Overblik: Disse DF-profiler ryger ud af Folketinget

NEDTUR: Dansk Folkeparti fik et katastrofevalg og blev mere end halveret efter folketingsvalget. Det får store konsekvenser for partiets folketingsgruppe, da 21 medlemmer må forlade Folketinget – heriblandt en række større profiler.

Martin Henriksen er blandt de markante profiler, Dansk Folkeparti må vinke farvel til oven på et sviende nederlag ved folketingsvalget.
Martin Henriksen er blandt de markante profiler, Dansk Folkeparti må vinke farvel til oven på et sviende nederlag ved folketingsvalget.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Meningsmålingerne så ikke gode ud for Dansk Folkeparti forud for folketingsvalget 5. juni, men få havde forudset, hvor galt det ville gå for partiet. 

Dansk Folkeparti gik 12,4 procent tilbage og mistede ved valget 21 pladser i Folketinget og står nu tilbage med bare 16 mandater. 

Forud for valget var partiet det største i blå blok, da de ved valget i 2015 fik hele 21,1 procent af stemmerne og dermed 37 mandater. Det var dengang en fremgang på 15 mandater.

Resultatet af det nye folketingsvalg er altså en kold klud i ansigtet, da det er det dårligste resultat for Dansk Folkeparti siden 1998, hvor partiet fik 7,4 procent af stemmerne.

Blandt de mange medlemmer af partiet, der nu må forlade Folketinget, er en lang række markante profiler som blandt andre Martin Henriksen, Kenneth Kristensen Berth og Kim Christiansen.

Læs også: Her er resultatet af folketingsvalget 2019

Altinget giver her det fulde overblik over, hvilke medlemmer af partiets folketingsgruppe der nu skal finde et nyt arbejde. 

Morten MarinusMorten Marinus
41-årige Morten Marinus blev valgt til Folketinget i 2011, hvor han blandt andet har været medie- og kommunalordfører. Marinus var sygehusportør, før han kom i Folketinget og er tidligere 1. viceborgmester i Jammerbugt Kommune. Marinus opnåede 1.953 stemmer ved valget.

Martin HenriksenMartin Henriksen
39-årige Henriksen har siddet i Folketinget siden 2007 og har den seneste periode været en særdeles markant udlændingeordfører. Partiet opnår imidlertid kun et mandat i Københavns Storkreds, som går til gruppeformand Peter Skaarup. Henriksen fik 2.601 personlige stemmer, hvilket er knap 500 færre end ved valget i 2015 og altså ikke nok til at slå Peter Skaarups 4.875 stemmer.

Pernille BendixenPernille Bendixen
46-årige Pernille Bendixen fik ved valget i 2015 næsten 3.300 personlige stemmer, men denne gang klarede hun ikke cuttet, efter partiet mistede to mandater i Fyn Storkreds. Bendixens stemmetal blev mere end halveret, da hun ved valget i 2019 fik 1.492 stemmer. Bendixen fik i 2014 en bøde på 3.000 kroner for at lække fortrolige oplysninger fra byrådet til pressen. Det gjorde hun i frustration over den manglende offentlighed omkring kommunens udgifter til to kriminelle familier i Vollsmose. Pernille Bendixen er uddannet salgsassistent hos Imerco, men har også fungeret som dagplejer og fungerer som lægdommer ved landsretten. 

Ib PoulsenIb Poulsen
54-årige Ib Poulsen sad i Folketinget 2007-2011 og kom ind igen i 2015. Han har i den forgangne valgperiode været en særdeles markant fiskeriordfører og har flere gange truet med at vælte nu tidligere fiskeriminister Esben Lunde Larsen. Ib Poulsen er uddannet skibsfører fra Svendborg Navigationsskole og har de seneste år arbejdet som havnebetjent i Hanstholm. Poulsens personlige stemmetal blev mere end halveret, da han gik fra 2.901 personlige stemmer i 2015 til 1.399 stemmer i 2019.

