgs politikere bliver ved med at blande sig i forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter.

Så skarp lød advarslen fra 3F’s formand, Per Christensen, da han lørdag optrådte som gæstetaler til SF’s landsmøde i Kolding.

Det skete knap to timer efter, at SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, havde stået på talerstolen og direkte opfordret de offentlige arbejdsgivere til at vise imødekommenhed over for de ansattes krav under de verserende forhandlinger i Forligsinstitutionen.

”Jeg er nødt til at sige: Lad være med at blande jer fra Christiansborgs side. Og selv om I gør det ud fra den bedste mening. Med støtte,” sagde Per Christensen fra talerstolen til de SF’ere, som han ellers havde meget andet at takke for.

S: Vi vil ikke fiske nemme stemmer
Ifølge 3F-formanden kan man ikke være tilhænger af politisk indblanding, når det trækker i samme retning, som man selv vil, og kun kritisk, hvis det trækker en anden vej.

”Så dør den danske model. Det lærte vi af 2013. Ikke mere indblanding i frie forhandlinger,” sagde Per Christensen.

Dermed ligger 3F-bossen helt på linje med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der i et interview i Information lørdag lægger afstand til de partier – Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten – som åbent har tilkendegivet deres støtte til de offentligt ansatte.

Selv afviser hun at ”vinde nemme stemmer ved at blande sig", og hun og den øvrige partitop i Socialdemokratiet forholder sig tavse.

”Den arbejdsmarkedsmodel, som har virket i så mange år i Danmark og skabt så gode resultater, den skal have lov til at arbejde. Og det kræver, at politikere holder sig fra de sociale medier og lader være med at ødelægge noget, der er så godt,” siger hun til Information.

Offensiv formandstale
Selv om det ikke var direkte på de sociale medier, gjorde SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, netop det, Mette Frederiksen er træt af, da hun lørdag talte på SF’s landsmøde i Kolding.

”Skulle vi ikke sende en hilsen til Løhde og Ziegler her fra SF’s landsmøde,” sagde Pia Olsen Dyhr med direkte adresse til innovationsminister Sophie Løhde (V), der forhandler på regeringens vegne med de statslige ansatte og Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), der forhandler med de kommunalt ansatte på vegne af KL.

Og budskabet fra SF til de offentlige arbejdsgivere var klar.

”Alle offentligt ansatte har krav på respekt. At det er tid til at styrke velfærden og sikre ordentlige arbejdsvilkår. Ikke det modsatte,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Hønge: Lønstigninger til kvindefag og ny arbejdstid til lærerne
Det var, før Per Christensen fra 3F gik på scenen. Men kort tid efter fagbossen var kommet med sin løftede pegefinger, gik SF-folketingsmedlem Karsten Hønge på talerstolen og samlede tråden fra Pia Olsen Dyhr op.

”Som SF’ere har vi selvfølgelig meninger om de nye overenskomster. I hvert fald på det generelle plan,” sagde Karsten Hønge, der selv har en fortid i fagbevægelsen.

Han tog dog også mere konkret stilling til, hvilke lønmodtagergrupper der fortjener flest lønstigninger, og hvad han mener, der skal ske i tvisten omkring lærerens arbejdstid.

”Vi håber, at der gives et særligt løft til de laveste indkomster, det vil særligt sige kvindefagene. Og vi støtter, at alle faggrupper får ret til en arbejdstid, som er baseret på en aftale, ikke en lov,” sagde Karsten Hønge.

I 2013 var SF som en del af regeringen selv med til at lovfæste netop lærernes arbejdstid i den kontroversielle lov 409. Men nu lød der til gengæld krasse ord til de offentlige arbejdsgivere.

Og så var der de offentlige arbejdsgiveres adfærd:

”De har været helt unødvendigt aggressive. Hvis man ønsker en løsning, er vejen ikke at håne de faglige organisationer. De offentlige arbejdsgivere har været trælse i en længere periode,” sagde Karsten Hønge.

Olsen Dyhr: Vi holder balancen
Over for Altinget afviser Pia Olsen Dyhr, at hun og hendes parti gør sig skyldige i utidig indblanding i de konfliktfyldte overenskomstforhandlinger. Hun opfatter ikke Per Christensens indvending som specielt henvendt til SF.

”Vi skal ikke blande os i det konkrete indhold i forhandlingerne og lægge frem, hvad vi eksempelvis mener, lønstigningerne skal være. Men vi kan jo godt forholde os til, hvordan det ser ud i den offentlige sektor,” siger Pia Olsen Dyhr.

Hun peger på, at det også er et politisk spørgsmål, hvorvidt man overhovedet vil lockoute, og at SF konkret har forholdt sig til det i KL’s bestyrelse, hvor partiet stemte nej til at lockoute.

”Vi forholder os til, at vi har en offentlig sektor, hvor der er nødt til at være en eller anden form for lønudvikling. Og det er jo det, der ligger i en offentlig overenskomstforhandling, at man skal følge det private arbejdsmarked,” siger Pia Olsen Dyhr og fortsætter:

”Det er de præmisser, vi er gået ind i det her på. Men uden at blande os i det konkrete indhold. Og jeg synes, at vi har holdt den rigtige balance.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)









0:000:00