Ingen Troels Lund-effekt for Venstre: Fire grafer tager temperaturen på dansk politik lige nu

Socialdemokratiet indkasserer den laveste opbakning i Mette Frederiksens tid som statsminister, mens Venstre endnu ikke har oplevet et boost oven på Troels Lund Poulsens kåring som den næste formand for Venstre. Det er nogle af nedslagene i en ny måling fra Epinion lavet for Altinget og DR. Dyk ned i resultaterne her.

De tre regeringspartier kan i en ny måling fra Epinion skrabe 33,4 procent af stemmerne sammen. Det er en markant tilbagegang i forhold til de 50,1 procent, der satte kryds ud for enten Socialdemokratiet, Venstre eller Moderaterne for et års tid siden.
De tre regeringspartier kan i en ny måling fra Epinion skrabe 33,4 procent af stemmerne sammen. Det er en markant tilbagegang i forhold til de 50,1 procent, der satte kryds ud for enten Socialdemokratiet, Venstre eller Moderaterne for et års tid siden.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær StoneErik HolsteinMalte BruhnMaja Hagedorn

 

Venstre fortsætter den en nedadgående spiral

På lørdag er der lagt op til en kroningsfest i Herning, når Venstres landsmøde officielt udnævner Troels Lund Poulsen som partiets nye formand. 

Men når weekenden er ovre og landsmødet slut, starter et omfattende politisk genrejsningsprojekt for den nyvalgte Venstre-høvding, der har slået fast, at han agter at fortsætte regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og Moderaterne. 

For i en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for Altinget og DR, svarer kun 8,3 procent af danskerne, at de ville stemme på Venstre, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Billedet har været noget nær det samme i instituttets målinger siden sommerferien, og det betyder, at Venstre nu både må se sig overhalet af Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og SF. 

De rekordlave tal fortæller historien om et parti, der har befundet sig i en konstant nedadgående spiral, siden valget i 2019, hvor den daværende formand Lars Løkke Rasmussen fik 23,4 procent af stemmerne. Ved valget for lidt mere end et år siden fik Venstre og den nu forhenværende formand Jakob Ellemann-Jensen 13,3 procent af stemmerne.  

 

Læs også

 

Troels Lunds popularitet tager et dyk efter formandskandidatur 

Bliver man mere upopulær alene i kraft af at ville være formand for Venstre?

Noget kunne tyde på det. I hvert fald har Troels Lund Poulsens popularitet lidt et knæk, efter at han har rakt hånden op og meldt sig som kommende høvding i partiet.

Der er med andre ord ikke nogen Troels Lund-effekt at hente, efter at Jakob Ellemann-Jensen for en måneds tid siden smed håndklædet i ringen og trak sig fra posten.

 

Blå blok overhaler regeringen

At vælgerne ikke har stor fidus til regeringen har længe været åbenlyst.

Men for første gang siden valget i november 2022 overhaler blå blok (uden Venstre) SVM-regeringen:

De tre regeringspartier kan skrabe 33,4 procent af stemmerne sammen – mod de 50,1 procent, der satte kryds for et års tid siden – mens LA, Danmarksdemokraterne, Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige lander på 35,9 procent ifølge Epinion.

Forskydningen skyldes ikke mindst Socialdemokratiet, som for første gang i Mette Frederiksens tid som statsminister står til at få under hver femte stemme.

Ved valget fik partiet 27,5 procent af stemmerne. Men i skrivende stund står Socialdemokratiet til en voldsom tilbagegang og 18,2 procent af stemmerne. Det ville i så fald medføre et tab på 17 mandater sammenlignet med det nuværende Folketing. 

Særligt Pia Olsen Dyhr og SF høster frugterne af den socialdemokratiske tilbagegang. SF står ifølge Epinion til at blive landets næststørste parti og få 14,6 procent af stemmerne. Hvis der var valg i morgen, ville SF få en fremgang på 11 mandater.  

 

 

Mette Frederiksen bliver mere upopulær

Mette Frederiksens personlige popularitet har siden valget taget flere dramatiske op og nedture.

Den aktuelle nedtur skyldes givetvis en blanding af utilfreds med skattelettelserne og en reaktion på den såkaldte FE-sag, der igen er kommet øverst på dagsordenen de seneste uger. 

Mette Frederiksen har før vist, at hun kan få vendt kurverne igen, og hun kan sagtens vinde noget hjem igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00