Christian LangballeChristian Langballe
52-årige Christian Langballe er uddannet teolog og har ligesom sin far, nu afdøde partilegende Jesper Langballe, arbejdet som sognepræst. Han har dog ikke helt den samme retoriske styrke og polemiske kant som sin far. Christian Langballe har en mere afdæmpet stil. Langballe har blandt andet være kirke- og indfødsretsordfører samt europaordfører. Langballe fik ved valget i 2019 1.680 personlige stemmer, hvilket var langt over en halvering af hans personlige stemmetal fra forrige valg.

Karina DueKarina Due
52-årige Karina Due har siddet i Folketinget siden 2015, hvor hun har været partiets dyrevelfærdsordfører. Hun har markeret sig i offentligheden ved at hævde, at hun kan tale med dyr og ånder. Hun har også to geder, der hedder Nik og Jay. Due har siddet i Silkeborgs byråd og regionsrådet for Region Midtjylland. Karina Due fik ved valget 1.565 personlige stemmer.

Karin NødgaardKarin Nødgaard
Med 53-årige Karin Nødgaards exit mister DF en af partiets veteraner, som sidder i hovedbestyrelsen og har været MF siden 2005. Hun har i den seneste periode blandt andet været socialordfører og var med til sammen med regeringen at sløjfe den omdiskuterede satspulje. Karin Nødgaard er datter af Dansk Folkepartis medstifter Poul Nødgaard. Nødgaards personlige stemmetal blev halveret ved valget, da hun gik fra 4.298 stemmer i 2015 til 2.142 stemmer i 2019.

Jeppe JakobsenJeppe Jakobsen
30-årige Jeppe Jakobsen blev valgt til Folketinget i 2015 og sidder desuden i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune. Jakobsen har tidligere siddet i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune og været en del af bestyrelsen i Dansk Folkepartis Ungdom. Han har titel af sekondløjtnant og har blandt andet været forsvars- og veteranordfører. Jeppe Jakobsen fik ved valget 1.216 personlige stemmer.

Merete Dea LarsenMerete Dea Larsen
41-årige Merete Dea Larsen kom i Folketinget i 2015 med over 3.500 personlige stemmer, men måtte ved dette valg nøjes med knap 1.700 stemmer, hvilket altså ikke var nok til at blive genvalgt. Før det havde hun været suppleant af flere omgange og har tidligere siddet i partiets hovedbestyrelse. Dea Larsen er oprindeligt uddannet farmakonom, og har desuden været medlem af byrådet i Roskilde Kommune.

Henrik BrodersenHenrik Brodersen
55-årige Henrik Brodersen ryger ud af Folketinget efter blot en enkelt periode på tinge. Brodersen har dog tidligere siddet i Folketinget fra 2007 til 2011 og var før det stedfortræder af en række omgange. Han er oprindeligt uddannet VVS-montør og har arbejdet som både VVS’er og skraldemand. Han har siddet i byrådet i både Skælskør før kommunalreformen og efter reformen i Slagelses byråd. Brodersen fik blot 997 stemmer ved valget mod 2.450 i 2015.

Susanne EilersenSusanne Eilersen
54-årige Susanne Eilersen er tidligere byrådsmedlem i Fredericia og regionsrådsmedlem i Syddanmark. Eilersen har været medlem af partiets hovedbestyrelse siden 2004 og blev i 2011 andensuppleant til Folketinget. Susanne Eilersen blev valgt til Folketinget for første gang i 2015. Her har hun de sidste fire år fungeret som kommunalordfører. Før hun blev medlem af Folketinget, var hun løn- og regnskabsassistent på et kursus- og konferencehotel i Fredericia. Eilersen ryger ud af Folketinget som konsekvens af Dansk Folkepartis tilbagegang i Sydjyllands Storkreds. Hun opnåede 1.373 stemmer ved valget.

