Minister opfordrer til at standse Stram Kurs' indsamling af vælgererklæringer

SNYD: Social- og Indenrigsministeriet mistænker Stram Kurs for at bryde reglerne om indsamling af vælgererklæringer. Finder Valgnævnet partiet skyldig i snyderiet, kan Stram Kurs i sidste ende blive helt udelukket fra at stille op til folketingsvalg.

Stram Kurs’ indsamling af vælgererklæringer kan vise sig at være i strid med reglerne.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har meldt partiet til Valgnævnet, som onsdag skal tage stilling til det potentielle brud med reglerne.

Ifølge en ny lov, som blev indført i efteråret, skal Valgnævnet beslutte, om partiet skal have et såkaldt gult kort for snyderiet.

Sker det, bliver partiets indsamling af vælgererklæringer sat på pause, mens sagen bliver undersøgt. Hvis nævnet vurderer, at der er tale om snyd, kan partiet risikere at få såkaldt rødt kort og dermed blive udelukket fra fortsat at kunne indsamle vælgererklæringer. Dermed vil partiet ikke kunne indsamle flere erklæringer i resten af den tid, partinavnet er godkendt.

”Ved det seneste valg omgik flere partier åbenlyst reglerne om vælgererklæringer, men det var dengang ikke muligt at gribe ind. Vi har arbejdet målrettet på at lukke smuthullerne i systemet, og nu bruger vi så for første gang de nye redskaber, som hele Folketinget står bag,” siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.

Snyd med e-mailadresser
Indstillingen til Valgnævnet sker på baggrund af to forhold.

For det første har Stram Kurs skrevet en række e-mailadresser ind i vælgererklæringssystemet, som ministeriet ”har begrundet mistanke” om, at partiet ikke har samtykke til at bruge.

Partiet har blandt andet brugt e-mailadresser fra indsamlingen til folketingsvalget i sommer til partiets nuværende indsamling af vælgererklæringer til Europa-Parlamentsvalget i 2024. Det har vælgerne ikke givet samtykke til, fordi det på partiets hjemmeside kun oplyses, at der samles ind til folketingsvalg.

For det andet har Stram Kurs skrevet en lang række e-mailadresser ind i systemet flere gange. Mere end 9.000 af de cirka 40.000 e-mailadresser, som partiet i løbet af et døgn har skrevet ind i systemet til hver valgtype, er skrevet ind mere end én gang. Mere end 700 af dem er skrevet ind mindst fem gange. En enkelt er brugt hele 56 gange til både folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg. 

”Vi skal tage vores demokrati og spillereglerne for valg meget alvorligt. Vi kan ikke have, at partier skyder genvej til stemmesedlen. Jeg ser nu frem til Valgnævnets arbejde og afgørelse, så sagen kan blive undersøgt til bunds og vurderet i forhold til loven,” siger Astrid Krag i pressemeddelelsen.

Forrige artikel Bramsen bombarderet med samrådsspørgsmål Bramsen bombarderet med samrådsspørgsmål Næste artikel Folkekirkens Nødhjælp ansætter ny pressechef fra Udenrigsministeriet Folkekirkens Nødhjælp ansætter ny pressechef fra Udenrigsministeriet
Konservative tilbage fra dødsriget

Konservative tilbage fra dødsriget

ANALYSE: Den konservative fremgang er en kombination af målrettet strategi og rent held. Partiet var for få år siden tæt på endnu et formandsskift, og det blev diskuteret, om Konservative kunne overleve som et kommunalt parti.