Rasmus Paludan om gult kort: Det er helt absurd
SNYD: Partileder i Stram Kurs Rasmus Paludan nægter at have snydt med vælgererklæringer, hvilket Social- og Indenrigsministeriet mistænker partiet for.
Jeppe Sahlholdt
JournalistpraktikantRasmus Paludan kalder beskyldningerne om fup med vælgererklæringer for "absurde".
Det siger en frustreret Rasmus Paludan til Altinget. Han står uforstående over for, at Social- og Indenrigsministeriet på grund af mistanke om snyd med vælgererklæringer har indstillet Stram Kurs til Valgnævnet, der skal afgøre, om partiet skal have et såkaldt gult kort.
"Vi har fulgt alle kunstens regler," siger partilederen.
Partiet er mistænkt for at have snydt med indsamling af e-mail-adresser og for ikke at spørge om samtykke til erklæring om opstilling til Europa-Parlamentsvalget, når man giver sin vælgererklæring til partiet.
Sidstnævnte erkender Rasmus Paludan.
"Det har vi ændret på, så folk kun skal give erklæring om opstilling til folketingsvalg, og så meget betyder det heller ikke for os med Europa-Parlamentsvalget, da vi alligevel helst ser Danmark melde sig ud af EU," siger han.
Han har efter sin egen overbevisning dog ikke været klar over fejlene med e-mail-adresser, hvilket han i øvrigt anser som "helt absurd" at gå op i.
"Det er et alvorligt angreb mod demokratiet og ikke specielt befordrende for mig som partiformand. Jeg har ikke været klar over fejlene. Der var godt nok lige det med Riskær-finten tidligere på året, som vi også benyttede os af," siger Rasmus Paludan.
Han henviser til det smuthul i lovgivningen, som omgik eftertænksomhedsperioden på syv dage, og som gjorde det muligt for partierne Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs at nå at samle nok vælgererklæringer ved folketingsvalget i sommer.
Nyt parti
Hvis Valgnævnet på onsdag beslutter at give det gule kort til Stram Kurs, vil partiets indsamling af vælgererklæringer blive sat på pause, mens sagen bliver undersøgt.
Hvis Valgnævnet finder Stram Kurs skyldig i regelbrud, kan partiet få det røde kort, som betyder, at partiet får karantæne fra at indsamle vælgererklæringer.
Det vil i så fald blive enden for partinavnet Stram Kurs, men kun for en stund.
Reglerne er sådan, at den eller de personer, der er registreret som indehaver af et parti, der har fået ”det røde kort”, ikke vil kunne få godkendt det samme partinavn i resten af partinavnets godkendelsesperiode plus et år. De pågældende personer vil i denne karenstid være udelukket fra at fortsætte partiets aktiviteter med at indsamle vælgererklæringer.
Partinavnet Stram Kurs er godkendt til og med den 23. september 2022.
Men skulle Rasmus Paludan blive utålmodig, vil partiet kunne slippe uden om reglerne ved at starte forfra som et nyt parti med et andet navn. En løsning, som partilederen ikke afviser.
"Nu må vi se, hvad afgørelsen bliver, men jeg vil ikke udelukke noget," siger han.