Debat

Helveg: Du fik dit Brexit, Boris Johnson. Men hvad har dit land egentlig vundet?

Boris Johnson tager fejl, når han siger, at Storbritannien står stærkere uden for det europæiske samarbejde, skriver medlem af Europa-Parlamentet Morten Helveg Petersen (R).

Boris Johnson fortalte løgne til den britiske befolkning om omkostningerne ved at være medlem af EU. Nu mærker de britiske virksomheder konsekvenserne, skriver Morten Helveg Petersen (R). 
Boris Johnson fortalte løgne til den britiske befolkning om omkostningerne ved at være medlem af EU. Nu mærker de britiske virksomheder konsekvenserne, skriver Morten Helveg Petersen (R). Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Morten Helveg Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Boris Johnson.

Det er få dage siden, Europa-Parlamentet endelig godkendte den Brexit-aftale, det har taget knap fem år at få på plads. Jeg har selv deltaget som medlem af Parlamentets Brexit-følgegruppe, og derfor tænkte jeg, at jeg lige ville sende dig et par tanker, jeg har gjort mig gennem forløbet. 

Først og fremmest tillykke. Nu fik du dit Brexit. Men hvad har dit land egentlig vundet?

Jeg ved, det har ligget dig meget på sinde at tage ’kontrollen tilbage’, som din parole har lydt de seneste fem år, og det må betyde, at du nu føler dig som herre i eget hus.

Jeg vil nødig finde fluer i din suppe, men jeg kan ikke undgå at bemærke, at det begynder at knibe lidt med kontrollen i Nordirland, der ellers har haft fred i over 20 år. 

Havde du ikke tænkt over det nordirske problem, da du gik til kamp mod EU-medlemskabet? At den usynlige grænse mellem Irland og Nordirland, der har forvoldt årtiers blodsudgydelser, pludselig ville blive EU’s ydre grænse og dermed knap så usynlig længere. Jeg vil nødig tro, at du spekulerede kynisk i at have en hemmelig bagdør ind i EU’s indre marked.

Måske havde du bare glemt, hvor skrøbelig freden i Nordirland egentlig er. Nu har vi i hvert fald halvtomme hylder i Nordirlands butikker, toldbetjente, der trues på livet og loyalister, der truer fredsaftalen fra 1998. Det er trist at se. 

Kafka-romanen er blevet til virkelighed 

Men du har fået kontrollen tilbage, og det er selvfølgelig det vigtigste. Også vigtigere end vilkårene for britiske virksomheder og almindelige mennesker, der mister deres job, må jeg forstå. For virksomhederne melder om, at det er blevet langt dyrere at eksportere deres varer ud af Storbritannien, og det er der jo i grunden intet overraskende i.  

Jeg vil nødig finde fluer i din suppe, men jeg kan ikke undgå at bemærke, at det begynder at knibe lidt med kontrollen i Nordirland, der ellers har haft fred i over 20 år

Morten Helveg Petersen
Medlem af Europa-Parlamentet (R)

For første gang i mit liv har jeg – som medlem af Europa-Parlamentets brexit-følgegruppe - siddet til stribevis af møder, hvor vi har forhandlet om, hvordan man gør det dyrere og mere besværligt at handle sammen over grænserne. Det minder om en Kafka-roman. Nu er det virkelighed, og kødeksporten fra Storbritannien er faldet 25 procent, fiskerne kan ikke komme af med deres fisk, fordi det er blevet for dyrt at eksportere dem, og en ny undersøgelse viser, at hver femte mindre virksomhed i Storbritannien midlertidigt har droppet at sælge til EU. Mange frygter, at det bliver permanent. 

Måske troede du ikke, at vi ville forsvare EU’s indre marked? At Storbritannien bare kunne melde sig ud af EU, men stadig have mulighed for at sælge sine varer og tjenesteydelser på samme måde som EU’s medlemslande. Skulle vi bare tillade, at din regering kunne se stort på alle de regler og krav, der er til for eksempel fødevaresikkerhed eller statsstøtte, og så sælge varerne på det indre marked, mens for eksempel danske producenter stadig skulle leve op til alle de krav, der gavner vores forbrugere? Du kan godt selv høre, det lyder galt, ikke? 

Men måske var det derfor, det var nødvendigt at fodre den britiske befolkning med alle løgnene om EU. Fordi du inderst inde godt vidste, hvad konsekvenserne af Brexit ville blive. For eksempel den om omkostningerne ved at være medlem af EU.  

I Danmark er visse partier hoppet med på samme vogn, selvom erhvervsliv og eksperter klokkeklart peger på, at Danmark har enorme økonomiske fordele ved at være medlem af EU. I april har tænketanken Kraka lige regnet ud, at Danmark årligt har en gevinst på 140 milliarder kroner ved at være medlem.

Hvorfor bryder du reglerne? 

I disse måneder har du travlt med at bekæmpe COVID-19, og vi bemærker alle, hvor godt det går med udrulningen af vaccinerne i Storbritannien. Din regering har ikke tøvet med at fremhæve, at Storbritannien er langt længere fremme med vaccinerne end EU og endda anklaget EU for vaccinenationalisme, fordi vi insisterede på at producenterne skulle levere de lovede doser til EU. Dine ministre glemte at nævne, at EU har eksporteret over 11 millioner vacciner til Storbritannien, mens I har eksporteret nul den anden vej. Så det er vist en fejlslutning. 

Vi har allerede set eksempler på, at I ser stort på reglerne, men det er forhåbentlig et overstået kapitel. Du har jo fået din vilje, så hvorfor skulle det være nødvendigt at bryde reglerne? 

Morten Helveg Petersen
Medlem af Europa-Parlamentet (R)

Boris, tag ikke fejl: Jeg ønsker alt det bedste for Storbritannien, som jeg elsker højt. Jeg håber, jeres økonomi vil klare sig strålende, at vi får en god samhandel, og at vi kan styrke de eksisterende bånd og stå sammen over for Kinas og Ruslands frembrusende adfærd.  

Men jeg kommer nok aldrig til at give dig ret i, at dit land står stærkere ved at stå uden for det europæiske samarbejde. Og i den kommende tid bliver jeg nødt til at være lidt på vagt og sikre, at din regering reelt overholder de spilleregler, som vi vedtog endeligt for få dage siden.  

Vi har allerede set eksempler på, at I ser stort på reglerne, men det er forhåbentlig et overstået kapitel. Du har jo fået din vilje, så hvorfor skulle det være nødvendigt at bryde reglerne? 

Alt godt fremover, og husk at gammelt venskab ej forgår, som vi sang på jeres sidste dag i Europa-Parlamentet. 

Med venlig hilsen 

Morten Helveg Petersen, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre 

P.S. Jeg håber, du får styr på gardinerne i Downing Street.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

0:000:00