Regeringen vil stille flere danske soldater til rådighed for Nato

Folketinget skal torsdag behandle et beslutningsforslag fra regeringen, som skal bane vejen for, at en kampbataljon, en fregat, et overvågningsfly og en radar kan stilles til rådighed for Nato. Desuden vil regeringen give de udsendte danske soldater øgede magtbeføjelser.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Andreas Krog

Regeringen fremsætter torsdag et beslutningsforslag om danske militære bidrag til Nato's kollektive forsvar. Det orienterede regeringen tirsdag Folketingets udenrigspolitiske nævn om.

Det vil blandt andet være en kampbataljonsgruppe, en fregat, et overvågningsfly og en mobil luftforsvarsradar, samt stabsbidrag til Nato’s internationale stabe og hovedkvarterer.

Samtidig lægger regeringen op til at udvide magtanvendelsesmandatet for alle danske bidrag til internationale stabe og hovedkvarterer, som indgår i Nato's kommando- og styrkestruktur, samt at udvide mandatet for de danske soldater, der allerede er udsendt til Estland, som en del af Nato's fremskudte tilstedeværelse i Estland, det såkaldte Enhanced Forward Presence-initiativ.

Bidrage til kollektivt forsvar

Udenrigspolitisk Nævn gav sin accept til regeringens forslag. Det glæder forsvarsminister Morten Bødskov (S).

"Med Udenrigspolitisk Nævns opbakning til fremsættelse af regeringens beslutningsforslag lægges grundlaget for, at Danmark endnu en gang tager ansvar for at medvirke til fred og sikkerhed i Europa og vores nærområde. Vi vil tilbyde Nato bidrag til et modsvar til Ruslands fortsatte eskalering og sender samtidig et vigtigt signal til vores allierede i Østersøen og Baltikum om, at vi tager vores fælles sikkerhed alvorligt," siger Morten Bødskov.

Med beslutningsforslaget ønsker regeringen at gøre det muligt, at Danmark med kort varsel kan bidrage yderligere til Nato's kollektive forsvar, blandt andet med henblik på at genforsikre de østlige allierede og sikre NATO’s afskrækkelsesprofil.

 

0:000:00