I valgkampens slutspurt: Socialdemokratiet og Venstre åbner for at hæve mål i klimaloven

Hverken Mette Frederiksen (S) eller Jakob Ellemann-Jensen (V) vil sige med hvor meget, men begge er klar til at diskutere at hæve klimamålet i 2030 efter valget. Det har været meningen i mere end et år, at klimamålet skulle ”genbesøges” i 2023.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

I weekenden op til valgdagen var både Socialdemokratiet og Venstre pludselig klar til at kigge på, om man kan hæve klimalovens ambition om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Ingen af partierne ville dog sætte konkrete tal på. 

Først kom meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview i Information lørdag, og kort efter blev det fulgt op af partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V) på TV2 samme dag.

”Nu er vi altså tre fjerdedele af vejen, og vi kommer i mål. Så jeg har ikke et konkret tal til dig, men når du spørger, om jeg er villig (til at hæve klimamålet, red.), så er svaret ja,” siger Mette Frederiksen til Information.

Og til TV2 lød det fra V-formand Jakob Ellemann-Jensen:

”Det er jeg villig til at diskutere. Det, som er vigtigt for mig, det er, at der sker noget. At det ikke kun er at sætte målet. Det vigtige er ikke at sige, at jeg vil løbe et maraton til juni, det vigtige er at komme i gang med løbetræningen. Nu”.

Genbesøg af klimamål i 2023

Slår man op i regeringens ”Køreplan for et grønt Danmark” fra september sidste år, stod der allerede der, at ”senest i 2023” vil regeringen ”genbesøge de eksisterende klimamål”. Det blev gentaget i regeringens klimaprogram i september i år.

Ifølge regeringen er der allerede indgået aftaler, der vil sikre at 70 procentsmålet nås, hvis ”bare” landbruget leverer reduktioner svarende til fem millioner ton CO2 om året i 2030.

I den brede klimaaftale for landbruget er det ambitionen, at landbruget skal reducere med otte millioner ton i 2030. 1,9 millioner er allerede sikret med aftalen.

Og det meste af vejen til de resterende fem millioner ton til klimamålet i 2030, kan måske allerede være i sigte med en kommende CO2-afgift på landbruget, som skal forhandles umiddelbart efter, at en ekspertgruppe er klar med anbefalinger i starten af det nye år.

Vismænd: Fremryk mål om klimaneutralitet 

Både Radikale, Enhedslisten og SF har tidligere nævnt, at 80 procent CO2-reduktion i 2030 var et oplagt nyt mål.

De økonomiske vismænd har tidligere dog peget på, at det fordyrer klimaindsatsen at hæve et delmål, når endemålet stadig er klimaneutralitet i 2050.

”Er politikerne blevet mere ambitiøse, bør de ikke vise det ved at skrive et meget højt delmål ind i klimaloven, fordi det kun vil gøre det hele dyrere. I stedet bør de fremrykke endemålet: målet om klimaneutralitet i 2050, og indføre et samlet klimabudget frem til klimaneutralitet. Det vil være vores råd,” siger Lars Gårn Hansen, økonomiprofessor ved Københavns Universitet og en del af De Økonomiske Råds formandskab, tidligere sagt til Altinget.

Mangler stadig at levere i 2025

Ifølge klimatænketanken Concito er det klimamål, vi er tættest på, 2025, til gengæld endnu ikke opfyldt.

Ifølge tænketanken mangler 1,3-4,4 millioner tons årligt, hvilket er længere væk fra målet end i regeringens opgørelser. Det skyldes, at regeringen, ifølge tænketanken, ikke har taget højde for grænsehandel og at CO2-fangst og lagringsprojekter bliver forsinket.

En spritny opgørelse fra Jyllands-Posten viser, at regeringen har haft Radikale og SF med i alle klimaaftaler i denne valgperiode. Dernæst har S-regeringen lavet flere aftalte CO2-reduktioner med Venstre og Konservative end Enhedslisten. Og lidt flere med Liberal Alliance end med Alternativet.

Da Folketinget senest i 2025 ifølge klimaloven skal fastlægge et nyt 2035-klimamål, vil der også i den næste valgperiode komme en masse fokus på Danmarks klimamål.

Der er valg til Folketinget tirsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00