Regering beskyldes for ideologisk tandkrig

TÆNDER: Tandlægeforeningen og oppositionen mener, at regeringen af ideologiske årsager fjerner muligheden for frit valg mellem offentligt og privat på tandområdet for børn og svage. Regeringen afviser. KL støtter regeringens tiltag.
Tandlægeforeningen og Ældresagen er kritiske over for regeringens planer.
Tandlægeforeningen og Ældresagen er kritiske over for regeringens planer.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Et idelogisk korstog eller en fornuftig aflivning af en administrativ papirtiger.

Så forskellige er vurderingerne af regeringens forslag om at afskaffe muligheden for at vælge privat børnetandpleje og privat omsorgstandpleje betalt af det offentlige. 

De private tandlæger er kritiske over for regeringens planer. Regeringen skriver i udkastet til lovforslaget, at fritvalgsordningerne afskaffes, fordi meget få benytter ordningen.

"Det er regeringens opfattelse, at ordningerne medfører væsentlige administrative byrder for kommunerne i forbindelse med udbetaling af tilskud, som er uhensigtsmæssig i forhold til antallet af patienter. Hertil kommer, at ordningerne også medfører udgifter for kommunerne i form af udbetaling af tilskud til behandling i privat praksis," skriver regeringen i bemærkningerne til lovforslaget, som har været i høring.

Tandlægeforeningen og Ældre Sagen kritiske
Men den forklaring køber man ikke hos Tandlægeforeningen. Her peger man på, at regeringen ikke har fremlagt tal, der dokumenterer, at ordningen er administrativ dyr.

"Jeg har ikke set det dokumenteret, at fritvalgsordningen inden for børnetandplejen skulle være specielt dyr i administration. Hvis en forælder vælger at lade sit barn blive behandlet på eksempelvis min private klinik, så sender jeg en elektronisk regning til kommunen, som så betaler elektronisk. Den kommer jo ikke igennem menneskehænder," siger Jan Frederiksen, der er næstformand i Tandlægeforeningen.

En anden årsag til, at han ikke kan se, at fritvalgsordningen er et problem, er, at der er en egenbetaling på 35 procent, hvis man sender sit barn i en privat tandpleje.

"Jeg kan ikke se, at der skulle være andet end ideologiske årsager til, at de vil af med ordningerne. Det er jo også fair nok, men så kunne de melde det klart ud. De dokumenterer ikke omfanget af udgifterne til ordningerne. Derimod skriver regeringen, at de ikke bliver brugt i stort omfang. Dermed kan udgiften jo ikke være stor," siger Jan Frederiksen. 

Ældre Sagen er heller ikke begejstrede for afskaffelsen af fritvalgsordningen på omsorgstandplejen. Omsorgstandplejen er en gratis tandpleje til ældre og handikappede, der er så svækkede, at de ikke kan benytte tandlæger som raske borgere.

Ældre Sagen peger imidlertid på, at Sundhedsstyrelsen har vurderet, at kun 30 procent af dem,  som er berettigede til omsorgstandpleje, benytter tilbuddet.

Derfor bør regeringen oplyse flere om muligheden for omsorgstandpleje, mener Ældre Sagen.

"Vejen frem er at sikre, at flere - frem for færre - kan bruge den privatpraktiserende tandlæge," skriver Ældre Sagen i sit høringssvar."

KL enig med regeringen
Hos KL er der derimod stor tilfredshed med afskaffelsen af fritvalgsordningerne.

På den ene sider peger KL på, at kommunerne bruger relativt mange administrative ressourcer på at administrere de relativt få fritvalgs-patienter i blandt andet børnetandplejen. Men dog ikke færre børn, end at KL irriterer sig over, at nogle forældre omgår den offentliges tandplejes vurderinger.

Ifølge KL bruges fritvalgsordningen også af forældre, som er utilfredse med, at de offentlige tandlæger ikke mener, at børnene skal have rettet deres tænder. Ifølge KL's høringssvar får forældrene så børnenes tænder rettet hos en privat tandlæge.

"Det opleves som utroligt frustrerende," skriver KL om, at forældrene på den måde kan tvinge kommunerne til at betale for en tandregulering, som den kommunale tandpleje har vurderet som unødvendig.

KL kritiserer derimod regeringen for ikke at gå langt nok. De peger på, at lovforslaget ikke vil stoppe fritvalgsordningen for de 16-17-årige.

"Det kan undre, især ud fra perspektivet om regelforenkling, at lovforslaget ikke omfatter hele patientgruppen," hedder det i KL's høringssvar.

KL støtter også en afskaffelse af fritvalgsordningen i forhold til omsorgstandplejen. Her vurderer kommunerne, at der er et "forsvindende" lille antal, der benytter ordningen.

Oppositionen afviser forslaget
Hos Venstre og Konservative er man lodret imod regeringens forslag om at fjerne fritvalgsordningen.

"Det er et udtryk for ræverød ideologi fra regeringens side. Jeg synes, det er ærgerligt, at man nu vil ramme de ældre, som efter de er kommet på plejehjem, gerne vil bruge den tandlæge, de altid har brugt. Men regeringen fjerner det frie valg på en stribe områder lige fra adgangen til høreapparater til det udvidede frie sygehusvalg," siger Benedikte Kiær.

Samme melding kommer fra Venstre

"Det lugter langt væk af et ideologisk felttog fra regeringens side. Regeringen afskaffer borgernes frie valg på stort set alle områder," siger Sophie Løhde.

Sundhedsminister Astrid Krag afviser, at regeringen er ude i et ideologisk ærinde.

"Når vi ønsker at afskaffe fritvalgs-ordningerne inden for tandplejen, hænger det sammen med, at kommunerne bruger forholdsmæssigt mange ressourcer på at administrere ordninger, som relativt få borgere gør brug af. Jeg går ud fra, at det også er derfor, at KL støtter forslaget," skriver Astrid Krag i et skriftligt svar til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00