Jan Rytkjær CallesenJan Rytkjær Callesen
56-årige Jan Rytkjær Callesen fra Nordborg på Als blev i 2015 valgt til Folketinget med 2.972 personlige stemmer. Her har han markeret sig som en teknologibegejstret it- og teleordfører. Han har tidligere været aktiv i Fremskridtspartiet, men har nu i tre perioder siddet i byrådet i Sønderborg for Dansk Folkeparti. I sit civile liv er Callesen selvstændig erhvervsdrivende, der blandt andet har ejet et byggemarked og et fitnesscenter. Rytkjær Callesen fik ved valget 1.056 stemmer.

Kenneth Kristensen BerthKenneth Kristensen Berth
42-årige Kenneth Kristensen Berth blev valgt til Folketinget efter partiets kanonvalg i 2015, men ryger ud efter nedturen 5. juni. Han har været en markant profil for partiet, hvor han har skulle føre partiets EU-kritik frem som  EU-ordfører. Berth er tidligere DFU-formand og har de seneste ti år arbejdet i partiets sekretariat på Christiansborg. Han er uddannet cand.mag. i historie og samfundsfag. Kenneth Kristensen Berth fik ved valget 937 stemmer.

Mikkel DenckerMikkel Dencker
43-årige Mikkel Dencker har været byrådsmedlem i Hvidovre siden 1998 og  viceborgmester siden 2014. Han ryger ud efter at have siddet som medlem af Folketinget siden 2007, hvor han blandt andet har været partiets klima- og energiordfører. Inden livet på Christiansborg nåede Dencker at studere økonomi i fire år på Københavns Universitet. Han er gift med partifællen, folketingsmedlem Mette Hjermind Dencker, som modsat Mikkel Dencker opnåede genvalg 5. juni. Mikkel Dencker fik 859 personlige stemmer.

Kim ChristiansenKim Christiansen 
62-årige Kim Christiansen har siddet i Folketinget siden 2005. Han kom i heftig modvind tidligere i foråret på grund af en omfartsvej omkring Mariager til 377 millioner kroner. Planerne blev drastisk neddroslet, men det var ikke nok til at redde mandatet for restauratøren og den tidligere deltager i sangkonkurrencen X Factor. Christiansens personlige stemmetal faldt dramatisk fra 2.874 i 2015 til 1.156 i 2019.


Claus Kvist HansenClaus Kvist Hansen
50-årige Claus Kvist Hansen blev valgt ind i 2015 og har blandt andet været udviklingsordfører i den forgangne periode. Han har tidligere været medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig ud, fordi hans holdninger til EU- og indvandrerpolitik lå for fjernt fra S. Han har været medlem af DF siden 2006. Claus Kvist Hansen er uddannet jurist, og til daglig er han ansat som leder af sekretariatet for De Videnskabsetiske Komitéer for Region Syddanmark. Kvist Hansen fik 917 personlige stemmer ved valget.

Jan-Erik MessmannJan-Erik Messmann
70-årige Jan-Erik Messmann blev i 2015 valgt ind i Folketinget. Han har tidligere været pilot, tv-vært og kaptajn på kanalrundfarten i København. På Christiansborg har han været ordfører for nordisk samarbejde. Jan Erik Messmann fik i 2019 under en fjerdedel af det antal stemmer, han fik i 2015. Messman fik nemlig 399 personlige stemmer i 2019 mod 1.888 i 2015.

Marlene HarpsøeMarlene Harpsøe
35-årige Marlene Harpsøe er en af Dansk Folkepartis sjældne unge kvinder, men partiets tilbagegang sender hende ud af Folketinget. Hun blev første gang valgt ind i 2007 efter at have været næstformand for partiets ungdomsorganisation, DFU. I sidste periode har hun blandt andet været ordfører for erhvervsuddannelserne. Harpsøe har tidligere været medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden og sidder nu i byrådet i Helsingør. Harpsøe fik 1.677 personlige stemmer ved valget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Langballe

Fhv. MF (DF)
cand.theol. (Aarhus Uni. 1998)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00