Debat

Replik: Vi redder ikke klimaet ved at stoppe cementproduktion i Aalborg

REPLIK: Cement vil blot blive produceret et andet sted med højere CO2-udledning, hvis Aalborg Portland lukker sin produktion i Danmark, sådan som Modstandsgruppen Guerilla foreslår, skriver cementfabrikkens direktør, Michael Lundgaard Thomsen.

Aalborg Portland arbejder med at nedbringe sin CO2-udledning på en række måder, pointerer direktør Michael Lundgaard Thomsen.
Aalborg Portland arbejder med at nedbringe sin CO2-udledning på en række måder, pointerer direktør Michael Lundgaard Thomsen.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Lundgaard Thomsen
Direktør, Aalborg Portland

Er sund skepsis over for en høj national CO2-afgift det samme som at være klimabenægter? Nej, bestemt ikke.

Hos Aalborg Portland er vi blot af den overbevisning, at vores klimaindsats først og fremmest skal være drevet af efterspørgsel og CO2-afgifter på EU-niveau.

I et indlæg på Altinget denne uge og i et andet indlæg i Politiken i juli har Magnus L.H. Haslebo og Rune Langhoff fremført det synspunkt, at vi bør lukke vores cementproduktion i Danmark, hvis vi ikke vil bakke op om en dansk særafgift på CO2. Deres argument er, at vi ”kun” beskæftiger 350 personer på fabrikken, så der er ikke meget, som kan gå tabt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Cement produceres uanset
Lad os starte med at konstatere, at der vil blive brugt cement i Danmark, uanset om den produceres i Aalborg eller ej. Cement er det uomgængelige bindemiddel i beton, som bruges til at bygge huse, broer, kloakker, fortove, vandreservoirer, havne og meget andet. Beton kommer vi ikke uden om, for det kan kun i begrænset omfang erstattes af andre materialer, og det er ikke uden grund verdens mest benyttede byggemateriale.

På globalt niveau er forventningen, at forbruget af cement vil fordobles i 2050 på grund af urbaniseringen og befolkningstilvækst.

Der vil blive brugt cement i Danmark, uanset om den produceres i Aalborg eller ej.

Michael Lundgaard Thomsen
Direktør, Aalborg Portland

Kort sagt: Hvis vi ikke producerer cement i Danmark, vil den bare blive produceret et andet sted med en CO2-udledning der. Og det sted kunne meget vel være uden for EU, hvor der ikke er krav til CO2-udledning. Klimaet bliver altså ikke reddet ved at lukke cementproduktionen i Aalborg.

Derfor burde spørgsmålet ikke være, om der skal produceres cement (i Danmark) eller ej, men hvordan den kan produceres så bæredygtigt som muligt. Netop der er Aalborg Portland med i førergruppen – også globalt.

Brændselsomlægning og CO2-fangst
Lad os nævne et nogle af de mange tiltag, som vi arbejder med i Aalborg Portland.
Senere i år lancerer vi en cement med 30 procent mindre CO2. Det er en verdensnyhed og en gennembrudsteknologi. Aktuelt forsker vi i, hvordan reduktionen kan blive endnu større. 50 procent mindre CO2 er ambitionen.

Vi leverer overskudsvarme til mere end 30.000 husstande. Det sparer 150.000 tons CO2 hvert år. Potentialet er mere end dobbelt så stort, og det er vi i dialog med forsyningen om.

Vi ønsker derudover at udfase olie og kul. Det gør vi lige nu ved at bruge ikke-genanvendeligt affald, som ellers skulle i deponi. Det tager 30 procent af vores brændselsudledning. På sigt forventer vi, at biogas kan erstatte vores brændsler. Det vil halvere vores brændselsudledning.

Derudover arbejder vi med CO2-fangst. Det er ikke fugle på taget, men fungerende teknologi. Med et nyt forskningsprojekt sammen med blandt andet Aalborg Universitet og vores nyansatte PhD ser vi på, hvordan en konkret anvendelse kan se ud. Her er potentialet CO2-neutralitet eller faktisk CO2-negativitet, fordi vi bruger vores overskudsvarme til opvarmning af Aalborgs huse.

Læs også

Reelle reduktioner
Så kald ikke os klimabenægtere. Men vi har den holdning, at efterspørgsel skal drive udviklingen: Vi vil tilbyde markedet bæredygtig cement og forventer, at forbrugerne vil være interesserede i at købe den.

Og med hensyn til CO2-afgifter, så findes det allerede for os og andre i de kvotebelagte sektorer med EU’s kvotesystem, hvor CO2-kvotepriserne stiger, og hvor en kommende revision vil få dem til at stige endnu mere. Det system bakker vi op om, og det giver rigeligt med økonomiske incitamenter for os til at arbejde målrettet med bæredygtig cementproduktion.

Forslaget fra Modstandsgruppen Guerilla om at lukke vores produktion vil kun give CO2-udledning et andet sted. Vi – derimod – har konkrete løsninger på bordet, som vil give reelle CO2-reduktioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Harald Haslebo

Strategic Client Director, R/OXY, medstifter, Modstandsgruppen Guerilla
journalist (DJMX. 2010), kandidat i strategisk, finansiel og politisk kommunikation (Københavns Uni. 2014)

Michael Lundgaard Thomsen

Direktør, Aalborg Portland A/S, formand, regeringens klimapartnerskab for energitung industri
MSc i Manufacturing Management (Aalborg Uni 1989), Executive MBA ( Aarhus Business School 2001)

Rune Langhoff

Fhv. særlig rådgiver for Sikandar Siddique (Frie Grønne), medstifter af Modstandsgruppen Guerilla
journalist (DJH 2009)

0:000:00