Opsamling på partilederdebat: Skal Danmark afskaffe forsvarsforbeholdet?

Bør danskerne stemme ja eller nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet – og hvorfor? Det har Altinget spurgt Folketingets partiledere om i en debatserie. Få overblik over alle indlæggene her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Folketingets partiledere har i en række debatindlæg på Altinget diskuteret, om danskerne bør stemme ja eller nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet. 

Flere partier synes at have skiftet holdning til spørgsmålet efter Putins krig mod Ukraine. Så sent som 1. februar sagde udenrigsminister Jeppe Kofod til Altinget ”Der er ikke noget i forsvarsforbeholdet, som gør, at vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil.” Så hvad har ændret sig?

Vi giver her et overblik over partiledernes indlæg og deres hovedbudskaber i debatten om forsvarsforbeholdet:

Mette FrederiksenDanmark skal tage større ansvar for egen sikkerhed, skrev Mette Frederiksen (S). "Vi er – og skal være – et land, der tager ansvar. Også når det er svært. Folkeafstemningen om deltagelse i det europæiske sikkerheds- og forsvarssamarbejde handler om netop det."

Læs indlægget her.

 

Pernille VermundEU-partierne misbruger Ukraine til at afskaffe forsvarsforbeholdet, skrev Pernille Vermund (NB). "EU-partierne benytter den totale usikkerhed, som hersker efter krigen i Ukraine til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Det er på kanten af demokratisk hæderlighed, for forbeholdet har meget lidt med Danmarks sikkerhed at gøre."

Læs indlægget her.

 

Pia Olsen DyhrHvis ikke Danmark sidder med ved bordet, risikerer vi at ende på Putins menu, skrev Pia Olsen Dyhr (SF). "Ruslands invasion indvarsler intet mindre end enden på en æra for Europa. Danmark skal søge demokratiske fælleskaber og sidde med ved bordet, når de forsvarspolitiske beslutninger træffes for ikke at ende på Putins menu."

Læs indlægget her.

 

Morten MesserschmidtForsvarsforbeholdet er Danmarks garanti mod EU's fordækte intentioner, skrev Morten Messerschmidt (DF). "Berlin, Paris og Bruxelles drømmer om, at EU bliver en militær stormagt, der kan give USA og Nato modvægt. Forsvarsforbeholdet er Danmarks værn mod de fordækte intentioner."

Læs indlægget her.

 

Mai Villadsen Et nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet er et forsvar for demokratiet, skrev Mai Villadsen (EL). "At afskaffe forsvarsforbeholdet svarer til at melde sig ind i en forening, hvor man hverken har formål eller vedtægter. Vores nej er et forsvar for demokratiet."

Læs indlægget her.

 

Alex VanopslaghSelv for en EU-skeptiker som mig opvejer fordelene ved at afskaffe forsvarsforbeholdet ulemperne, skrev Alex Vanopslagh (LA). "EU blander sig generelt i alt for meget. Men der er kun få ulemper ved at afskaffe forsvarsforbeholdet, og Danmark bør ikke stå uden for militære operationer, der kan afskrække Putin."

Læs indlægget her.

 

Søren Pape PoulsenDet er nu, Danmark skal melde sig fuldt ind i den frie verden, skrev Søren Pape Poulsen (K). "Det er altid bedst at sidde med om bordet, hvor der bestemmes. Især når det drejer sig om vores frihed. Og da forsvarsområdet er et mellemstatsligt samarbejde, vil vi altid kunne sige nej, hvis vi ikke kan stå inde for en militær operation."

Læs indlægget her.

 

Sofie Carsten NielsenForsvarsforbeholdet var aldrig en god idé. Nu er det decideret meningsløst, skrev Sofie Carsten Nielsen (R). "Putins invasion af Ukraine har fundamentalt forandret Europa. Nu er spørgsmålet, hvordan vi reagerer. Danmark bør ikke lade andre kæmpe kampen, men stille sig helt ind i fælleskabet uden (forsvars)forbehold."

Læs indlægget her.

 

Franciska RosenkildeForstærket europæisk fællesskab kan være nøglen til fred, skrev Franciska Rosenkilde (ALT). "Verden forandrede sig, da Rusland invaderede Ukraine. Et forstærket europæisk fællesskab er en af nøglerne til fred og sikkerhed, derfor bør Danmark træde i karakter og lade vores forbehold falde."

Læs indlægget her.

 

Isabella ArendtDanmark lever af ansvarlighed og troværdighed. Derfor må vi af med forsvarsforbeholdet, skrev Isabella Arendt (KD). "Danmark har ikke store militære muskler at tage med til forhandlingsbordet. Vi har kun vores troværdighed og ansvarlighed. Og det ansvarlige er at sidde med ved bordet i EU, når de svære beslutninger om Europas fremtid træffes."

Læs indlægget her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00