Ny måling: Rød blok står til at overtage magten

MÅLING: Mette Frederiksen står til at blive Danmarks næste statsminister, viser en ny Norstat-måling, hvor rød blok fastholder sin føring.

Var der valg i morgen, ville rød blok og Mette Frederiksen ifølge en ny måling overtage magten.
Var der valg i morgen, ville rød blok og Mette Frederiksen ifølge en ny måling overtage magten.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Rød blok fortsætter sin føring og står til at overtage magten.

I en ny måling foretaget af Norstat for Altinget står rød blok til at få 91 mandater mod blå bloks 84. Det betyder, at Mette Frederiksen og co. ikke er afhængige af de nordatlantiske mandater.

Efter at rød blok i stort set alle målinger i foråret lå i front, viste et par målinger i starten af august blåt flertal. Men man skal passe på med at konkludere alt for hårdt på to målinger, som kommer lige efter sommerferien, fortæller Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Der kom et par målinger med blåt flertal lige efter sommerferien, og det førte visse steder til forhastede konklusioner. Man skal nemlig være meget forsigtig med at drage håndfaste konklusioner på grund af et par sommermålinger, der ofte er mere usikre,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Norstat-målingen understreger, at regeringen skal passe på med at glæde sig for tidligt.”

(artiklen fortsætter under grafen)

Dårlig måling for LA
Blå blok får i den nye Norstat-måling 47 procent af stemmerne. Liberal Alliance ligger under fem procent, og selvom der en vis usikkerhed forbundet med tallene (se tabel nederst i artiklen), så er der grund for Liberal Alliance til at tage situationen seriøst, hvis partiet i kommende målinger placerer sig på det niveau, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Læs også: Holstein: Storbyernes grønne vælgere er en udfordring for Socialdemokratiet

”Med 4,4 procent får Liberal Alliance den dårligste Norstat-måling siden valget. Det er politisk logisk i betragtning af Samuelsens mange kovendinger og partiets magre resultater i regering,” siger Erik Holstein, der særligt peger på regeringens aflysning af topskattelettelser som et nederlag for Anders Samuelsen.

”Men hvor hårdt Liberal Alliance rammes, er for tidligt at vurdere. I går kommenterede jeg en anden meningsmåling, hvor partiet lå på 6,4 procent, så målingerne stritter lidt i alle retninger. Men jeg vil mene, at smertegrænsen for Liberal Alliance går omkring fem procent,” siger Erik Holstein.

DF på vej frem igen
Mens Liberal Alliance ikke har meget at glæde sig over ved Norstat-målingen, kan regeringens støtteparti derimod glæde sig over at være ved at være på vej tilbage efter Meld- og Feld-sagen sidste år. Dansk Folkeparti står nemlig til at få 19,3 procent af stemmerne svarende til 35 mandater.

”Dansk Folkeparti er tydeligt ved at komme til kræfter igen efter Messerschmidt-sagen. I hvert fald er denne Norstat-måling den bedste for partiet i næsten et år,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Og efteråret ser gunstigt ud for Dansk Folkeparti. Både regeringen og socialdemokraterne bejler til Thulesen, så Dansk Folkeparti står med unikke muligheder for at hive solide indrømmelser i land.”

S står stærkt
Kigger man på rød blok, står de i den nye måling til at få ikke mindre end 50 mandater, hvilket er tre mere end ved folketingsvalget 2015.

”Socialdemokraterne kan naturligvis kun være tilfredse med over 28 procent i denne måling, men jeg tror, de ligger i den høje ende af det statistiske spænd,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Fundamentalt står partiet ret stærkt efter at have taget nogle populære strategiske beslutninger omkring udlændingepolitik og velfærd kontra nye reformer. Men partiet skal have bedre fat i de unge vælgere.”

Erik Holstein henviser til en vælgeranalyse, som blev bragt på Altinget tidligere på ugen. Den viser, at Socialdemokratiet kun får 13 procent af stemmerne fra de 18-24-årige vælgere.

Norstat Politisk Index 2016-2017 Folketingsvalg 2015 Maj 2017 Juni 2017 August 2017 Usikkerhed+/- %-point 
Socialdemokratiet 26,3 27,7 26,6 28,4 2,3
Radikale Venstre 4,6 5,3 6,3 5,4 1,1
Konservative Folkeparti 3,4 4 3,8 4,1 1
Socialistisk Folkeparti - SF 4,2 4,4 6,1 4,8 1,1
Liberal Alliance 7,5 5,9 4,6 4,4 1.0
Kristendemokraterne (ikke opstillingsberettigede) 0,8 0 0 0 0
Dansk Folkeparti 21,1 18,5 18,9 19,3 2
Venstre 19,5 17,2 17,2 17,5 2,0
Enhedslisten 7,8 8,5 8,7 8,3 1,4
Alternativet 4,8 5,9 5 5,1 1,1
Nye Borgerlige (tilføjet oktober 2016)   1,8 1,7 1,7 0,7
Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 16. juni til 22. august 2017 blandt 1.500 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemte ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,3 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00