Socialdemokratiet klar til undersøgelse af FE-sag, men først efter Findsens tur på anklagebænken

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste har én uge inde i valgkampen sendt en eksplosiv bog på gaden. Nu støtter regeringspartiet forslag om en undersøgelse af sagen, men først efter afgørelse i Findsens straffesag. Flere andre partier kræver en kulegravning allerede nu.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Sagen om hjemsendelsen af ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste skal gås efter i sømmene.

Det mener et flertal af partierne i Folketinget. Men tidspunktet for undersøgelsen er der dog ikke enighed om. Socialdemokratiet støtter en undersøgelse, men partiet vil først sætte den i gang, når sagen mod den hjemsendte chef Lars Findsen er blevet afgjort.

Det fortæller justitsminister Mattias Tesfaye til TV 2.

”Det er et spørgsmål om tillid til efterretningstjenesterne. Vi har virkelig brug for gode efterretningstjenester, og af gode grunde kan deres arbejde ikke foregå i fuld offentlighed. Så vi har virkelig behov for, at der er bred politisk tillid til efterretningstjenesternes arbejde,” siger justitsministeren til TV 2.

Krav fra Radikale, Moderaterne og de blå

Udtalelsen kommer i kølvandet på, at Radikale har tilsluttet sig et krav fra de borgerlige partier og Moderaterne om at nedsætte en undersøgelseskommission. Det oplyste Sofie Carsten Nielsen tidligere fredag ifølge TV 2 til Ritzau. Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen har endda gjort kravet til en forudsætning for, at hans parti kan pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister.

"Hvis Socialdemokratiet skal indgå i sådan en regeringsdannelse, så skal hun tåle det her. Jeg har ikke en forventning om, at hun så i eftermiddag siger okay, så siger jeg ja til det. Men det er det, der kommer til at gælde efter valget," sagde han torsdag til DR.

En uge inde i valgkampen smed den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, en bombe i form af en ny selvbiografi med titlen "Spionchefen – erindringer fra celle 18".

Her fortæller han detaljeret om sine oplevelser i sagen, der er blevet kaldt den største vestlige efterretningsskandale, og om sin tid i det danske embedsværk og i toppen af de danske efterretningstjenster. 

Læs også

Barbara Bertelsen i hævnaktion 

Lars Findsen blev anholdt 8. december 2021 og sigtet for uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger. I midten af februar blev han løsladt, men var fortsat sigtet frem til midten af september.

Her blev han tiltalt for at have lækket statshemmeligheder eller andre "særligt fortrolige oplysninger" til i alt seks forskellige personer, herunder to journalister.

Konkret skal Lars Findsen ifølge anklagemyndigheden have overtrådt to paragraffer i straffeloven – blandt andet paragraf 109, stk. 1, der indgår i lovens kapitel om landsforræderi.

I bogen fremgår det, at Findsen mener, at han er offer for en hævnaktion fra landets øverste embedsmand, departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen.

Og han beskylder blandt andet daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) for at have hjemsendt ham og andre ledende medarbejdere i FE i august 2020 for at sikre politisk opbakning.

Hverken Bramsen eller Bertelsen har ønsket af kommentere Findsens bog.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Findsen

Fhv. chef, Forsvarets Efterretningstjeneste, fhv. departementschef, Forsvarsministeriet 2007-15
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00