Kommentar af 
Harun Demirtas

Harun Demirtas: Lad ikke DF afspore racismedebatten fra selve problemet

KOMMENTAR: Når borgerlige politikere forsøger at få debatten om racisme til at handle om, hvad racisme overhovedet er, så misser vi chancen for at diskutere virkelighedens problemer med racisme og diskrimination i Danmark, mener Harun Demirtas. 

Nogen i Dansk Folkeparti må forklare Marie Krarup (DF), hvad det vil sige at leve i et demokrati, mener Harun Demirtas. 
Nogen i Dansk Folkeparti må forklare Marie Krarup (DF), hvad det vil sige at leve i et demokrati, mener Harun Demirtas. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Harun Demirtas
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mange borgerlige politikere er meget optagede af debatten om racisme i disse dage.

Debatten handler for dem ikke om, hvorvidt nogle mennesker i Danmark føler, der er racisme. For de er meget optagede af definitionen af selve ordet racisme fremfor oplevelsen.

Men er det egentlig ikke lige meget, hvad det hedder?

Hvis en person er blevet nægtet arbejde på grund af religion og udseende, er det så ikke det, vi skal tale om? Hvorfor vil politikerne ikke tage sig af selve problemstillingen i stedet for at fokusere på ordets definition?

Fakta
Harun Demirtas er tidligere flygtning og arbejder til daglig som sygeplejerske. Harun Demirtas har været rådgiver for unge LGBT-personer samt rådgivet om hiv og aids. Desuden er han næstformand i Dansk Sygeplejeråd, kreds H, samt bestyrelsesmedlem i Aids-Fondet.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Ifølge Pia Kjærsgaard og Marie Krarup er det helt forståeligt, at en arbejdsgiver fravælger en muslim ved en ansættelsesproces.

Især tørklæder udgør umiddelbart et problem. Eller en tandlægeassistent, der holder ramadan, fordi man ikke vil risikere at stå med en assistent, der er ved at besvime over patienterne på grund af lavt blodsukker.

Når man stiller spørgsmålstegn ved, om man overhovedet kan arbejde, kun fordi man er muslim eller har et udseende, arbejdsgiveren ikke er vant til, så er det ligegyldigt, om man kalder det for racisme eller diskrimination

Harun Demirtas

Det er tydeligvis ikke racisme. Det er ifølge de to damer helt acceptabelt, at en arbejdsgiver tænker på sine kunder. 

Jeg har mødt mange dygtige sosu-assistenter og sygeplejersker, der er muslimer eller går med tørklæde. Ligesom jeg har mødt mange patienter, der er ligeglade med personalets udseende.

For det, der er afgørende for patienter, er at kunne få behandling. Og det sikrer alle, uanset om de er er muslimer eller ej.

Men når man stiller spørgsmålstegn ved, om man overhovedet kan arbejde, kun fordi man er muslim eller har et udseende, arbejdsgiveren ikke er vant til, så er det ligegyldigt, om man kalder det for racisme eller diskrimination. For problemet er lige så stort og uacceptabelt, uanset hvilken etiket du vil sætte på.

Det kan vi dog ikke debattere. For politikerne afsporer debatten ved at gemme sig bag definitioner.

Debatterne starter altid heftigt med eksempler fra virkeligheden om racisme. Og de ender med, at politikerne og debattørerne til sidst bliver enige om, at det eksempel ikke var ”heelt” racisme, men mere diskrimination, hvorfor det engagement, der var i debatterne, pludselig forsvinder.

Læs også

For hvem har ikke oplevet diskrimination i livet? Det har til og med Pia Kjærsgaard oplevet. Tonen forandrer sig og bliver til ”bare” diskrimination fremfor ”lige så alvorligt”.

Man kan aldrig ifølge disse borgerlige debattørers opfattelse tale om racisme, med mindre man er fravalgt på grund af ens hudfarve. Nærmest ordret, hvor det opfylder straffelovens paragraffer.

Men problemet er, man vil aldrig kunne få nogen til at stå frem med det, hvis det er derfor, man er blevet ringere behandlet.  

Derfor bliver det kun et ”gæt” og ”vurdering” af hele forløbet for os muslimer. Var det racisme, det man lige oplevede?

Nogle debattører og politikere er så optagede af selve ordets definition, at vi derfor ikke kan komme videre i denne unikke debat og tale åbent om tingene, som de er.

At opleve, man er blevet spyttet på, fordi man har tørklæde på, eller afvist ved døren til et diskotek, fordi man har skæg og ser mellemøstlig ud, er et alvorligt problem, uanset om det hedder diskrimination eller racisme. Problemet og oplevelsen er alvorligt, uanset hvad de kalder det for. 

Derfor er det også vigtigt at reagere kraftigt overfor politikere, der prøver at afspore debatten, og også gerne vil normalisere racisme og diskrimination i Danmark.

Når Marie Krarup for eksempel nævner, at muslimske tandlægeassistenter godt må fravælges ved ansættelse, og dermed indirekte giver alle arbejdsgivere ret til at fravælge muslimer på arbejdsmarkedet, håber jeg nogle kloge hoveder i Dansk Folkeparti sætter hende godt ind i, hvad det vil sige at leve i et demokrati. 

-----

Harun Demirtas er tidligere flygtning og arbejder til daglig som sygeplejerske. Harun Demirtas har været rådgiver for unge LGBT-personer samt rådgivet om hiv og aids. Desuden er han næstformand i Dansk Sygeplejeråd, kreds H, samt bestyrelsesmedlem i Aids-Fondet. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harun Demirtas

Næstformand, Dansk Sygeplejeråd
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen 2012), sygeplejerske (Metropol 2016)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)









0:000:00