Debat

Modstandsgruppe: Et ubekvemt regnestykke afslører Aalborg Portlands sorte samvittighed

DEBAT: Aalborg Portland udleder årligt mere CO2, end 116.000 danskere gør til sammen. Alligevel holder landets politikere hånden under cementfabrikken, når det kommer til klimakrav, skriver stifterne af Modstandsgruppen Guerilla.

Aalborg Portland presser politikerne ved at true med at forlade landet, hvis ikke klimaafgifter droppes, skriver Modstandsgruppen Guerilla.
Aalborg Portland presser politikerne ved at true med at forlade landet, hvis ikke klimaafgifter droppes, skriver Modstandsgruppen Guerilla.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Magnus L.H. Haslebo og Rune Langhoff
Stiftere, Modstandsgruppen Guerilla

Med en udledning på 2,2 millioner ton CO2 om året udleder cementfabrikken Aalborg Portland lige så meget CO2 som hele 116.000 danskere gør til sammen. Og hvad får Danmark så ud af at tillade så stor udledning fra bare én virksomhed?

Mens de 116.000 danskere betaler lige knap 10 milliarder kroner i skat årligt, begrænser Aalborg Portlands bidrag via selskabsskatten sig til et beløb cirka hundrede gange mindre, nemlig 96 millioner kroner i 2017.

100 gange mindre.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er i sandhed et ubekvemt regnestykke for landets største udleder af CO2, og det er imidlertid ikke de 116.000 danskere, der får en tak fra landets skatteminister for deres skattebidrag. Det er i stedet Aalborg Portland, der i 2018 fik et personligt takkebrev fra daværende skatteminister Karsten Lauritzen:

"Jeg vil gerne sige tak. Jeg synes, vi siger alt for lidt tak i det danske samfund,” lød begrundelsen dengang.

Statsministeren har således – mens hun må have glemt, at Danmark skal være et grønt foregangsland – givet Aalborg Portland en garanti mod klimakrav, der kan true eksistensen for landets største CO2-udleder.

Magnus L.H. Haslebo og Rune Langhoff
Stiftere, Modstandsgruppen Guerilla

Garanti mod klimakrav
Endnu mere hyklerisk er tilgangen fra landets påståede grønne statsminister Mette Frederiksen (S), der også har et blødt punkt for Aalborg Portland, som tilfældigvis ligger i hendes egen opstillingskreds:

"Jeg kommer til at hægte mig fast på Portland, før nogen får lov til at lukke det,” har statsministeren sagt om Aalborg Portland, mens hun ved andre lejligheder har nægtet at svare på om hun – i lighed med andre politikere – har modtaget økonomisk støtte fra Aalborg Portland.

Statsministeren har således – mens hun må have glemt, at Danmark skal være et grønt foregangsland – givet Aalborg Portland en garanti mod klimakrav, der kan true eksistensen for landets største CO2-udleder. For de bidrager åh-så-meget til Danmark, de producerer åh-så-klimavenligt i forhold til konkurrenterne i udlandet, de skaber åh-så-mange arbejdspladser, lyder det igen og igen fra en statsminister og regering, der er valgt på det grønneste mandat nogensinde og gerne vil fremstille sig selv som grønne superhelte. 

Men altså, Aalborg Portland udleder lige så meget CO2 som 116.000 danskere og betaler en hundrededel af, hvad alle de danskere betaler i skat. Og de beskæftiger cirka 350 ansatte, hvilket selvfølgelig er en del, men hvilket dog ikke lyder af så meget, når Tivoli eksempelvis måtte fyre hele 440 medarbejdere i en nylig fyringsrunde på grund af coronaudbruddet, eller når man tænker på, at noget så jordnært som Fitness World beskæftiger langt over ti gange så mange. 

Politikere presses
Aalborg Portland skal åbenbart reddes, hjælpes og støttes, koste hvad det vil. Og det gælder åbenbart selv, når prisen er rimelig klimahandling – og regeringens grønne legitimitet, hvis der efterhånden er noget tilbage af den.

Den gunstige position, som mange politikere – landets statsminister inklusive – tildeler Aalborg Portland, udnytter cementfabrikken netop nu i diskussionen om en klimaafgift på udledning af CO2, altså princippet om, at forureneren betaler. 

Portland forsøger at presse politikerne til at droppe afgiften eller lave den så lav, at det ikke batter noget som helst, ved at true med at forlade landet. Men bør 350 arbejdspladser og under 100 millioner kroner i selskabsskattebetaling virkelig godtgøre en særposition i dansk politik? Godtgør det særbehandling og fløjlshandsker? Ikke set fra vores stol. 

Læs også

Aalborg Portland skal holde mere for
Set fra vores stol er det fuldstændig uacceptabelt, at Socialdemokratiet og regeringen lader sig koste rundt af Aalborg Portland i den igangværende debat om, hvordan Danmark skal sætte en stopper for udledningerne og de medfølgende ødelæggelserne af livets grundlag, og hvordan Danmark skal nå målet om at reducere vores udledning med 19-20 millioner ton CO2 i 2030. 

Hvis vi lukkede Aalborg Portland i morgen, kunne vi spare 22 millioner ton CO2 frem mod 2030. Det er da en tanke værd.

I stedet sætter man millioner af danskere til at affaldssortere endnu mere, så vi kan spare anslået 0,7 millioner ton udledt CO2 årligt i 2030. Ikke at der er noget i vejen med affaldssortering; det er helt sikkert vigtigt. Men hvorfor ikke også lade Aalborg Portland holde langt mere for? Det ville for alvor rykke noget.

Derfor skal der herfra lyde et par spørgsmål til Mette Frederiksen og hendes regering: Hvilken side stiller I jer på? Den almindelige danskers eller Aalborg Portland og deres dyre lobbyisters? Hvem er det, I vil tilsende et takkebrev? Og hvis der absolut er nogen, der skal have garantier mod klimakrav, hvorfor er det så landets største udleder af CO2 og ikke den almindelige dansker?

-----

Læs Aalborg Portlands svar på kritikken her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Harald Haslebo

Strategic Client Director, R/OXY, medstifter, Modstandsgruppen Guerilla
journalist (DJMX. 2010), kandidat i strategisk, finansiel og politisk kommunikation (Københavns Uni. 2014)

Rune Langhoff

Fhv. særlig rådgiver for Sikandar Siddique (Frie Grønne), medstifter af Modstandsgruppen Guerilla
journalist (DJH 2009)

0:000:00