Politisk flertal er klar til at hæve klimamålet for 2030, men eksperter anbefaler at fokusere på noget andet

På torsdag begynder regeringsforhandlingerne at handle om klima og grøn omstilling. Her forventes et flertal at være klar til at hæve klimamålet i 2030, men ifølge Concito, Klimarådet og De Økonomiske Råd bør politikerne først rette fokus andre steder hen.

På torsdag begynder regeringsforhandlingerne i Statsministeriet at handle om klima, miljø, natur og grøn omstilling.
På torsdag begynder regeringsforhandlingerne i Statsministeriet at handle om klima, miljø, natur og grøn omstilling.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Mette Frederiksens rød-grønne støttepartier siger 80 procent, i valgkampens slutspurt meldte hendes eget Socialdemokratiet og Venstre sig klar til at diskutere et højere klimamål i 2030, og efter valget har Konservatives Rasmus Jarlov tilsluttet sig budskabet om, at Danmarks CO2-reduktionsmål skal hæves over 70 procent.

Der er ingen tvivl om, at det fordyrer klimaindsatsen, hvis man øger klimamålet i 2030, hvis endemålet stadig er klimaneutralitet i 2050.

Lars Gårn Hansen
Økonomiprofessor ved Københavns Universitet og en del af De Økonomiske Råds formandskab

Men spørger man nogle af landets skarpeste klimaeksperter, så bør regeringsforhandlingerne om klima starte et andet sted.

”Der er ingen tvivl om, at det fordyrer klimaindsatsen, hvis man øger klimamålet i 2030, hvis endemålet stadig er klimaneutralitet i 2050,” siger Lars Gårn Hansen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet og en del af De Økonomiske Råds formandskab.

Vil politikerne skrue op for ambitionerne, bør de i stedet fremrykke ”endemålet” om klimaneutralitet. Det vil give en mere omkostningseffektiv klimaindsats end løsrevne slagsmål om delmål på vej mod klimaneutralitet i 2050, vurderer vismanden.

”Et højere klimamål i 2030 kan godt hænge sammen med et mere ambitiøst endemål eller hvis man indfører, at Danmark har et bestemt klimabudget frem mod klimaneutralitet,” siger Lars Gårn Hansen.

Han tilføjer hurtigt, at det dog ville være ”nyttigt”, hvis politikerne havde nogle analyser og et beslutningsgrundlag at stå på, inden de tog en endelig beslutning.

På den måde ville de have en bedre ide om, hvad det vil koste at ændre på klimamålene og havde et grundlag at diskutere afvejninger ud fra. Hæver politikerne klimamålet til 80 procent i 2030, så vil CO2-afgiften for eksempel skulle være højere end det, der blev aftalt i sommer. Måske endda ”væsentlig højere,” lyder hans vurdering.

{{toplink}}
Læs også

Både Klimarådet og Concito er faktisk i gang med at lave analyser af de danske klimamål.

0:000:00