Regeringen vil både ind i kernen af Nato og hjertet af EU

Europa skal stå mere på egne ben på den globale scene, mener regeringen, der er klar til at forhandle med Folketingets partier om en ny europapolitisk aftale. Det er dog fortsat USA og Nato, der er garanten for Danmarks sikkerhed, fastslog statsminister Mette Frederiksen ved præsentationen af regeringens nye værdibaserede udenrigspolitiske strategi.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

USA er Danmarks nærmeste allierede. Og sammen med Nato er USA i regeringens optik garanten for Danmarks sikkerhed.

”Nato og USA er garanten for Danmarks sikkerhed. Sådan har det været i mange år. Sådan er det også i dag. Og så enkelt kan det egentlig siges. Derfor er et af vores vigtigste budskaber, at Danmark skal være i kernen af Nato,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun sammen med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) ved et pressemøde på Marienborg mandag eftermiddag fremlagde regeringens nye værdibaserede udenrigspolitiske strategi.

Men det er ikke ensbetydende med, at USA og det transatlantiske samarbejde er vigtigere for Danmark end det europæiske, understregede statsministeren.

”Det må aldrig handle om at vælge mellem det europæiske og det transatlantiske. Aldrig nogensinde. Vi skal begge dele. Europa skal tage større ansvar for vores egen sikkerhed, og for vores egen skyld. Men også for den transatlantiske alliance. Et stærkt Europa i samspil med et stærkt Nordamerika giver et stærkt Vesten. Og det er det, Verden har brug for,” fastslog Mette Frederiksen.

Europa skal også være bedre til at stå på egne ben, mener regeringen. Hvordan Danmark kan arbejde for det, vil regeringen nu diskutere med Folketingets partier.

”Europa skal kunne mere selv. Vi skal gøre os mere uafhængige og være i stand til at løse de meget komplekse udfordringer, der møder os. Det vil vi aktivt arbejde for i EU. Derfor vil regeringen også invitere Folketingets partier til drøftelser om en ny europapolitisk aftale,” fortalte Mette Frederiksen.

Troværdig og engageret allieret

Regeringen vil arbejde for at styrke Nato-alliancen og sørge for, at Danmark er med i kernen af samarbejdet.

”Vi skal arbejde for en styrket alliance. Og vi skal være en aktiv, troværdig og engageret allieret, der træder til, når det gælder,” sagde Mette Frederiksen.

Regeringen ved godt, at det kommer med en regning at ville være i kernen af forsvarsalliancen.

Læs også

Danmark kan ikke blive ved med ikke at leve op til den såkaldte Wales-målsætning, der handler om, at Nato-medlemslandene hver især skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret.

”I et nyt langsigtet forsvarsforlig kommer vi (...) til at bruge penge og forsvare os og styrke hele den forsvars- og sikkerhedspolitiske infrastruktur. Præcis hvordan det kommer til at se ud forbereder vi, og det skal diskuteres ad mange omgange - også med Folketingets partier. Men Wales-målsætningen - at nå op på de to procent - vil også være grundlaget for det kommende forsvarsforlig,” sagde Mette Frederiksen.

Danmark bruger i dag 1,34 procent af BNP på Forsvaret. 

Sigte mod to procent

Det er dog langtfra sikkert, at det næste forsvarsforlig fra 2024 og en årrække frem vil bringe det danske forsvarsbudget op på to procent af bruttonationalproduktet. Wales-målsætningen taler nemlig om, at landene skal ”sigte mod at arbejde hen i mod”, som der står i erklæringen fra Nato-topmødet i Wales i 2014.

Mange - inklusiv USA's tidligere præsident Donald Trump - udlægger det fejlagtigt som om, at landene skal nå to procent. Der står blot, at de skal sigte imod at nå det.

Holde russiske kampfly på afstand

I løbet af de seneste par uger er spændingerne blevet øget mellem Rusland på den ene side og USA og de øvrige Nato-lande på den anden side. Det er sket i takt med at Rusland har samlet stadig flere tropper på grænsen til Ukraine.

Læs også

En dansk fregat indgår lige nu i Nato's stående maritime styrke, ligesom fire danske kampfly netop er ankommet til Baltikum for at patruljere luftrummet over de tre baltiske lande og holde russiske kampfly på afstand.

Regeringen er parat til akut at tilføre penge til Forsvaret, hvis spændingerne mellem Rusland og Vesten gør det nødvendigt.

”Hvis vi her på den korte bane får brug for at bruge flere ressourcer på Forsvaret - altså noget, der ligger udenfor det nuværende forsvarsforlig - så er det ikke økonomien, der kommer til at forhindre, at Danmark træffer de beslutninger, der skal til,” fastslår Mette Frederiksen.

Regeringen ønsker desuden, at Danmark spiller en mere aktiv rolle i FN samt øger samarbejdet med Indien, Japan og Sydkorea i det såkaldte indo-pacific område.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00