Parlamentet#10: Balkan-drømme, polsk naziskandale og krav fra S om en ny traktat

PODCAST: Forslag om ny udvidelse, strid om fremtidens Europa-Parlament og gennembrud for tysk regering. Hør om det i denne uge, hvor Socialdemokraternes EU-ordfører også kræver modvægt til traktaternes fire friheder.

Mens briterne er på vej ud af Den Europæiske Union, så vil en række lande på det vestlige Balkan gerne ind. I denne uge foreslog EU-Kommissionen en strategi for, hvordan man måske kan lukke døren op for nogle af dem i 2025.

Forslaget er kontroversielt blandt europæiske regeringer, hvoraf mange har været ramt af udvidelses-træthed i årevis. Det vil debatten sikkert også vise, når EU's udenrigsministre mødes i Sofia i næste uge.

Artiklen fortsætter under podcasten

Alt det kan du høre om i denne uges nye udgave af Altingets Europa-podcast, ’Parlamentet’, hvor EU-redaktør Rikke Albrechtsen sammen med vært Thomas Lauritzen smager på et ord som ”absorptionskapacitet” – og hvor de også diskuterer gennembruddet i de tyske regeringsforhandlinger om en ny ”GroKo”.

Du kan også høre om, hvorfor et stort flertal i Strasbourg stemte for at fjerne den polske politiker Ryszard Czarnecki fra posten som næstformand i Europa-Parlamentet. Czarnecki, der er fra Polens nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), havde beskyldt en anden politiker for at være ”nazi-kollaboratør”.

Under samme samling nedstemte parlamentarikerne deres eget forslag om tværnationale valglister, mens Parlamentet til gengæld holder hårdt fat i deres indflydelse på udpegelsen af den næste formand for Kommissionen via den såkaldte Spitzenkandidat-proces. Hvor mon det placerer Margrethe Vestagers chancer for en ny toppost næste år?

Sidst men ikke mindst har Socialdemokratiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard Thomsen, været i studiet for at fortælle om sit partis ambitioner for Danmarks Europa-politik.

Han mener blandt andet, at den frie bevægelighed over grænserne i det indre marked er løbet løbsk – så meget faktisk, at det ifølge Socialdemokraterne vil kræve traktatændringer at inddæmme den.

”De fire friheder i det indre marked har fået forrang over for stort set alle andre principper, i særdeleshed respekten for lønmodtagernes lønninger, rettigheder og arbejdsvilkår. Det vil vi gerne gøre noget ved,” siger Hummelgaard.

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her. Find os på Stitcher her.

Forrige artikel Altinget special: Lyt til artiklen om kulturnovicen, der endte som storbyparnassets darling Altinget special: Lyt til artiklen om kulturnovicen, der endte som storbyparnassets darling Næste artikel Altinget special: Amnesty-generalen mener, at der er brug for at genfortælle menneskerettighederne Altinget special: Amnesty-generalen mener, at der er brug for at genfortælle menneskerettighederne
Kjærsgaards og Thulesens forhold er blevet anstrengt

Kjærsgaards og Thulesens forhold er blevet anstrengt

ANALYSE: Modsætningerne i DF handler mere om stil og magtpositioner end om politisk uenighed. I valgkampen har der været gensidig irritation mellem Kjærsgaard og Thulesen, men der er ikke tale om to politiske fløje over for hinanden.