Debat

Pia Kjærsgaard: Alt kan ikke omtales som racisme

REPLIK: Når debattøren Harun Demirtas mener, at nærmest alt kan kategoriseres som racisme, er han med til at udvande problemet, skriver udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF).

Den racisme, der nu engang måtte være, bliver overskygget af spøgelser, som bliver set alle vegne, skriver Pia Kjærsgaard. 
Den racisme, der nu engang måtte være, bliver overskygget af spøgelser, som bliver set alle vegne, skriver Pia Kjærsgaard. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pia Kjærsgaard (DF)
Udlændingeordfører

Kære Harun Demirtas.

Du skriver i dit indlæg, at jeg vil normalisere racisme og diskrimination og har ytret tvivl om, hvorvidt man overhovedet kan arbejde, fordi man er muslim.

Det er faktuelt forkert, hvilket jeg håber, at du er helt klar over. Og det er netop problemet, når man overgør andres holdninger og tanker for at fremme ens egen virkelighed og dagsorden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Når indvandrerdrengene i en bandemercedes med de mørktonede ruder, endnu en gang bliver stoppet af politiet, kan de opfatte det som racisme.

Det kan også blot være, at det er næse for godt politiarbejde, da sandsynligheden for, at der er noget interessant ved dem, er større end den tilsvarende bil, der kører forbi, hvor der sidder en ældre velklædt herre sammen med sin kone.

Man kan opleve og føle en masse. Men uanset hvad er der forskel på ordet racisme og diskrimination – eller forskelsbehandling for den sags skyld. 

Pia Kjærsgaard (DF)
Udlændingeordfører

Når den stærkt overvægtige sorte mand ikke bliver udvalgt til klubbens førstehold i fodbold, kan vedkommende opfatte det som forskelsbehandling, diskrimination eller ligefrem racisme. Det kunne også være af rent praktiske årsager, da de træner fem gange ugentligt og spiller en kamp.

Når kvinden med tørklædet ikke får jobbet i fritidsklubben, kan hun føle det som forskelsbehandling, diskrimination eller rendyrket racisme. Måske er sandheden blot, at klubben søger en mandlig medarbejder, fordi de hver mandag tager i den lokale svømmehal, og her omklæder og bader mænd og kvinder ikke sammen.

Men i din optik er det følelsen, som vi skal forholde os til. Og ikke det faktuelle, hvorfor man egentlig er blevet afvist.

Forskel på racisme og forskelsbehandling
Man kan opleve og føle en masse. Men uanset hvad er der forskel på ordet racisme og diskrimination – eller forskelsbehandling for den sags skyld. Og det er uanset, hvor meget man forsøger at omtale det som et begreb og forsøger at kalde alt for racisme.

Argumenterer man for, at nærmest alt kan omtales som racisme, som du også gør i dit indlæg, er man selv med til at udvande et problem og begreb, som vi selvfølgelig skal bekæmpe.

For eksempel at man ikke kan finde den shampoo i et normalt supermarked, man skal bruge til netop ens hår, og forklare det med, at det er begrundet i den hudfarve, man har, og man derfor skal købe det i en specialforretning.

Det har tydeligvis intet med racisme at gøre, men helt normal købmandskab. Og det er uanset, hvordan man selv opfatter det. Her vil det så være det, at alle købmænd i landet, der ikke lige finder det hensigtsmæssigt at forhandle et nicheprodukt, de ikke sælger tilstrækkeligt, gør det på baggrund af racisme.  

Læs også

Dumt at kalde det racisme
Du konkluderer, at fordi man bliver afvist et sted og måske tilfældigt har en særlig religion eller hudfarve, så er det partout racisme. Det kan der jo ligeså vidt være 100 andre gode grunde til. Men det forholder du dig ikke til. Du ser det bare som racisme.

Du henviser ligeledes til Marie Krarup, som har ytret forståelse for, at man som tandlæge bliver fravalgt, fordi man faster under ramadanen og at det i din optik så skulle give alle arbejdsgivere indirekte ret til at fravælge muslimer i alle job.

Jeg håber, at du selv kan læse, at Krarups argumentation er begrundet i praktiske og sikkerhedsmæssige overvejelser, som reelt vil kunne udgøre et problem? Dem kan man så være uenige i.

Men at kalde det racisme er for dumt. Og at det så pludselig skulle omhandle alle muslimer, som man skal kunne fravælge, ved jeg ganske simpelt ikke, hvor du har fra.

Oversskygger racismen
Samtidig skriver du, at afvisningen af en fastende muslim handler om, at arbejdsgiveren tænker på sine kunder ved ikke at ville have en assistent, som er ved at besvime grundet lavt blodsukker. Er du uenig i det?

Men du ender så alligevel med lige med at konkludere, at du har mødt mange patienter, der er ligeglade med personalets udseende. Nu handler patienternes sikkerhed jo bare ikke om personalets udseende eller påklædning.

Dit indlæg er desværre fuld af fordomme, usandheder og overdrivelser, som er med til at fordreje den vigtige debat, så vi i stedet kunne debattere racisme, eller hvad du egentlig vil med dit indlæg. I stedet bruger vi tiden på udenomssnak. 

Den racisme, der nu engang måtte være, bliver desværre fuldkommen overskygget af spøgelser, som bliver set alle vegne. Blot fordi man bliver valgt fra.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harun Demirtas

Næstformand, Dansk Sygeplejeråd
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen 2012), sygeplejerske (Metropol 2016)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00