Portræt af Egypten: COP27 vil vise, om værtslandet kan være Afrikas klimastemme og politisk fængsel på én gang

Årets vigtigste klimatopmøde foregår i kystbyen Sharm el-Sheikh i Egypten. Altinget tegner et portræt af landet, der blev centrum for Det Arabiske Forår.

Demonstranter er klædt i hvidt i solidaritet med Egyptens politiske fanger, herunder den britiske statsborger Alaa Abd el-Fattah, der sultestrejker i fængslet. 
Demonstranter er klædt i hvidt i solidaritet med Egyptens politiske fanger, herunder den britiske statsborger Alaa Abd el-Fattah, der sultestrejker i fængslet. Foto: Mohammed Salem/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Mette Frederiksen var på Teams med Abdel Fattah al-Sisi. Den egyptiske præsident, der i 2013 kuppede sig til magten, troede nok, at den danske statsminister ville snakke om "menneskerettigheder og andre ting man normalvis konfronterer en egyptisk leder med".

Det antog statsministeren i hvert fald, fortæller hun i sin egen podcast.

Al-Sisi gav sin danske kollega en opgave: Du har en befolkning på omkring 100 millioner, der bor i et land, hvor 95 procent af jorden rent faktisk er sand, som ikke kan dyrkes.

Læg dertil, at befolkningen hvert år vokser med 2-3 millioner, og at de fem procent jord, der kan dyrkes, ligger langs Nilen – den bibelske flod, som i sig selv er centrum for stridigheder med blandt andet Etiopien, som har bygget en gigantisk dæmning, der kan reducere vandmængden i Egypten.

"Så sagde han bare: Inden vi går i gang med vores samtale, så vil jeg gerne have, at du overvejer: Hvordan vil du lede Egypten?" fortæller Mette Frederiksen i podcasten.

Netop de menneskerettigheder, Mette Frederiksen antog, at al-Sisi forventede at blive konfronteret i Teams-samtalen, er Egypten blevet konfronteret med på COP27 i Sharm el-Sheikh.

Planen er ellers ifølge Egypten, at COP27 skal bruges til at holde Parisaftalens 1,5-gradersmål "i live" en verden, der lige nu styrer mod 2,5 graders opvarmning. Samtidig skal landene arbejde videre på de aftaler, der ikke blev lukket ved COP26 i Glasgow. Det omfatter blandt andet 'tab og skader', der for første gang står på den officielle dagsorden. Begrebet dækker over økonomisk kompensation til de udviklingslande, der er hårdest ramt af klimaforandringerne forårsaget af historiske drivhusgasudledninger i rige lande.

Da COP27 åbnede søndag den 26. november, drak aktivisten Alaa Abd el-Fattah sit sidste glas vand efter at have sultestrejket siden april. Han er idømt fem års fængsel for et Facebook-opslag om forholdene i landets fængsler.

Aktivisten Alaa Abd el-Fattah har siddet fængslet i to år for et Facebook-opslag. Billedet er fra 2015, hvor han fik en anden dom for at bryde et forbud mod demonstrationer. 
Aktivisten Alaa Abd el-Fattah har siddet fængslet i to år for et Facebook-opslag. Billedet er fra 2015, hvor han fik en anden dom for at bryde et forbud mod demonstrationer. 
Foto: Asmaa Waguih/Reuters/Ritzau Scanpix

0:000:00