Ny måling: Socialdemokratiet når nyt bundniveau i Mette Frederiksens tid som statsminister 

Regeringens bebudede skattelettelser og FE-sagen tynger Socialdemokratiet ned, vurderer Altingets politiske kommentator, efter at en ny meningsmåling sender partiet ned under 20 procent.

Socialdemokratiet, der ved folketingsvalget sidste efterår fik 27,5 procent af stemmerne, ville få bare 18,2 procent, hvis der var valg i dag. Det ville udløse et voldsomt tab på 17 mandater.  
Socialdemokratiet, der ved folketingsvalget sidste efterår fik 27,5 procent af stemmerne, ville få bare 18,2 procent, hvis der var valg i dag. Det ville udløse et voldsomt tab på 17 mandater.  Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Malte BruhnMaja HagedornSebastian Vidkjær Stone

For første gang i Mette Frederiksens tid som statsminister står Socialdemokratiet til at få under hver femte stemme. 

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget og DR. 

Partiet, der ved folketingsvalget sidste efterår fik 27,5 procent af stemmerne, ville få bare 18,2 procent, hvis der var valg i dag. 

Det ville udløse et voldsomt tab på 17 mandater. 

Målingen kommer oven på regeringens netop fremlagte 2030-plan og skatteudspil. Og dommen er entydig, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein: 

"Skattelettelserne tynger socialdemokraterne ned," konstaterer han. 

Læs også

"Virkelig dårlig timing"

Havde Mette Frederiksen – som i årene 2019-2022 – står i spidsen for en ren socialdemokratisk regering, kunne skattelettelserne "i det mindste" udskydes. 

Timingen er bare virkelig dårlig for partiet.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

"Men det kan man ikke her, fordi Venstre desperat har brug for en vindersag," siger Erik Holstein. 

Når flere kommuner landet over samtidig står foran besparelser på børnehavepædagoger, sosu'er og lærere, er det svært for Socialdemokratiets vælgere at forstå, hvorfor regeringen holder fast i at gennemføre skattelettelser, vurderer den politiske kommentator. 

Også selvom finansminister Nicolai Wammen (S) og Mette Frederiksen igen og igen understreger, at der ikke er nogen sammenhæng mellem skattelettelserne og nedskæringerne i kommunerne. 

"De stramme kommunebudgetter er mere en konsekvens af inflationen end af skattelettelserne, men timingen er bare virkelig dårlig for partiet," siger han. 

FE-sag kan også spille ind

Det er dog også muligt, at de seneste ugers fornyede fokus på den såkaldte FE-sag, hvor statsministeren flere gange har måttet svare på spørgsmål om sin og regeringens rolle, har spillet ind på den alarmerende måling, vurderer den politiske kommentator. 

Det bliver spændende at se, om Epinions måling bliver bekræftet af de kommende meningsmålinger.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

"Nu får vi endnu engang en diskussion om, at statsministeren opfører sig magtfuldkomment, og det kan godt koste på den korte bane. Jeg tror dog ikke, det element vil have en langsigtet betydning. Erfaringen fra sidste valgkamp er, at vælgerne stemmer efter mere dagligdags problemer," siger Erik Holstein. 

"Man bør tage et lille forbehold over for Socialdemokratiets elendige resultat, for det er markant dårlige end i andre målinger. Så det bliver spændende at se, om Epinions måling med et socialdemokrati klart under 20 procent bliver bekræftet af de kommende meningsmålinger." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00