Poul Madsen: Advokatundersøgelser er juridisk amatørteater
Sagen i Randers er seneste eksempel på, hvordan en part bestiller en såkaldt "uvildig" advokatundersøgelse, der frikender selvsamme kunde. Ingen er uvildige, hvis den ene part i en sag betaler gildet, skriver Poul Madsen, der vil have domstolene til at se på advokaternes rolle i lignende sager.
Poul Madsen
Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatterEt godt gammelt mundheld siger, at man ikke skal save den gren over, man selv sidder på.
Oversat til moderne advokatdansk betyder det, at man naturligvis ikke kritiserer dem, der hyrer en til at lave en advokatundersøgelse. Ofte bliver disse undersøgelser endda benævnt som 'uvildige' i medierne, hvilket er en fornærmelse mod det danske sprog.
Ingen er uvildige, hvis det er den ene part i en sag, der betaler gildet.
Vi så det i sidste uge, da Randers Kommune bad kommunens advokater om at lave en undersøgelse af Nordic Waste-sagen.
Den frikendte kommunen og gav virksomheden hele skylden for den truende miljøkatastrofe, på trods af at kommunen havde været på 19 kontrolbesøg uden at påtale noget som helst. Nogle af dem fandt sågar sted, efter at alle med det blotte øje kunne se, at mudderbjerget nu dækkede en af bygningerne ved landevejen.
Det fandt advokaterne ikke vigtigt, men det ville jo også have været til skade for advokaternes kunde; Kommunen.
Randers er på ingen måde en enlig svale. I august 2023 frikendte en advokatundersøgelse Fagbevægelsens Hovedorganisations ledelse i sagen om forbundsformand Lizette Risgaards påståede krænkelser.
Det er på tide, at domstolene blander sig i, hvordan advokater udfører deres job som selvbestaltede dommere
Poul Madsen
"Både Forretningsudvalget og Hovedbestyrelsen tager undersøgelsen til efterretning og konstaterer, at FH’s politiske og administrative ledelse har handlet på den viden, de har haft", skrev organisationen på dens egen hjemmeside.
Lettelsen i hele fagbevægelsen var stor. Kun Lizette Risgaard havde begået noget, der var forkert. Puha, lad os komme videre.
Ingen bekymrede sig åbenbart om, at advokaternes mandat var godkendt af de selvsamme mennesker, som nu var frikendt.
Hele MeToo-bølgen blev også pakket ind i et væld af advokatundersøgelser. TV 2’s er den mest berømte og berygtede. Den bliver brugt som undervisningsmateriale utallige steder - og ikke for det gode.
Senest har en af de fyrede, den detroniserede stjernestudievært Jes Dorph-Petersen, sagsøgt advokaterne bag undersøgelsen - og tak for det.
Det er på tide, at domstolene blander sig i, hvordan advokater udfører deres job som selvbestaltede dommere betalt af den ene af sagernes parter.
Det ville svare til, at man kunne købe en dommer til at dømme i en retssag, hvor man selv er på anklagebænken. Ville vi finde os i det?
Selvfølgelig ikke.
Men spørgsmålet er i virkeligheden ikke, hvorfor vi finder os i disse selvbestaltede dommere. Det er ligegyldigt. Man kan købe sig til mange ting. Men hvorfor tager vi disse undersøgelser alvorligt?
I Randers sad der en kødrand af journalister til det pressemøde, hvor borgmesteren frikendte sig selv og kommunen med en nikkende kommunaldirektør og indkøbt advokat på siden.
Alle medier rapporterede videre, at kommunen frikendte sig selv - mange i gul breaking. Heldigvis blev der også stillet en række spørgsmål om undersøgelsens troværdighed. Men overordnet tog medierne undersøgelsen alt for alvorligt.
Hele advokatbranchen sætter deres troværdighed på spil
Poul Madsen
Undersøgelsen er mindre værd end ingenting - og maksimalt en notits eller en tv-voice over værd. Borgmesteren kunne man så tage ind bagefter og hegle igennem i et kritisk interview.
Næste spørgsmål er, hvorfor advokater medvirker til at spille juridisk dilettantteater og lave disse alt andet end uvildige undersøgelser. Et oplagt svar er penge.
Regningerne er eksorbitant store, og med den rigtige konklusion styrkes forholdet til kunden også på den lange bane. Mon ikke Randers Kommune havde set sig om efter en anden advokat, hvis dens tilsyn havde fået den kritik, det fortjener, i deres egen advokats undersøgelse?
Hele advokatbranchen sætter deres troværdighed på spil med disse undersøgelser. Hvorfor kommer advokaternes brancheorganisation ikke på banen?
En passende konklusion ville være, at de advokater, der laver undersøgelser for deres egne kunder og kalder dem uvildige, mister deres bestalling.
Men findes der overhovedet ikke advokatundersøgelser, der har været troværdige og har kritiseret den, som betalte? Jeg kunne ikke umiddelbart komme på nogen, da min kone spurgte.
Bagefter spurgte jeg mine følgere på X.
Mikkel Jensen, journalist for DR på Christiansborg, mindede mig om en: "Bruun Hjeles undersøgelse af hvidvasksagen i Danske Bank". Den blev afsluttet i september 2018. Siden er der løbet mange utroværdige uvildige advokatundersøgelser i åen.