EU åbner i 11. time døren for ulandenes største ønske på COP27

EU's klimakommissær, Frans Timmermans, erklærer EU åben for en fond, der skal kompensere lande, der er hårdest ramt af klimaforandringer. Forslaget er et forsøg på at løsne op i de fastlåste forhandlinger på COP27, der officielt skal slutte fredag.

Ben Goloff (iført rød T-shirt) og klimaaktivister fra hele verden har medbragt en stor, pølseformet ballon der skal symbolisere et gas- eller olierør for at skabe opmærksomhed om sagen på COP27’s sidste officielle dag
Ben Goloff (iført rød T-shirt) og klimaaktivister fra hele verden har medbragt en stor, pølseformet ballon der skal symbolisere et gas- eller olierør for at skabe opmærksomhed om sagen på COP27’s sidste officielle dag Foto: Rasmus Raun Westh/Altinget
Rasmus Raun Westh

SHARM EL-SHEIKH: Klimaaktivisten Ben Goloff ligger og ruller rundt på en omkring ti meter lang, pølseformet metalballon.

"Vi skal udfase fossile brændsler, og vi har brug for handling på klimaretfærdighed og tab og skader," siger Ben Goloff, der er seniorklimaforkæmper ved amerikanske Center for Biological Diversity.

Han ruller videre for at hjælpe en håndfuld klimakammerater med at lukke luften ud af ballonen, der symboliserer et gas- eller olierør.

Vi har brug for handling på klimaretfærdighed og tab og skader.

Torsdag udsendte det egyptiske formandsskab en venlig mail til forhandlerne med oplysninger om, hvilke spisesteder og busruter, der er åbne helt frem til søndag midnat – altså to døgn efter planlagte sluttidspunkt.

Sent torsdag aften kom EU med klimakommissær Frans Timmermans i spidsen med et forslag om at etablere en fond til tab og skader.

Timmermans talte tidligere på ugen om at "bygge broer" med henblik på tab og skader, men fonden er en helt ny indrømmelse over for G77-gruppen af udviklingslande.