Podcast: Corona har skubbet os ud på kanten til ny finanskrise

AJOUR: Amerikanerne har fundet de økonomiske kanoner fra finanskrisen frem igen, og i EU er der allerede opstået problemer med uenigheder og fejltrin. Hvad gør vi nu?

Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Abonner i iTunes | Spotify | Acast 

På sit vigtigste pressemøde indtil videre som Den Europæiske Centralbanks øverste chef trådte franske Christine Lagarde ifølge de fleste iagttagere noget så gebommerligt i spinaten.

Det skete, da hun sagde, at det ikke var ECB's opgave at udligne renteforskellen mellem italienske statsobligationer og de øvrige eurolandes statsobligationer.

For coronavirussen har ikke bare kastet Europa ud i en historisk sundhedskrise; den har skubbet hele verdensøkonomien ud på kanten af afgrunden til en ny finanskrise. Og nu lød det så på euroens topchef, som om hun var klar til at lade italienerne sejle deres egen sø.

Renten på de italienske obligationer steg med raketfart bagefter, og pludselig var landet ikke bare det mest coronaramte land i Europa, men også det land under det tungeste økonomisk pres. For hvordan skal den italienske stat så finde penge til virksomhederne, sundhedsvæsenet og arbejdsmarkedet?

Dermed ser de europæiske politikere og befolkninger mareridtet gentage sig fra 2010'ernes massearbejdsløshed, store politiske konfrontationer og spørgsmålet om, hvorvidt euroen og EU overhovedet kan overleve.

Hvad er op og ned i den diskussion? Hvordan griber de europæiske lande, herunder Danmark, coronakrisen an – og er vi allerede på vej ned i afgrunden af en ny global finanskrise?

Det er spørgsmålene i dagens Altinget Ajour, hvor magasinredaktør på Altinget Esben Schjørring er vært, og gæst er lektor og ph.d. på Københavns Universitet og klummeskribent i Altinget Magasin Søren Hove Ravn.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00